Creatieve berichten over naaien

12 eenvoudige tips voor meer tijd met je naaimachine

meer tijd naaimachine puppyToen ik het artikel van Nienke de Jong las, over haar mooie rode kantoorjurk en haar naaidipje, moest ik terugdenken aan twee jaar geleden. Iedere dag zat ik wel even achter de naaimachine, iets leuks te maken voor mijn kinderen of voor mezelf. Die zomer kregen we een puppy en ineens, van de ene op de andere dag, lukte het niet meer om de tijd, rust en concentratie te vinden om mijn hobby uit te oefenen. Ik kon onze pup moeilijk alleen beneden laten, terwijl ik twee verdiepingen hoger op mijn naaikamer ging zitten. Haar meenemen naar boven leek me ook geen goed plan, met rondslingerende spelden en kabels, en bovendien nam ik haar zó vaak mee naar buiten voor een plasje, dat de tijd tussendoor te kort was om ergens lekker aan door te werken. Zo kwam er maandenlang de klad in mijn naaiwerk. Niet omdat ik geen zin had om achter de naaimachine te kruipen, maar omdat ik er voor mijn gevoel geen tijd voor had. In die periode waren er een aantal dingen die me hielpen om de draad weer op te pakken. Die deel ik graag met jullie.

1. Zorg voor inspiratie

Als je door een naaitijdschrift bladert, op Pinterest naar patronen zoekt, op Facebook in de naaigroepen leest, of op de markt stofjes ziet, krijg je meteen onbedwingbare zin om aan een nieuw project te beginnen. Hoe meer zin je hebt, hoe makkelijker je tijd ervoor maakt.

magazines inspiratie tijd naaimachine

2. Kies projecten die snel klaar zijn

Door gemakkelijke kledingstukken, tasjes en accessoires te maken die je in een paar uurtjes af hebt, hou je het overzichtelijk en heb je meteen voldoening van je werk. Ik maakte op het dieptepunt van m’n naaidip een bandana voor m’n puppy…

3. Zet de televisie uit

tvwoonkamer

Het is een inkoppertje, maar als je ’s avonds geen TV kijkt, of pas later op de avond, dan kun je de tijd die je daarmee uitspaart besteden aan naaien. Ik doe dat regelmatig. Als het avondeten opgeruimd is en de jongste twee kinderen in bed liggen, kruip ik vaak nog tot 22.00 uur achter m’n naaimachine. Daarna nog een uurtje een serie op Netflix kijken met m’n man en dan voldaan m’n bedje in.

4. Maak een plekje waar je naaimachine kan blijven staan

Het helpt enorm als je een plek hebt waar je je naaimachine kunt laten staan, zonder hem iedere keer op te moeten bergen. Mijn naaimachine staat op de zolderverdieping en ik ga er vaak ‘tussen de bedrijven door’ een kwartier of half uur achter zitten. Dat is bijvoorbeeld precies genoeg tijd om mouwen in een shirt te zetten of de halslijn af te werken. Wanneer ik weer weg moet, kan ik alles uit m’n handen leggen zonder op te ruimen. Zo kan ik er later weer snel mee doorgaan. Aan het einde van de week tellen die kwartiertjes en halve uurtjes toch op tot meerdere uren.

naaikamer meer tijd naaimachine

5. Houd stoffen en fournituren op voorraad

Als je iets wilt gaan naaien en je moet dan eerst nog stof en andere benodigdheden gaan kopen kun je niet meteen aan de slag. Daarom hou ik altijd verschillende soorten stoffen, ritsen, naaigaren, elastiek, knopen, en verstevigingsvlies op voorraad. Stoffen was ik direct na aankoop voor, zodat ik kan beginnen zodra ik tijd heb.

stoffenkraam meer tijd naaimachine

6. Plan je naaitijd

meer tijd naaimachine was

Vandaag even niet!

Kijk welk moment je achter je naaimachine zou kunnen kruipen en plan de rest daar omheen. Voor mij is dat in ieder geval op vrijdag. In de periode dat ik moeite had om tijd te vinden voor mijn naaiwerk bood mijn man aan om iedere vrijdag thuis te werken en ondertussen de hond uit te laten en de kinderen van school te halen. Het is heerlijk om die vaste dag te hebben en ik hou die dag ook zoveel mogelijk voor alles wat met naaien te maken heeft. Boodschappen, schoonmaken en de was probeer ik op andere dagen te doen.

7. Ga op naailes

Ook al ben je al een ervaren naaister, door op naailes te gaan heb je vaste uren die je iedere week gegarandeerd aan naaien kunt besteden. Bovendien is het ook nog eens heel gezellig om met gelijkgestemde vrouwen (en mannen) creatief bezig te zijn. Loop je vast met je project of weet je even niet hoe je iets het beste kunt aanpakken, dan wordt je snel verder geholpen, waardoor je nooit lang stil staat en vanzelf nieuwe dingen bijleert.

8. Ga op naaiweekend

Af en toe op naaiweekend gaan is ook een heel fijne manier om lekker lang ongestoord te kunnen werken. Ik ben vorig jaar voor het eerst geweest en het was heel ontspannen om alleen maar met mijn hobby bezig te zijn en ondertussen ook nog nieuwe vriendinnen te maken. Dit jaar ga ik weer.

9. Zorg voor goed gereedschap

Als je weinig tijd hebt om te naaien is het nog eens extra belangrijk dat je machines goed werken, zodat naaien ontspanning is en je geen frustratie en tijdverlies hebt doordat je machines niet meewerken. Misschien heeft je machine alleen een nieuwe naald of een drupje olie nodig, maar als de gebruikelijke oplossingen niet helpen breng je machine dan naar de dealer voor onderhoud of kijk uit naar een nieuwe machine.

10. Verwen jezelf met iets nieuws

Nieuwe stofjes, een nieuw voetje voor je naaimachine, een handig naaihulpje, of een hele nieuwe naaimachine, ze kunnen je allemaal een duwtje in de rug geven om uit je naaidip te komen. Er zijn zoveel handige functies op moderne naaimachines, die tijd besparen en het naaien nóg leuker maken. Mijn bernette 38 heeft bijvoorbeeld een automatische draadafknipper, draadinrijger, verschillende automatische knoopsgaten en kan automatisch aan- en afhechten.

bernette 38 meer tijd naaimachine

11. Samen met de kinderen

Juist als je kinderen hebt is het vaak moeilijk om rustig achter je naaimachine te zitten. Ik heb er vier, dus ik weet hoe moeilijk het is om je op naaien te concentreren als de kinderen aandacht vragen. Gelukkig vinden mijn meiden het alle drie heel leuk om ook te naaien. Ze hebben met wat hulp al van alles gemaakt, zoals rokjes, knuffels, korte broekjes, slingers en tasjes. Ook al is het misschien niet wat ik zelf had willen maken, ik vind het toch leuker dan helemaal niet naaien. Als ik mijn jongste twee kinderen leer om met de naaimachine te werken, zet ik de snelheidsregelaar voor de veiligheid zo laag mogelijk en natuurlijk blijf ik er altijd bij.

meer tijd naaimachine dochter

12. Geniet van de tijd die je wél hebt

Als het maar eens in de paar maanden lukt om iets te maken, geniet er dan van op die momenten en wees blij en trots op wat je genaaid hebt. Er zijn nu eenmaal periodes waarin je minder aan naaien toekomt. Het is geen wedstrijd wie het meeste naait, we hoeven ons niet te vergelijken met anderen. Gelukkig loopt de naaimachine niet weg en staat hij klaar zodra er weer ruimte voor is in je hoofd en in je agenda.

Heb jij nog andere tips om meer tijd met je naaimachine te kunnen doorbrengen? Ik hoor ze graag in de comments!

https://www.instagram.com/jadevandeluitgaarden/

meer tijd met je naaimachine jade van de luitgaarden

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht