Creatieve berichten over naaien

Postkaart voor het goede doel

Ik moet toegeven dat de eerste tekst schrijven voor de BERNINA blog voor mij een eeuwigheid duurde. Uiteindelijk heb ik voor dit onderwerp gekozen omdat ik de laatste tijd veel bezig ermee ben geweest.
Binnenkort organiseert een Franse quiltclub een beurs “Art du Quilt” met veel tentoostellingen en een wedstrijd “Rondom een stof”’. In het kader van dit festival zullen zij geld inzamelen om onderzoek van de ernstige ziekte mucovicidose te steunen. Zij hebben een oproep gedaan om tekstiele postkaarten te maken en op te sturen.

De postkaarten zullen tentoongesteld worden en daarna verkocht voor het goede doel. Een mooie gelegenheid om aan de expositie deel te nemen en tegelijkertijd de quiltclub helpen. Ik maak zelden postkaarten maar heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een internet quiltgroep warm te maken om mee te doen en moest zodoende ook mijn inbreng leveren. Samen hebben we ongeveer 140 kaarten gemaakt. Van een aantal van mijn creaties heb ik afbeeldingen op flickr.com geplaatst. Deze vielen bij een aantal mensen zo in de smaak dat ik een veel mails heb gekregen met de vraag om kaarten onder elkaar uit te wisselen. De meeste mensen hadden blijkbaar de voorkeur voor het ontwerp “zilveren meisje” zodat ik geen keuze had dan er nog een aantal van bij te maken. Ik heb er deze keer een paar foto’s genomen om aan te geven hoe je de kaarten kan maken dus met deze aanwijzingen kan iedereen zelf een leuk en persoonlijk cadeau naaien. Beginnen met een simpele tekening zonder al te veel details. Aan de hand hiervan het figuurtje uitsnijden uit een lichtkleurige stof en vliesofix. Vooraleer je het patroon tegen de achtergrond vaststrijkt moet je de achtergrond verstevigen met thermoklevende vlieseline. De afmetingen van een postkaart zijn 10 op 15 cm maar zorg ervoor dat de achtergrondstof iets groter is, ongeveer 13 op 18 cm.
Strijk je applicatie samen met de vliesofix vast, wacht totdat de vliesofix koud wordt, verwijder het papier en strijk het op de achtergrondstof. Zorg ervoor dat de vliesofix niet in aanraking komt met je strijkijzer.

Hierbovenop leg je dan een laag van harde, zilveren niet geweven stof, die in hobbywinkels te krijgen is en naai het samen met de applicatie tegen de achtergrond. 

Ik heb daarvoor de festonsteek gekozen. Nu moeten we het “meisje” nog haren geven. Ik gebruikte dikke viscose garen als onderste draad. De pracht van BERNINA in vergelijking met mijne andere machines is dat je gemakkelijk en veilig de spanning van de onderste draad aanzienlijk kan verlagen, een extra spoelhouder is niet nodig. Het naaien doe je op de achterzijde van de kaart.

Hoe steviger de kaart hoe gemakkelijker je een perfecte (of bijna perfecte) rand kan bekomen. Dikke vlieseline S80 is de beste optie voor de laatste laag maar is moeilijk te vinden in Belgie. De Duitse webwinkel van Freudenberg kan hier een oplossing zijn. Leg de postkaart op vlieseline, snij nauwkeurig een rechthoek van 10x15cm uit en werk de rand met zigzag af. Veel plezier ermee!
Als je zin hebt om een paar postkaarten te maken voor de tentoonstelling in Frankrijk en zo het goede doel steunen kan je ze voor eind juni opsturen naar:
Caty Richard
Art du Quilt
428 route d”Avoriaz
74110 Morzine-Avoriaz
France

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam