Creatieve berichten over borduren

Ruitjes

De bekende ruitrok als koekblik
Afgelopen week ben ik naar een congres in Schotland gevlogen. Vlak voor de vliegstop in verband met de as wolk zijn we in Edinburgh geland. Ik bezoek daar een Cytologie congres (mijn andere hobby). Bij Cytologie gaat het over cellen en ik heb 40 jaar lang baarmoedermond “uitstrijkjes” onder de microscoop bekeken om afwijkende en kanker cellen op te sporen. De afwijkingen zijn meestal in een vroeg stadium te vinden en met een behandeling goed te genezen. De laatste jaren weten we dat bij het ontstaan van baarmoederhalskanker bijna altijd een bepaald virus een rol speelt. Sinds kort is er een vaccin tegen dat virus in de handel, waarmee jonge meisjes ingeënt worden, zodat in de toekomst baarmoederhals kanker in Nederland zeldzaam zal worden. Het leuke van congressen is dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in je vak, contact hebt met collega’s uit de hele wereld en ze altijd in interessante plaatsen gehouden worden, dit jaar dus in Edinburgh.

In deze “Mill” worden alle ruiten gemaakt

Edinburgh is een mooie en voetgangers vriendelijke stad. De monumentale gebouwen zijn indrukwekkend, het kasteel is pas gerenoveerd en de musea zijn gratis te bezichtigen. Zodra je geland bent kun je niet om de schotse ruit en de doedelzak heen. Doedelzak muziek is vaak op straat te horen en er zijn veel souvenirwinkels met de ruiten. We hebben mooi weer gehad en veel Schotten in rokken gezien, ik vind het erg mooi staan, maar heb niet gezien of er iets onder gedragen werd!

Doedelzakspelers

In de Romeinse tijd droegen de Kelten al geruite kleding. Een “clan” of familie is te herkennen aan de ruit die gedragen wordt. Oorspronkelijk waren er zo’n 55 verschillende ruitmotieven, nu zijn er honderden. Ik heb beeldige pastelkleurige ruiten in lichtblauw en zachtroze gezien die speciaal voor prinses Dianne gemaakt zijn. De traditionele rode  en groene ruiten zijn er zowel in zachte sjaals als in de wollen stoffen waarvan de kilts gemaakt worden. Je ziet ook veel ruiten rokjes voor kinderen. Nu heb ik spijt dat ik geen rokje voor mijn kleindochter en een paar zachte wollen sjaals als cadeautjes heb meegenomen. Een van de leukste ruit souvenirs die ik gezien heb, is een ruiten bloem corsage. Deze heb ik thuis gemaakt met mijn cutwork tool, alleen niet van de traditionele schotse ruit maar van een seersucker ruitje uit mijn voorraad.

Werkwijze bloem

Open de cutwork software en de bloem van het organza bloem project.

Na het weghalen in de cutwork software  van de bloemetjes en de blaadjes, heb ik de omlijning nagetekend met het omlijningsgereedschap. Hierna heb ik de satijnomlijning verwijderd. De getekende omlijning heb ik gedupliceerd en de eerste omlijning omgezet in een snijlijn.

Na opslaan en inlezen in de naaimachine, worden eerst de bloembladen gesneden. Leg hiervoor een aantal lagen stof op elkaar en span deze in de ring in. Zet  vast met een basting steek. Span na het uitsnijden van de bloemblaadjes opnieuw Stik en Trek in de ring in. Borduur de omlijning (kleur 2) Rangschik de blaadjes in deze omlijning en borduur kleur 3.

Voilá de bloem is klaar.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam