Creatieve berichten over borduren

Sami muts

Al heel lang staat een reis naar de Noordkaap met de Noorse postboot op mijn verlanglijstje.

Dit jaar is deze wens in vervulling gegaan en heb ik de “Hurtigroute” gedaan. Hierbij wordt met de postboot langs de Noorse kust gereisd, de boot vertrekt van Bergen en vaart via vele kustplaatsen naar Kirkenes.  Altijd doe ik inspiratie op voor projecten tijdens mijn reizen. Deze reis is geen uitzondering en mijn handen jeuken om een leuke Noorse trui te breien en een Sami muts te maken. 

In de buurt van de Noordkaap bezoeken we een Sami familie. Sami werden vroeger Lappen genoemd. Het is een nomade volk, dat leeft in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ze hebben een eigen parlement en een eigen vlag. De vlag bestaat uit de Sami kleuren rood, geel, groen en blauw met een cirkel die bestaat uit de kleuren rood voor de zon en blauw voor de maan.

Een groot deel van de Sami leeft in tenten als herders van rendieren en trekt nog steeds met de kudden mee. In Noorwegen zijn alle rendieren eigendom van de Sami. De Sami dragen kleren in de kleuren van de vlag, versierd met geborduurd band. Het band wordt in het verleden met de hand geborduurd, maar tegenwoordig meestal machinaal vervaardigd.

De vrouwen dragen ronde mutsen met een versierde rand. De mannen hebben een karakteristieke muts met vier punten, die de vier windstreken voorstellen. Ik heb me laten vertellen dat de stand van de punten aangeeft of de man getrouwd is of vrijgezel. De wintermutsen zijn gevoerd met bont.

Ik kan de verleiding niet weerstaan om een Sami muts te maken. Ik besluit de muts te maken in 4 delen en reken uit hoe wijd en hoog de delen, die om het hoofd sluiten, moeten zijn. In mijn geval is dat 14 cm, waardoor de muts 56 cm wijd wordt. De hoogte is 10 cm. 

Open de Bernina software V6 en trek een rechthoek van 14×10 cm. Als omlijning kies ik  Outline -Single en maak de steek 6mm lang zodat deze goed te verwijderen is. Hierna kies ik “Pattern Run” ,  “Open Object” en trek  een lijn in het midden van de rechthoek en geef deze een andere kleur. Pattern Run kiest automatsch de kinderwagens, wijzig het motief  door rechts op de selecteerde lijn te klikken, kies een motief  in het menu dat nu geopend is. Onder deze lijn wil ik een bandje plaatsen en het motief er overheenstikken, dus kies ik een motief met een breedte die iets smaller is dan het bandje. Aan weerszijden van het motief worden lijnen geplaatst met een ander motief en een andere kleur. Als ik tevreden ben en zie dat alle motieven mooi in het vak passen sla ik het patroon op.

 Het patroon voor de muts wordt in “Art Canvas”gemaakt. Trek hiervoor eerst een rechthoek van 14×10 cm en daarna een trapezium met een basis van 14 cm. Het patroon hoeft voor het printen niet gevuld te worden zoals ik heb gedaan.

Na het printen heb ik de rechte zijlijnen en de bovenkant iets gebogen naar binnen uitgeknipt. Knip de 4 delen van stof, in dit geval van vilt. Span versteviging in het borduurraam in. Borduur de omlijning  op de versteviging,  plak met tijdelijke plakspray het mutsdeel op de versteviging en borduur de rand.

Als alle delen geborduurd zijn, worden ze aan elkaar gezet. Leg de delen hiertoe met de goede kant op elkaar en stik tot halverwege de bovenkant. Keer de muts en stik een zoompje aan de onderkant.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Mirjam van der Zwet BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Liesbeth

    Ik vond het erg leuk om te lezen hoe je zo’n muts kan maken. Ook wij zijn deze zomer naar de Noordkaap geweest, met auto en caravan, via Finland en Zweden weer terug. Die kleuren van de Samen sprak mij ook erg aan. Leuk!
    Groetjes

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam