Creatieve berichten over borduren

Voor de draad ermee!

Wanneer ik aan het borduren ben, heb ik naast mijn borduurmachine een bakje staan waarin ik alle afgeknipte draadjes bewaar. Noem het een tik, maar ik kan niks weggooien. Want met die draadjes kunt u de leukste dingen maken. U maakt dan gebruik van de Sandwich-techniek. Heeft u nog niet zoveel draadjes, lapjes of Mylar doet het ook prima en de werkwijze is dezelfde. We beginnen klein met een brillenkoker.

In dit geval ben ik uitgegaan van een bestaand borduurmotief uit StitchatHome nr. 30. Maar u kunt er natuurlijk ook zelf een ontwerpen.

Importeer het motief in uw software.

 

Ungroup in ColorFilm de kleuren. Selecteer de kleuren die u wilt verwijderen en druk op delete.

 

U houdt dan de basis (een applicatie motief) over. Trek de 2de kleur over met een Pattern Fill motief. Wat belangrijk is bij het maken van dit motief is dat u de draadjes straks terug wilt zien, maar ze moeten wel goed vastzitten.

 

In bovenstaande afbeelding kunt u zien dat bij dit patroon de steken te dicht op elkaar staan. We gaan dus op zoek naar een geschikter patroon voor ons doel en komen we uit bij bijvoorbeeld: NP005-33.

 

Selecteer het vlak een zet deze goed op de bestaande lijnen. In ColorFilm verschuift u dit vlak naar de 3de borduurkleur.

Om de brillenkoker een nog persoonlijker tintje te geven, borduren we er maar gelijk onze naam op. Klik in de linker kolom op lettering en typ de naam die u wilt hebben op een willekeurige plaats.

Druk op enter en de naam verschijnt in de geborduurde versie.

Nu kunnen we met de letters gaan spelen, door een ander lettertype de selecteren, de vorm, grootte en afstand. Selecteer de naam en klik op rechtermuis knop. Het volgende beeld verschijnt:

Wanneer u op het pijltje naast het Alphabet klikt, verschijnen alle lettertypes waar u uit kunt kiezen. Door op Apply te klikken kunt u het resultaat zien en makkelijker veranderen, zonder steeds uit het scherm te gaan. Let op: U krijgt hier de alfabetten die op uw computer staan. Wanneer u uw keuzen heeft gemaakt kunt u met de grootte gaan spelen en de manier waarop u de letters wilt wegzetten. Dit kunt u allemaal overzichtelijk in het scherm hierboven doen.

Ik heb gekozen voor het lettertype Mandarin en ga deze nu aanpassen. Ik wil graag de letters op de voorkant van de brillenkoker van boven naar beneden. Ik klik hiervoor op het rechter vierkantje. Vergeet niet op Apply te drukken.

Schuif de naam naar de plaats waar u hem wilt hebben en vergroot de letters, indien u dat wenst.

Omdat ik de letters te dicht op elkaar vindt staan, vergroot ik deze afstand door bij Letter Spacing de afstand steeds te vergroten, tot hij naar mijn zin is. Binnen een ½ uur heeft u een leuke brillenkoker ontworpen, die u alleen nog maar hoeft uit te borduren. In StitchatHome nr. 28 vindt u een aantal tassen op deze manier gemaakt. http://stitchathome.web-log.nl/

Werkbeschrijving brillenkoker*

Benodigdheden:

–          borduurmachine

–          wateroplosbaar vlies

–          losse draadjes

–          borduurgaren

–          stukje vilt

–          applicatieschaartje

Span het wateroplosbaar vlies in de ring in en borduur de 1ste kleur uit. Leg hierop het vilt en borduur de 2de kleur uit. Knip het vilt met een applicatieschaartje vlak langs de stiklijn af. Wanneer, net als in dit geval de binnenkant van de brillenkoker deels te zien is, pas dan de kleur van de onderdraad aan.Verdeel hierover uw draadjes (lapjes of Mylar) en leg er wateroplosbaar vlies overheen en zet dat met een speldje op de punten vast.

Borduur de 3de kleur, wat de Pattern Fill steek is. Knip daarna met het applicatieschaartje het teveel aan draadjes langs de buitenrand weg.

Borduur het motief verder uit. Na het borduren het wateroplosbaar vlies uitspoelen en de brillenkoker sluiten. 

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam