Creatieve berichten over borduren

Spelen met steken

In heel veel kant en klare borduurmotieven vindt u de satijn en step steek, maar wordt er erg weinig gedaan met super leuke steken die in het ontwerpprogramma zitten. Wanneer u eens op onderzoek uitgaat zult u verbaasd staan hoeveel steken er schuil gaan en hoeveel variaties u kunt met de Pattern Fill en Fancy. We gaan dan deze keer op zoek naar uw favoriete steken, waar u een leuke stekenlap van kunt maken.

Selecteer de ring die u wilt gebruiken. Maak met Rectangle een aantal vierkanten, zodat de gehele ring gevuld is. Gebruik als vulling gewoon de stepsteek. Nu kunt u de keuze gaan maken, wat voor soort stekenlap u wilt. Wilt u allerlei verschillende steken of variaties die u met één steek kunt maken. Hier laat ik u verschillende voorbeelden zien. Selecteer een vierkantje en we beginnen hier met de Pattern Fill.

 

Klik op de rechtermuisknop en door op Select te klikken, kunt u de motieven kiezen die in het schermpje verschijnen. Vul op deze manier alle vlakken op met verschillende motieven.  

Wanneer u op Apply kunt u in het ontwerp zien wat het effect is.De vlakken zullen niet allemaal even mooi zijn opgevuld, maar dit passen we dan eenvoudig aan.

Hier is duidelijk te zien dan het vlak niet mooi in verhouding is tot de steken. Selecteer dus dit vlak en maak het aan de onderkant wat langer en links wat breder. Dit doet u door gewoon op het kleine blokje in het midden te gaan staan (er is dan een pijltje te zien) en trek de lijn net zo lang naar beneden tot u een rand krijgt zoals aan de bovenkant.

Toch is de rand toch is de rand nog niet helemaal mooi. Om die mooi strak te krijgen en dit is alleen mooi op te lossen om hier een Outline te maken. Omdat we straks natuurlijk alles in de juiste volgorde willen borduren moeten we nu even alert zijn. Wanneer we nu met dezelfde kleur een outlining maken, betekent dit dat we de kleurvolgorde in de gaten moeten houden.Maar ja, alles is in één kleur. We kunnen dit eenvoudig oplossen door het geselecteerde vlak even een andere kleur te geven. Trek met Rectangle precies op de buitenkant een lijn met een Triplesteek. (U zou hier ook de kopieer functie kunnen gebruiken, maar in dit geval gaat dit sneller).

Vergeet uw motief ook niet tussen door op te slaan.

Nu moeten we in Colorfilm gelijk de extra outline onder het vlak schuiven, zodat deze aan één stuk door geborduurd wordt. Omdat we hier een andere kleur gebruikt hebben, is dat super eenvoudig. Maak het roze weer blauw en alles staat weer in 1 kleurvlak en de borduurvolgorde blijft hetzelfde.

Controleer op deze manier alle vlakken en breng waar nodig een bijpassende outline aan.

Detail waarbij duidelijk te zien is dat er verschillende outlining steken zijn gebruikt.

 Nu kunnen we eenvoudig de vlakken aanpassen door een vlak te selecteren en de PatternFill te veranderen in Fancy.

Wanneer de vulling niet helemaal aansluit (zoals hierboven) selecteert u het middenvlak en trek het iets naar boven.

U kunt op deze manier eindeloos variëren. Kies voor uzelf uw favoriete steken en zet ze zo op een ‘rijtje’.

U kunt zelfs zover gaan door onder elk vlak te zetten welk patroon u gebruikt heeft. Wel moet u dan bij het ontwerpen rekening houden dat u voldoende ruimte voor de tekst over houdt.

Of gebruik uw favoriete Pattern Fill steken om de vlakken mee op te vullen.

Wanneer de vulling niet helemaal aansluit (zoals hierboven) selecteert u het middenvlak en trek het iets naar boven.

Of gebruik uw favoriete Pattern Fill steken om de vlakken mee op te vullen.

De stekenlap heb ik verwerkt in een hoes voor de borduurringen, maar een kussen of plaid is ook zeker een optie.

 Maar u kunt natuurlijk ook de verschillende steken in een borduurmotief gebruiken, zodat een soort crazy quilt motief ontstaat.

 

 

 

Veel succes!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Rianne Nota BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Bea,

    wat een leuk idee. Ik ben altijd de hele avond met de software aan het spelen en alle verschillende steken aan het uitproberen. En kan dan nooit besluiten welke ik zal nemen, omdat ze allemaal zo leuk zijn. Maar nu weet ik wat ik er mee kan doen.

    groetjes
    Rianne

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam