Creatieve berichten over quilten

Werk in uitvoering deel 2.

 

Inmiddels is de hele oppervlakte gequilt met de BSR-voet met schaal. Als basis was ik begonnen met een lap van 110 x 140 cm. Ondanks het intensieve werken is het geheel 2 cm. in de breedte gekrompen en zo’n 4 cm. in de lengte. Het ontwerp had ik op maat getekend op patroonpapier en de teksten die straks toegevoegd moeten worden zijn ook gemaakt met stempels op papier.

De kinderen teken ik eerst op de achterkant in spiegelbeeld. Omdat het slechts een vereenvoudiging van de basistekening is, is het van belang dat alles goed overgenomen wordt en alle verhoudingen kloppen.

De getekende lijnen stik ik daarna door met zwart garen, zowel boven op als op de spoel. Zo heb ik de lijnen aan de voorkant van de quilt staan. Over deze lijnen stik een zigzag cordon. Ik maak eerst een proeflapje om de goede spanning en de precieze breedte en dichtheid van het cordon uit te proberen en ga daarna aan het werk. Gebogen lijnen maak je door de stof tijdens het cordonneren langzaam te draaien of door de persvoet even omhoog te doen, wat met de kniehevel erg gemakkelijk gaat.

Nu worden eerst de teksten met stempels op de stof aangebracht. Door de papieren versie van de gestempelde woorden, weet ik precies wat waar moet komen. Als alles droog is, is het tijd om rond de letters te quilten. In dit geval doe ik dat met supertwist garen. Dit is een gestructureerd metallic garen en dat heb ik gewoon bovenop gezet en niet op de spoel gedaan. Het is wel van groot belang om rustig te naaien. Werkt U  te snel, dan breekt het garen gauw. Ook heb ik de bovenspanning iets losser gezet en een naald met een groot oog genomen. Omdat de letters niet zo groot zijn, heb ik de steekgrootte kleiner gezet, op 1.50. Zoals U op de foto ziet, werk ik met het quilten om de letters heen van links naar rechts en omgekeerd. Op deze manier ziet U veel beter wat U doet en kunt U heel precies werken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam