Creatieve berichten over naaien

Mislukt?! (deel 1)

Ook bij de beste mensen gaat het wel eens mis. Nu wil ik niet beweren dat ik de beste van de klas ben, maar ik had even iets anders in mijn gedachten toen ik met dit project begon…..

Ik heb me de laatste tijd een beetje beziggehouden met het bewerken van stoffen. Ik kom regelmatig stoffen in mijn kast tegen die, toen ik ze kocht, superleuk waren, maar nu eigenlijk niet helemaal bij mijn levensfase passen. Oftewel…ze zijn gewoonweg saaaaai. En toch vind ik het dan zonde om die stoffen weg te geven, of weg te brengen naar het kringloopcentrum. Dus heb ik bedacht dat het misschien wel leuk is om die stoffen te bewerken en te verwerken tot leuke dingen, zoals tassen.

Nu ben ik niet het type dat gaat quilten ofzo. Ik vind het vooral leuk om met materialen te experimenteren. Deze keer bedacht ik me om eens iets te proberen met vilten in de wasmachine, in de breiwereld enorm populair. Ook leuk om eens met een naaimachine toe te passen.

Ik begin met materialen bij elkaar zoeken:

 • Draden van 100% wol
 • Een stel handvatten
 • Garen
 • Stof in een leuk kleurtje
 • Tussenvoering (Gütermann) die in water oplosbaar is

 

De uitvoering:

1. Eerst de stof afwerken met een zigzag of met de lockmachine

2. Dan de draden knippen, verdelen over de stof , wateroplosbare tussenvoering erop, zodanig dat de draden niet makkelijk wegschuiven.

 

3. Daarna de draden vaststikken, zowel horizontaal als verticaal zodat er “ruitjes” ontstaan.

4. En nu komt het leukste van alles. De stof in de wasmachine gooien en wassen met een stel tennisballen op 30 graden Celcius. De bedoeling is dat er in de wastrommel voldoende wijving ontstaat om de wol te laten vilten.

Maar helaas ging deze vlieger deze keer niet op bij mij, want bovengenoemde samenstelling is niet gaan vilten, ook niet na een tweede keer wassen. Tja….dat overkomt iedereen dus wel een keer, dat de dingen niet zo worden als dat je eerder had bedacht.

Dus wat ik in zo’n geval doe is de spullen even wegleggen en bedenken of ik er nog iets anders mee kan….

Natuurlijk zijn suggesties van u, lezers, van harte welkom. Dan gaan we eens kijken wat deel 2 van dit project gaat opleveren.

Ik ben heel benieuwd!!

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bea BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Annemarlies,

  Ik denk zo maar dat het aan de temperatuur ligt. Wol vervilt pas echt goed bij een temperatuur van 40 graden en je moet en natuurlijk niet vergeten zeep erbij te doen. Het is de combinatie van temperatuur/zeep en wrijving waarom de wol vervilt. Wanneer je hem ook aan de stof vast wilt vervilten, moet je en stof nemen met een grove weving, zodat de vezels zich erin vast kunnen zetten.
  Dus op naar deel 2.

  grtz,

  Bea

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam