Creatieve berichten over naaien

BERNINA AURORA Quilten met de Boventransportvoet

De Bernina Aurora’s zijn geweldige en veelzijdige naaimachines voor het quilten. U heeft een keuze van steken en voeten die het mogelijk maakt om altijd een perfekt resultaat te realiseren. Vandaag gaat de blog over quilten met mijn lievelings quiltvoet, de boventransportvoet, en drie verschillende steken die ieder een ander effect geven.

Er is veel meer mogelijk met de boventransportvoet dan men denkt. U kunt complexe patronen met rechte lijnen quilten, maar ook patronen met bochten!

Voor het quilten vind ik de open zoolplaat ideaal. Ik kan precies zien waar mijn naald in de stof gaat. Dit is nodig om accuraat tussen de naad en langs een getekende patroonlijn te quilten.

Om mijn boventransport makkelijk aan te brengen, maak ik gebruik van de kniehevel. Door de kniehevel helemaal naar rechts te duwen, gaat de persvoet in een hogere stand en het ondertransport gaat naar beneden. Met het handwiel zet ik de naald iets lager, zo kan ik de zwarte stang makkelijker over de schroef brengen.

Ik doe meteen de quiltliniaal erop.

De stang gaat door de houder, door de voet en nogmaals door de houder. Die wordt vastgezet met behulp van de schroef.

De quiltliniaal is onmisbaar voor het stikken van rechte lijnen zonder ze van tevoren te tekenen. Een rustige naai tempo is het beste als u met de boventransport gaat quilten.  Stel de snelheidsregelaar in op halve snelheid, of lager, voor het beste resultaat.

RECHTE STEEK

U kunt met verschillende steken gaan quilten. Als eerste, steek #1, de rechte steek. Omdat het garen door twee lagen stof en de tussenvulling heen moet gaan, zou u de machine instelling iets moeten aanpassen. U gaat een langere steeklengte gebruiken en misschien een lagere draadspanning, afhankelijk van de stof en tussenvulling.  Dit voorkomt dat de steken te klein en te strak worden.

Dit voorbeeld is gequilt met rayon/viscose garen #40 als bovengaren en op de spoel,  jeans of borduurnaald naald #80. De steeklengte is 3.4 en de draadspanning is verlaagt tot 3.  Maak eerst een proeflap met de materialen van uw quilt.

Voor een traditioneel effect gebruikt u garen in de kleur van de stof of een tintje lichter.

Als u quilt een “voetje breed” om een appliqué vorm, krijt u een echo effect. De garen-en machine instelling is hetzelfde als in de blauwe quilt boven.

Een sprekend effect wordt bereikt door garen met een hoog kleurcontrast te gebruiken. Dit voorbeelden is gestikt met 40/3 katoen garen als bovengaren en op de spoel. De naald is een #90 universele naald. Met dit garen heb ik de draadspanning op 2 gezet en de steeklengte op 3,2.

QUILTSTEEK

Een machinaal quiltsteek wordt gemaakt met een doorzichtig garen als bovengaren en een gekleurde draad op de spoel. De Aurora 440 heeft de quiltsteek in drie lengtes, #44, #60 en #61. De quiltsteek op de Aurora 430 is #49. Op de 450 is het #62.

Het doorzichtig garen is van nylon of polyester. Het juiste soort is van gewicht .004 (dit staat meestal op de klos). Het spoelgaren kan van katoen, rayon/viscose of borduurpolyester zijn. Ook andere siergarens zijn mogelijk. Gebruik een sterk contrasterende kleur. U heeft een naald #90 nodig. De draadspanning moet hoger, tussen 5 – 7, afhankelijk van het ondergaren. Gebruik de balans functie om de steken precies op elkaar te krijgen. Naai in een langzaam tempo.

BALANS

De balans functie brengt de steken dichter op, of verder uit elkaar.

U drukt op de balans/BSR knop om de balans te openen. U bedient de balans met de naaldstandtoetsen. Door op de linker naaldstandtoets te drukken, worden de steken naar elkaar toeschoven. Door op de rechternaaldstandtoets te drukken, worden de steken uit elkaar geschoven. U ziet op het scherm precies wat u heeft aangegeven. Een proeflap maken is nodig om de juiste instelling te vinden. U schakelt de balans uit door nogmaals op de balanstoets te drukken.

DRIEDUBBELE STEEK

Op de Aurora 430 is dit steek nummer #128, Aurora 440 #157 en op de Aurora 450, #130. Deze steek geeft een duidelijk quilteffect op drukke print stoffen. Die is ook zeer geschikt voor projecten waar een sterke steek nodig is, bijvoorbeeld op placemats, tassen of boxkleden. De voorbeelden zijn gestikt met 40/3 katoengaren als bovengaren en op de spoel. De naald is een #90 universele naald. Voor deze steek heb ik de draadspanning op 2 gezet en de steeklengte op 3,5.  Om de steken op elkaar te krijgen heb ik de balans  op -2 gezet.

Zo liggen de steken perfect op elkaar.

Dit eindresultaat is precies wat ik zoek.

Naast deze quilt technieken kunt u, uiteraard, ook uit de vrije hand gaan quilten met de BSR, of de stopvoet. Er is in november veel op de blog hierover geschreven.  Ik heb in juli mijn BSR tips op de blog gezet, u kunt op de blauwe link klikken om ze te lezen.

Quilten met de boventransport geeft u veel mogelijkheden om op een rustige en ontspannende manier uw quilts af te maken. U kunt ook de beschreven technieken combineren met vrij quilten in dezelfde quilt.  Zo maakt u een quilt precies zoal u het wilt!

Succes, en tot de volgende keer,

Karen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

14 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Karen Lipton BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Goed zo Bernadette, ga zo door!

  Heb je op ons Bernina website gezien dat er een gratis accessoire pakket voor de 820 en 830 is? Die kan je bij de dealer waar je machine heeft gekocht ophalen. Het accessoirepakket voor de BERNINA 830/820 bestaat uit:
  – innovatief oliespuitje (als stift)
  – nieuw assortiment naalden met SUK naalden voor borduren
  – optionele keergeleiding incl. plaatje van schuimrubber
  – garensmeerset met garengeleiding incl. siliconenvloeistof
  – gereedschap voor grijperreiniging
  – handleiding voor de bediening van deze accessoires

  Heb je gelijk een garensmeerset voor je 830!

  Fijne feestdagen,

  Karen

 • Bernadette BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dag Karen,

  Het is héél duidelijk, bedankt voor je uitleg. Ik vind een ding jammer, toen ik mijn Bernina 170 overgelaten heb voor de 830 heeft mijn dealer, waar ik anders heel content van ben me verzekerd dat de transportvoeten hetzelfde waren. Ik heb dan de mijne met mijn machine ingeleverd.
  Gelukkig heb je me een beetje gerustgesteld door je uitleg.

  Sinds ik het Berninablog ontdekt heb geniet ik nog meer van mijnmachine.

  grts, Bernadette

 • Karen Lipton BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Bernadette,

  Dit zijn twee hele goede vragen.

  Het boventransport op de 830 werkt op een andere manier dan het “klassiek” boventransport, maar je kan het zeker voor het quilten gebruiken. Ik heb een voorbeeldquilt gemaakt op de 830 met alleen het ingebouwd boventransport en het werkte prima. Als ik het boventransport gebruik met een tussenvulling, dan gebruik ik de balans-functie om de lagen op elkaar te houden. Je tikt op balans, daarna op de voet in de linker hoek van de scherm en draai de steekbreedte-knop met de klok mee. Zo wordt de bovenlaag meer getransporteerd en de lagen blijven op elkaar zonder te schuiven. Kijk naar de afbeelding op blz. 49 in het instructie boek.

  De beveiliging programma is op de Bernina Artista en 8 series machines te vinden, ook op sommige oudere modellen. Het is echt heel fijn om te hebben! De controle toets is onderaan het scherm in het midden, een driehoek met een tweelingnaald. Tik erop en je ziet een scherm met verschillende naalden en drie steekplaten. Kies de gewenste steekplaat, toets de groene vinkje voor OK, om je keus te bevestigen. De toets op de eerste scherm is nu rood en blijf zo tot je het weer wilt veranderen.

  Bernadette, ik hoop dit duidelijk is. Zo niet, laat me het weten!

  Bedankt voor de vragen,

  Karen

 • Bernadette BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dag Karen,
  Door de foto’s geraak ik toch echt gemotiveerd om dingen te doen met mijn machine. Ik heb sinds maart een 830 maar ik las dat je met alle machines overweg kunt en ik heb een paar vraagjes. Doet de boventransport van jou machine hetzelfde als de ingebouwde van de 830?

  En mijn tweede vraag.
  Ik ben nog niet zo goed in de Engelse taal maar ik heb Diane Gaudinsky’s blog en website proberen lezen en begreep dat de meeste computergestuurde machines een optie hebben in verband met de steekplaten. Je zou die zodanig kunnen instellen dat als je vergeet je steekplaat te wisselen van rechtstikken en je een 9mm steek wilt naaien, je machine het niet doet. Een beveiliging om te verkomen dat je naald breekt.
  Oef wat een uitleg.

  Bedankt alvast en grts, Bernadette

 • annie BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Jammer dat de foto’s zo slecht landen. Gisteren had ik ze wel allemaal maar vandaag niet. Het is wel een nuttige informatie zo zie je nog meer dingen die kunnen met het boventransport. Ik heb hem er direct opgezet om quiltstukjes netjes aan elkaar te kunnen naaien. Bedankt Karen.

  Annie

 • annie BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Jammer dat de foto’s zo slecht landen. Gisteren had ik ze wel allemaal maar vandaag niet. Het is wel een nuttige informatie zo zie je nog meer dingen die kunnen met het boventransport. Ik heb hem er direct opgezet om quiltstukjes netjes aan elkaar te kunnen naaien. Bedankt Karen.

  Annnie

 • christina fokkema BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik ga het boventransportvoetje nu zeker gebruiken. de informatie heb ik opgeschreven, dus nu kan ik het ook uitproberen. Bedankt voor de prima uitleg.

 • Elly BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat jammer dat de foto’s teveel pixels bevat voor dit blok. Het lukt me niet om dit blog te laden, terwijl ik zo graag deze tips had willen lezen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam