Creatieve berichten over quilten

Een cadeautje.

Voor mijn buurmeisje die de teksten van mijn werk en bijna alle teksten voor de website in het Frans vertaald heeft, heb ik een klein cadeautje gemaakt.Op dit moment woont en studeert ze voor een half jaar in Parijs en heeft zo beperkt mogelijk spulletjes meegenomen. Vandaar een cadeautje met de foto van haar familie.  (Na haar tentamens worden de laatste stukjes gecorrigeerd en dan is mijn website ook voor alle franstalige liefhebbers te lezen.)

De ondergrond is een handgeverfde katoen. De foto is op wit katoen geprint. Om de foto zit een klein randje van vilt. Zo’n randje kunt u het gemakkelijkst appliceren met behulp van voetje 5, de blindzoomvoet. U verzet de naaldstand iets naar links. Met de geleider gaat u precies langs het vilt en zonder enig probleem stikt u vlak langs de kant.

 

De teksten die ik wil quilten, schrijf ik eerst over op transparant papier. In dit geval heb ik gekozen voor letters die aan elkaar geschreven zijn. In uw computer vindt u veel verschillende lettertypen en kunt u ze gemakkelijk groter maken.

 

Omdat ik over het transparante papier heen wil stikken, doe ik dat aan de achterkant van het werkstuk. Daarom moet de tekst in spiegelbeeld staan en dat is het grote voordeel van transparant papier.

 

 Als u aan de achterkant werkt, is het van belang dat u de onderdraad eerst naar boven haalt, anders kan het gebeuren dat het draadeinde tussen de stiksels komt. Omdat letters klein zijn, is het van belang dat de steekgrootte ook aangepast wordt. In dit geval heb ik de steeklengte op 1.5 gezet. Omdat het een enkele letter is, stik ik het woord 5 keer. Dan komt er een wat dikkere lijn aan de voorkant, die beter uitkomt.

 

Wanneer u klaar bent, trekt u het transparante papier weg. Soms blijven er restjes papier zitten. Die haal ik met een pincet er tussenuit en zelfs dan nog blijven er minuscule restjes over. Dat is de reden dat ik aan de achterkant van het werkstuk stik.

 

Dan wordt de voorkant verder versierd met hartjes, sterretjes en stipjes. De gekleurde hartjes en sterretjes zijn uit de vrije hand geappliqueerd. Verder is de achtergrond nog versierd met stipjes. Na elk stipje doet u met de kniehevel de persvoet een stukje omhoog en schuift u door naar de volgende plek. Wanneer alle stipjes gemaakt zijn, knipt u de verbindende draden los.

Als laatste wordt het werkstuk op een schilderijlijstje opgespannen en gaat het op weg naar Parijs.

Wilt u zelf zo’n cadeautje maken, dan kan dat. Kijk op mijn website onder de noemer workshops “herinnerings-quiltje met foto”. Ook is het mogelijk om te leren stoffen te verven. http://www.marjonhoftijzer-boer.nl/home/cursussen-en-workshops/

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam