Creatieve berichten over quilten

mijn nieuwe quilt.

Momenteel ben ik een “sudoku” quilt aan het maken.  2 keer  9 x 9 blokken maar dan anders. Ik maak naast traditionele patchworkblokken, waarbij een nine-patch natuurlijk erg voor de hand ligt,  ook nieuwe en “hedendaagse” blokken met gebruikmaking van voor velen nieuwe materialen.

De quilt(s) – want het worden er twee –  moeten af zijn in de eerste week van januari voor een presentatie, dus ik heb nog even, maar het is wel hard doorwerken. 

Een van de materialen die ik gebruik is het zogenaamde “krimpvlies”, een uit Japan afkomstige noviteit, in Nederland nu zo’n twee jaar op de markt schat ik, waarmee je mooie structuren kunt maken.  

Op de foto ziet u twee voorbeelden: een blauwgroene batik heb ik met behulp van de boventransportvoet op mijn Aurora 440 met een klein raster doorgestikt; de roze batik is met de BSR-voet op mijn B820 met grote cirkelvormige bewegingen vrij machinaal gestikt zonder ring.   Door er een heet stoomstrijkijzer dicht boven te houden, krimpt het lapje 15 of 30 procent, afhankelijk van het soort vlies. Je kan krimpen op het vlies of op de stof. 

Je hebt nu een mooie soepele lap bewerkte stof die zich uitstekend laat verwerken tot wat je maar wilt. Groot voordeel boven andere manieren van krimpen – dit materiaal mag gerust nat worden; het kan zelfs gewassen worden en dat maakt het dus heel geschikt om in kleding toe te passen. 

Op deze foto ziet u dat ik van de roze stof cirkels heb geknipt en die in een voorbereid lapje heb ingezet. Voor het inzetten heb ik patchworkvoet nr. 37 gebruikt, waarmee je heel gemakkelijk een mooie smalle naad kunt naaien. 

Voor het maken van het “gat” in de stof kunt u als volgt te werk gaan: je neemt twee even grote vierkanten van stof ( in mijn geval van 15 x 15 cm ) en je maakt met bijvoorbeeld een glaasje een papieren cirkelmal. Dat malletje leg je in het midden van je vierkant en je stikt nu met behulp van je patchworkvoet 37 precies langs de kant.  Wanneer je een paar vingers op het malletje legt dan naait de machine bijna vanzelf een cirkel. ( je kan hiervoor natuurlijk ook de cirkelliniaal gebruiken maar dat heb ik nu even niet gedaan ), daarna knip je aan de binnenzijde van het stiksel op ongeveer 4mm de cirkel uit en geeft een aantal knipjes in de rand om te voorkomen dat de boel gaat trekken;  let op dat je niet door het stiksel knipt. Je trekt nu de bedoelde onderstof door het gat naar onderen en strijkt de rand netjes glad.   

In een later bericht kom ik terug op de quilt en de presentatie.

Geniet u ook zo van alle leuke kerstprojecten waarmee we dankzij Geertje elke dag worden verrast? 

Tot aan Kerst in ieder geval hele fijne en creatieve dagen. Daarna is er hopelijk weer een berichtje van mij.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam