Creatieve berichten over quilten

Een gepuncht mutsje.

bernina punchtool

 

Ik ben niet zo’n enorme mutsen liefhebber, omdat veel mutsen van synthetische vezels gemaakt zijn. Hoog tijd dus om een wollen mutsje te maken met al dit koude weer. Dit mutsje is versierd met een gepunchte wollen draad. Punchen is niet anders dan droogvilten. Dat kan natuurlijk ook met de hand, maar Bernina heeft een geweldige punchtool met 5 naalden.  Natuurlijk gaat de gewone naainaald uit de machine en daaroverheen heen komt de punchtool met de 5 punchnaalden. Op de plek van het voetje klikt u de beschermbeugel. In plaats van de gewone steekplaat komt een steekplaat met een groter gat, anders passen de naalden er niet door. Verder wordt het spoelhuis en de grijper uit de machine gehaald en laat u het klepje open staan, zodat de stofdeeltje gemakkelijk weg kunnen. De naaldstand staat gewoon in het midden en verder is de machine gewoon op een rechte steek ingesteld en zet u het transpoort uit.

bernina punchtool

Het mutsje bestaat uit 4 patroondelen die met een kleine naad van 3 mm uit de wollen stof geknipt worden. De draad wordt in vorm op de stof gelegd en die puncht u voorzichtig vast. Een satéprikker is gemakkelijk en veilig om de draad op zijn plaats te houden en goed te geleiden.

Op deze foto ziet u het patroondeel als het 1 keer gepuncht is.

De achterkant ziet er veel wolliger uit, dan de voorkant.

Om de voorkant ook mooi wollig te krijgen, puncht u nog een keer over de draad aan de achterkant heen en daarna nog een keer aan de voorkant. Zo worden beide zijden bijna gelijk en zit de wollen draad echt goed vast in de stof.

Omdat wol verder geen afwerking nodig heeft, worden de delen van het mutsje aan elkaar gezet met voetje 5. De naaldstand is naar links gezet en de patroondelenschuiven keurig langs de geleider. Op deze manier krijgt u een keurige rechte naad met overal evenveel reliëf. 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam