Creatieve berichten over quilten

De cirkelliniaal – accessoire februari 2011

Ik had het al gezegd: ik zal eens schrijven over het gebruik van de cirkelliniaal. In mijn sudoku-quilt heb ik cirkels genaaid met en zonder die liniaal en daar kom ik nu op terug. 

Ik heb de cirkelliniaal geplaatst op mijn naaimachine, de Bernina 820. In plaats van het kleine rubberknopje dat bij de liniaal zit om de pin te bedekken om te voorkomen dat je je hand bezeerd heb ik er een kurk opgezet. Dat is beter zichtbaar en makkelijker te verplaatsen. ( en ja, de wijn hebben we natuurlijk opgedronken )

Ik heb – voor de foto en voor het contrast – witte stof genomen en die gespannen in een houten machineborduurring, Je spant behoorlijk strak, zodat het voelt als een trommeltje. Bij het onder de machine brengen van je project zorg je ervoor dat binnenring zichtbaar is waardoor de stof a.h.w. op de machine ligt, zoals bij gewoon naaien.

en daarna ben ik met mooi zilvergrijs borduurgaren allerlei siersteken gaan naaien in verschillende hele en halve of drie-kwart cirkels.

Pas overigens altijd je naald aan aan het garen waarmee je stikt. En naai zoveel mogelijk met hetzelfde garen bovenop als onderin de machine waarbij bij voorkeur de spoel is opgewonden vanaf dezelfde klos garen.   

Naar gelang de gekozen steek heb ik de standaardnaaivoet 1 gebruikt of de applicatievoet 20. Mijn machine geeft aan welke naaivoet geschikt is. 

Het resultaat is dus een mooi lapje dat geschikt is om in zijn geheel of gedeeltelijk te gebruiken in een quiltje of als bijvoorbeeld een zakje op een leuk zomers bloesje.

Daarna ben ik verder gegaan met een ander lapje en een andere kleur garen en ben hele cirkels gaan naaien, opnieuw met gebruik making van weer andere siersteken van mijn machine.

en omdat ik natuurlijk ook altijd iets “quilterigs” wil heb ik van dit lapje ruiten gesneden en vervolgens één patchworkblok gemaakt, een zogenaamd “tumbling block” of ook wel “babyblock”.

Wat ik hiermee gaan doen? Nog geen idee, voorlopig gaat het in de bewaarmap.

Wat ik nog vergeet te zeggen: omdat ik de stof strak in mijn borduurraam heb gespannen hoef je bij dit soort werk geen interfacing te gebruiken. 

Ook dit blogje zal nog een vervolg krijgen – ben nog een “cirkel”project aan het voorbereiden.

De cirkelliniaal is een accessoire dat erom vraagt ontdekt te worden – echt iets wat je koopt omdat je het resultaat mooi vindt en dat vervolgens aan de aandacht ontspant omdat het lastig lijkt om mee te werken. Ik hoop u met deze blog te hebben geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan.

Nog tot eind februari in de aanbieding bij uw Bernina-dealer. Tot de volgende keer maar weer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam