Creatieve berichten over quilten

De cirkelliniaal – accessoire februari 2011

Ik had het al gezegd: ik zal eens schrijven over het gebruik van de cirkelliniaal. In mijn sudoku-quilt heb ik cirkels genaaid met en zonder die liniaal en daar kom ik nu op terug. 

Ik heb de cirkelliniaal geplaatst op mijn naaimachine, de Bernina 820. In plaats van het kleine rubberknopje dat bij de liniaal zit om de pin te bedekken om te voorkomen dat je je hand bezeerd heb ik er een kurk opgezet. Dat is beter zichtbaar en makkelijker te verplaatsen. ( en ja, de wijn hebben we natuurlijk opgedronken )

Ik heb – voor de foto en voor het contrast – witte stof genomen en die gespannen in een houten machineborduurring, Je spant behoorlijk strak, zodat het voelt als een trommeltje. Bij het onder de machine brengen van je project zorg je ervoor dat binnenring zichtbaar is waardoor de stof a.h.w. op de machine ligt, zoals bij gewoon naaien.

en daarna ben ik met mooi zilvergrijs borduurgaren allerlei siersteken gaan naaien in verschillende hele en halve of drie-kwart cirkels.

Pas overigens altijd je naald aan aan het garen waarmee je stikt. En naai zoveel mogelijk met hetzelfde garen bovenop als onderin de machine waarbij bij voorkeur de spoel is opgewonden vanaf dezelfde klos garen.   

Naar gelang de gekozen steek heb ik de standaardnaaivoet 1 gebruikt of de applicatievoet 20. Mijn machine geeft aan welke naaivoet geschikt is. 

Het resultaat is dus een mooi lapje dat geschikt is om in zijn geheel of gedeeltelijk te gebruiken in een quiltje of als bijvoorbeeld een zakje op een leuk zomers bloesje.

Daarna ben ik verder gegaan met een ander lapje en een andere kleur garen en ben hele cirkels gaan naaien, opnieuw met gebruik making van weer andere siersteken van mijn machine.

en omdat ik natuurlijk ook altijd iets “quilterigs” wil heb ik van dit lapje ruiten gesneden en vervolgens één patchworkblok gemaakt, een zogenaamd “tumbling block” of ook wel “babyblock”.

Wat ik hiermee gaan doen? Nog geen idee, voorlopig gaat het in de bewaarmap.

Wat ik nog vergeet te zeggen: omdat ik de stof strak in mijn borduurraam heb gespannen hoef je bij dit soort werk geen interfacing te gebruiken. 

Ook dit blogje zal nog een vervolg krijgen – ben nog een “cirkel”project aan het voorbereiden.

De cirkelliniaal is een accessoire dat erom vraagt ontdekt te worden – echt iets wat je koopt omdat je het resultaat mooi vindt en dat vervolgens aan de aandacht ontspant omdat het lastig lijkt om mee te werken. Ik hoop u met deze blog te hebben geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan.

Nog tot eind februari in de aanbieding bij uw Bernina-dealer. Tot de volgende keer maar weer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pingback:De cirkellineaal in gebruik genomen » Door Nienke_Smit » Alle, Telkens, Mooie, Eens, Dan wel, Daar » BERNINA

 • Naam Leny Huneman

  Het is een leuke ontdekking om echt ronde cirkels te krijgen. Ik heb hem al een tijdje en werk er regelmatig mee. Je moet er even tijd voor nemen om het te leren, maar dan elk rondje een fluitje van een cent.

 • ina

  Elly, misschien kun je met je dealer overleggen dat ie hem opstuurt??? Dan heb je toch nog de korting. Haha.

 • Elly

  Ik had gehoopt dat ze in Vijfhuizen waren, maar helaas. En deze maand kom ik niet meer bij de dealer. Maar dat deze in mijn assortiment komt is een ding wat zeker is.

 • Shirley

  goed idee van de kurk ipv dat dopje, want die ben je echt na een paar keer werken kwijt. Ik dan toch 😉

 • Rianne

  Hallo Nienke,

  Ja, hoor, ze zijn op de Handwerkbeurs te verkrijgen (als ze tenmiste niet uitverkocht zijn ;)) en je kunt er zelfs een workshop mee doen op de Handwerkbeurs.

  Rianne

 • Nienke

  Wat mooi Ina, die wil ik ook, daar zijn veel leuke toepassingen mee te bedenken. Ik hoop dat ze op de handwerkbeurs te verkrijgen zijn! Bedankt voor de uitleg.

 • Geertje

  Weer een inspirerend bericht Ina! Super, dat jij de mogelijkheden van het Accessoire van de Maand ook nog eens nader toelicht, hele goede en duidelijke foto’s!

 • miekenoor

  Wat een idee om er dan ruiten van te snijden! Inspirerend blogje Ina! Dank je wel!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam