Creatieve berichten over naaien

Een paar vragen aan Grietje van der Veen

Toen ik weer eens de Duitstalige BERNINA blog las, viel mijn oog op dit artikel, een interview van Gudrun Heinz met Grietje van der Veen. Over zo’n Nederlandse naam lees je niet zo snel heen. Ik dacht direct, dit artikel moet voor onze Nederlandstalige lezeressen worden vertaald! Dus bij deze.

Grietje van der Veen maakt deel uit van een groep internationaal beroemde quilt- en textielkunstenaressen. Haar quilts zijn sinds meer dan 10 jaar in verschillende tentoonstellingen te zien. In haar atelier in de buurt van Basel, Zwitserland is ze zelf als kunstenares werkzaam maar geeft hier ook les – ze heeft overigens inmiddels haar cursus- en workshopaanbod uitgebreid, dus als iemand in Nederland een keer in de buurt van Basel is en zin heeft om een workshop te volgen? Grietje is bovendien jurylid bij de Britse Gilde. Korte tijd geleden waren Gudrun en Grietje beide jurylid bij een wedstrijd en tijdens de treinreis daar naartoe hadden de dames voldoende tijd voor een uitvoerig gesprek dat nadien met behulp van diverse e-mails tot een interview werd uitgewerkt. Bedankt Grietje en bedankt Gudrun!

Gudrun: Waar zie jij jezelf en jouw kunstwerken over ongeveer 3 – 5 jaar?

Grietje: Ik denk, dat mijn liefde voor de natuur ook dan nog steeds mijn kunstwerken zal beïnvloeden. Misschien is het al iemand opgevallen dat er geen mensen of dieren in mijn werken voorkomen. Men herkent echter wel de invloed van de mens (stapels hout, wijnranken, etc.). Ik denk, dat de (beperkte) milieubescherming steeds meer een onderdeel van mijn werk zal worden. Maar ik merk ook, dat mijn manier om fotoquilts te maken, voor mij niet meer helemaal tevredenstellend is. Ik wil hier nog verandering in brengen.

 

Gudrun: Heb je favoriete thema’s die je in jouw kunst verwerkt?

Grietje: Natuur – natuur – natuur: hoofdzakelijk bomen en water. Het liefst in één werk. Bomen zijn archaisch en werden in vele oude culturen en religies als plaats waar goden of andere bovennatuurlijke wezens zich bevonden vereerd. Water is een elementaire voorwaarde voor het leven op aarde.

Gudrun: Met welke technieken werk je het liefst?

Grietje: Ik werk steeds weer graag met geverfde Vliesofix en Tyvek. Met de materialen kun je nog zo veel doen. Met Vliesofix kan ik nog dichter bij de kleuren komen die ik wil gebruiken, bij het verfen van stof lukt mij dit niet altijd. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om een bloemenveld te creëren, waarvan de achtergrond met Vliesofix is gemaakt. De hierop aangebrachte restjes stof en opgestikte garens bedekken weliswaar weer het grootste gedeelte van de Vliesofix, maar ik heb op deze manier wel het kleurengamma bepaald dat mij helpt de passende garens uit te zoeken.

Gudrun: Hoe leg  je vast welke techniek je voor het omzetten van een bepaald thema gebruikt?

Grietje: Dat is een lang proces, dat kan meerdere weken duren. Meestal maak ik proeflapjes met het materiaal dat gebruikt kan worden en maak notities van de resultaten, voordat ik een beslissing neem.

Gudrun: Welke naaimachine(s) gebruik je?

Grietje: In mijn cursusruimte staan vijf BERNINA’s, in mijn privé-atelier staat een BERNINA 820.

Gudrun: En jouw volgende tentoonstelling(en)?

Grietje: Dit jaar heb ik zelf een tentoonstelling tijdens het Festival of Quilts in Birmingham. De voorbereidingen zijn zo tijdintensief, dat ik naast het cursusgeven geen tijd heb voor andere tentoonstellingen. Voor 2012 heb ik een aanvraag voor een tentoonstelling in Veldhoven, Nederland en tijdens de Patchworktagen van de Duitse Gilde in Einbeck.

Grietje was zo vriendelijk om antwoorden op de vele vragen die Gudrun haar stelde te geven. U kunt het complete interview met nog meer foto’s nalezen op de website van Gudrun Heinz: www.quiltsundmehr.de in de rubriek PERSÖNLICHKEITEN – nogmaals hartelijk dank Grietje!

Meer informatie over Grietje van der Veen vindt u op haar website: www.textileart.ch

De afbeeldingen in deze blog zijn ter beschikking gesteld door Grietje van der Veen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • ina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Grietje is een bijzonder aardige en getalenteerde vrouw, ik heb haar een paar jaar geleden ontmoet op de SDA conferentie in Nederland.
    Dank je voor het vertalen en plaatsen van dit artikel Geertje.
    Groetjes,
    Ina.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam