Creatieve berichten over quilten

nog één maal BSR

Lieve lezeressen en lezers,

Af en toe krijg ik een vraag over oorzaak  waardoor waardoor  de BSR-voet niet altijd even regelmatig naait. Reacties als  “mijn BSR” slaat over of  “ik doe alles goed maar toch zijn mijn steken onregelmatig” komen langs. 

Het is een “probleem”  dat het meest speelt bij ART-quiltsters en wanneer ik dan vraag wanneer de onregelmatigheid ontstaat  dan blijkt het vaak om projecten te gaan die niet alleen uit stof bestaan maar waar bijvoorbeeld ook zogenaamde nieuwe materialen als polyestervliezen, tyvek en andere non-wovens in zijn verwerkt.  Of heeft men soms dikke lagen afdekkende verf ( acrylverven bijvoorbeeld ) gebruikt. 

En inderdaad, in dat geval kan het voorkomen dat de BSR geen regelmatige steek heeft. Dat is ook logisch want, er is geen weefsel, dat “gelezen” kan worden maar een vlak oppervlak, zonder of bijna zonder structuur. 

Ik wil hiermee zeggen dat je bij dat soort werk gewoon beter je stopvoet kunt gebruiken dan je BSR-voet. Je loopt dan ook niet het gevaar dat je lasertje vervuild raakt, want dat kan ook nog wel eens de oorzaak zijn van onregelmatige steken. 

Wat altijd heel belangrijk is: heb je echte problemen, neem dan altijd contact op met je dealer. Die is er voor en zal al het mogelijke doen je klacht op te lossen.

Zorg er verder altijd voor dat je machine schoon en zonodig geolied is, dat het gebruikte garen past bij de gebruikte naald en dat zowel boven- als onderspanning goed zijn ingesteld.  Maak altijd een proeflapje van hetzelfde materiaal als je project. 

Veel succes en tot de volgende keer. Hartelijke groet.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Tiny,

  Zoals ik in mijn blog-bericht ook al schreef, bij serieuze problemen is het altijd aan te raden (“opnieuw”) contact op te nemen met je naaimachineleverancier. Het kan best zijn dat je BSR-voet opnieuw gekalibreerd moet worden ( bij een service beurt moet je altijd de knoopsgatenvoet én de BSR-voet ook met de machine afgeven ) of dat machine én BSR-voet moeten worden ge-update. Machine en naaivoeten zijn een twee-eenheid.

  Ik gebruik mijn Bernina Aurora 440 nu bijna vanaf dat dit type op de Nederlandse markt kwam en ik herken deze problemen helemaal niet. Het is te jammer om deze fijne mogelijkheid voor het machinale quilten niet te gebruiken vanwege een eventuele technische storing. .
  Natuurlijk kun je je dealer ook nog eens vragen voor extra uitleg. Hij heeft ook graag een tevreden klant.

  Hartelijke groet,
  Ina.

 • Tiny Hesseling BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Ina
  Met mijn BSR voet krijg ik ook geen regelmatige steken terwijl ik alleen maar 100% katoen gebruik. Ik heb hem nog maar een paar keer gebruikt, dus de laser kan ook niet vuil zijn. Gebruik hem nu dus niet meer. Jammer.
  Groetjes,
  Tiny

 • Gerda Groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Ina en Bernadette,
  van Schmetz is er een lijstje, welke naald waarvoor geschikt is, deze is verkrijgbaar bij diegene die ook Schmetznaalden verkopen. Of misschien ook wel via internet te googlen

  groetjes, Gerda

 • ina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dat van “King Tut” wist ik niet maar er is een hele simpele stelregel; wanneer je draad lastig door het oog gaat is de naald te dun ( het oog te klein ) of het garen te dik. Raar antwoord eigenlijk he?
  “Ergens” heb ik er een lijstje van – zal ik eens opzoeken en dan hier plaatsen. Is dat goed voor het moment?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam