Creatieve berichten over quilten

Regiodag van het Quiltersgilde op de NW Veluwe

 Op donderdag 10 maart was de regiodag van het Quiltersgilde op de NW Veluwe. Een prima georganiseerde dag door de nieuwe regiovertegenwoordigsters Marijke Hoek en Corry Veerman. Het was voor mij een vreemde ervaring om zo tussen de deelnemers te zitten. 10 jaar lang heb ik samen met Gonny de Bekker deze regiodag georganiseerd. Veel deelnemers aan deze dag hadden thuis een blokje gemaakt van het toegestuurde patroon voor een dromenquilt.
Na de ontvangst met koffie of thee en wat lekkers waren er wat mededelingen en was er de uitleg van het werkstukje van de workshop. Het was de bedoeling dat je een motief ging maken in de mola techniek. Dat is een negatieve applicatie techniek.
U legt en rijgt de verschillende lagen stof op elkaar.

Dan knipt U met een scherp puntig schaartje, steeds weer een stukje van het motief uit de stof, zodat de stof die eronder ligt tevoorschijn komt.

Dan zoomt U met de hand de naadtoeslag onder de rand. Hierna knipt U weer in een volgende laag stof een motief uit, enz. Er waren 3 verschillende motieven als patroon toegevoegd, maar je mocht ook een eigen tekening maken.
In de modernere versie van deze techniek, naait U uit de vrije hand langs de uitgeknipte randen van het motief. Het is het mooiste om drie keer langs het motief te gaan, omdat op deze manier de lijn wat meer benadrukt wordt. Bovendien zit er altijd wel ergens een wiebel in de lijn en dat camoufleert U door er meerdere keren langs te naaien. In dit geval was het hele motief al uit de stof geknipt. Thuis heb ik de lagen eerst even goed op elkaar gestreken, zodat alles mooi plat lag en een beetje aan elkaar plakt en daarna uit de vrije hand met de BSR-voet gestikt.

Op de achterkant van het werk ziet U nog duidelijker, dat elke laag apart weer vastgezet wordt.

Verder was en een fantastische presentatie in twee delen (voor en na de lunch) door mevrouw Wil Gorter van het hoedenmuseum “Zet ’m op” uit Andijk.

Na de theepauze was het tijd voor de show and tell. Hierbij laten deelnemers aan de regiodag hun quilt zien die ze de afgelopen periode gemaakt hebben en vertellen er wat over. Ook de dromenquilt, gemaakt van de vorig jaar op de regiodag ingeleverde blokjes, werd geshowd.
Wat een werk is er dan de afgelopen tijd verzet en met wat een enorme liefde wordt er aan een quilt gewerkt. Ook is dan weer gelijk duidelijk hoe veelzijdig patchwork is, want er is geen een quilt hetzelfde.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam