Creatieve berichten over naaien

Mislukt ?! (Deel 2)

Hallo allemaal.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik heb geschreven. We hebben nogal wat meegemaakt in korte tijd, waarvan de geboorte van onze dochter wel de meest recente is (6 maart jl.). Ik en mijn man zijn er erg blij mee.

Maar goed…nu probeer ik tussen het moederen door weer voor deze blog te schrijven. Het is vooral erg leuk om te doen en het geeft mij de gelegenheid om te schrijven over diverse dingen die me op het textielgebied bezighouden.
Zo ook over de dingen die niet altijd gaan zoals ik zou willen dat ze gaan. Lees mijn vorige blog maar eens.

Ik heb vaak dingen weggegooid, omdat ik niet meer wist wat ik er mee moest. Maar vooral vanwege de reden dat het gewoonweg mislukt was! Het project wat ik had gemaakt was in zo’n geval niet helemaal geworden zoals dat ik het in m’n hoofd had. Tja…het gebeurd wel eens. En dat is natuurlijk helemaal niet erg, je leert er alleen maar van. Maar áls mij zoiets overkomt dan kies ik meestal de weg van de minste weerstand en dat is dan toch vaak de prullenbak.

Ik had me dus voorgenomen om het deze keer eens anders op te lossen, dus vandaar dit verhaaltje in 2 delen. Ik heb in het eerste deel vooral laten zien hoe ik de stof heb bewerkt met wol. Ik had gehoopt dat het in de wasmachine zou gaan vervilten tot een apart stofje en dat zou ik dan tot een tas verwerken (het was tenslotte niet de eerste keer dat ik dit probeerde). Het meest spannende moment is wel het resultaat nadat het uit wasmachine komt. De vorige probeersels waren erg leuk geworden, maar deze keer wilde de wol maar niet vervilten, wat ik ook deed, zelfs niet na een wasje van 60 graden. Dus….wat te doen?

Ik heb uiteindelijk de stof gecrashed. Daarna nogmaals gewassen, de lijmresten weggestreken en toen het verkregen resultaat alsnog verwerkt tot een tas.

Hier volgt de werkwijze:

1. Stof crashen

Sommige mensen weten waarschijnlijk wel hoe dit moet, maar diegene die dit nog niet weet een korte beschrijving:
* Neem 2 stukken vliesofix ter grootte van de te crashen lap en 1 stuk soluvlies
* Trek het papier van de vliesofix, zodat het web overblijft

* Leg 2x web en 1x soluvlies op de verkeerde kant van de stof
* Stik op de verkeerde kant van de stof evenwijdige stroken (ik heb in het rond gestikt)

* Crash de stof met een stoomstrijkijzer; met stoom op een afstand van ca. 5 cm boven de stof (let op: de zijkanten krullen om, even speldjes gebruiken)
* Alles uitwassen met de hand in warm water en de restjes lijm met een oude lap erop en het strijkijzer wegstrijken

* Voor het maken van een tas de stof even verstevigen met bijvoorbeeld vlieseline H180 (en als dat niet stevig genoeg is, gewoon nog een laagje erop plakken)

2. Tas in elkaar zetten

* Knip een voering in een leuke stof een halve cm rondom groter dan de buitenstof
* Leg de buitenstof dubbel en stik de zijnaden dicht

* Maak lusjes voor het hengsel en stik deze in de zijnaden met de rafelkant naar de bovenkant van de tas en aan de goede kant van de stof (leg de zijnaden van de tas open)
* Stik nu van de voering de zijnaden dicht, behalve aan 1 kant, laat daar ongeveer 10 cm open om de tas te kunnen keren
* Leg de voering en de buitenstof in elkaar (goede kanten stof tegen elkaar) en speld de bovenkant dicht
* Stik de bovenkant dicht en dun de naden af
* Keer de tas en stik het “keergat” dicht
* Stik een hoekje plat aan de onderkant van de tas

* Gebruik eventueel een drukknoop als sluiting
* Maak het draaghengsel aan de lussen vast en de tas is klaar!

Zo zie je maar weer….de bewerking van de stof was niet helemaal zo geworden als ik had gehoopt, maar ik heb er wel een leuke tas van kunnen maken. Natuurlijk had ik ook een kussensloop kunnen maken, of weet ik wat wel niet meer. En als blijkt dat ik het resultaat alsnog vind tegenvallen (ik moet er altijd eerst even tegenaan kijken voordat ik het wel of niet wat vind), dan kan ik er altijd nog leuke kralen opnaaien en lintjes. Mogelijkheden genoeg!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Annemarlies BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Bedankt voor de felicitaties en reacties!! Het is inderdaad een geweldige tijd! We genieten nog steeds van ons kleine droppie…ze is erg leuk!
   En tja….na lange tijd soort van tobben en een dikke buik die in de weg zat is het nu weer lekker om te knutselen en te freubelen.

 • Marjon BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Annemarlies,
  Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter. Geniet er maar heel erg veel van. Zo’n klein mensje is een geweldig geschenk, maar ook een enorme omschakeling in jullie leven. Super dat je alweer creatief bezig bent en weer blogt, want deze periode is altijd erg hectisch.
  groetjes
  Marjon

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam