Creatieve berichten over naaien

Ook een leuk idee voor de doorslagvoet

Afgelopen donderdag hadden we in het Creative Center in Breda een teamtraining, niet alleen voor ons demonstratieteam, maar dit keer voor het hele team. Danielle heeft ons ontzettend veel nuttige informatie gegeven over naalden, garen, uiteraard de machines en de naaivoeten. Er komt binnenkort nog een speciale training voor de naaivoeten, maar een aantal voetjes kwamen vandaag al aan de beurt. Zo ook voetje 7, de doorslagvoet, die deze maand het accessoire van de maand is.

Uit de uitgebreide demonstratiemap van Danielle kwam een ontzettend leuk voorbeeld met deze voet, en ik móest daar gewoon een foto van maken om dit met u te delen.

Ik heb geen werkbeschrijving van deze bloem, maar met een beetje eigen fantasie moet het wel lukken om dit zelf ook te maken. Zoals u ziet is er ook een rand gemaakt met de doorslagvoet, het wordt dan een soort franjerandje.

Hiermee ben ik wel zelf aan de slag gegaan om dat uit te proberen, want ik was wel heel benieuwd hoe ze dat gedaan had.

  • U legt de stof waaraan de rand moet komen, met de goede kant naar onderen op een willekeurig lapje. Dit lapje wordt alleen tijdelijk gebruikt, dus het kan in principe van alles zijn, maar het moet wel een beetje stevigheid hebben en niet rekken. Dus een lapje ongebleekte katoen is prima.
  • Zet voet 7 onder de machine, het gewenste garen op de bovendraad en een willekeurige kleur garen aan de onderkant.
  • Kies de zig-zag steek, met steekbreedte 2.0 en steeklengte 0,4 of 0,5
  • Zet de bovenspanning helemaal op nul.
  • Probeer even of de naald keurig links en rechts van het “zwaardje” in de voet komt, door met het handwiel de naald in de stof te zetten aan beide kanten.
  • Naai de rij steken op de plaats waar de rand straks moet komen.

Als de naad klaar is, haal dan voorzichtig de stof onder de voet vandaan, niet aan de draden trekken! Trek dan de stofstukken van elkaar, zodat de zojuit genaaide lussen tussen de 2 stofdelen komen te liggen en de stof waar de rand aan moet komen, met de goede kant naar boven ligt.

Omdat u uiteindelijk de onderdraad gaat verwijderen, is het noodzakelijk om de steken vast te zetten, zodat de lusjes niet los gaan. Naai daarom met een rechte steek vlak langs de rand van de stof. Eventueel kunt u ook nog een siersteek langs de rand naaien.

Trek nu de onderdraad er uit, dat gaat heel gemakkelijk omdat de bovendraad zo los genaaid is. Het hulplapje komt daarbij los van het werkstuk en alleen de lusjes blijven over.

Ik kreeg na afloop nog een tip van Danielle: Gebruik voor deze techniek het liefst katoenen garen, dan wordt het resultaat het mooist. Dat heb ik in dit voorbeeld dus niet gedaan, maar ik vond dit multicolor borduurgaren van Mettler zo leuk bij de jeansstof. Er was dan ook geen planning aan voorafgegaan, ik heb een mooi lapje uit onze lapjesmand gehaald en daar een bijpassend garen bij gezocht, om deze techniek uit te proberen. Maar als ik hiermee een echt project ga maken, dan ga ik het ook eens met katoen proberen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam