Creatieve berichten over naaien

7de Internationale Triënnale voor Hedendaagse Textiel Kunsten

 

 Veertig artiesten afkomstig van de vijf continenten en de Franse Gemeenschap van België nemen deel aan het evenement. Hun werken worden tentoongesteld in prestigieuze oorden zoals de Kathedraal en het Belfort, twee monumenten geklasseerd door het Unesco. De andere tentoonstellingsoorden zijn de Musea voor Schone Kunsten en Wandtapijten, de Crypte van het Stadhuis, de bisschoppelijke kerk, de Lakenhal, het Fort Rouge en het Cultuurhuis. De Triënnale is ook aanwezig in het Paleis van Ath, met de werken van de Soedanees  Musa.
Deze editie gaat door van 10 juni tot 25 september 2011 , zeker een uitstapje waard om in deze mooie belgische stad al deze mooie internationale textiel te bezichtigen .De 7de editie van de Triennale van Doornik versterkt zijn inzet in dienst van de eigentijdse textielcreatie en bevestigt zo de weg die belopen werd in de loop van de afgelopen twee edities gewijd aan Japan en Italie
D internationale wedstrijd “Continere” werd aangekondigd aan de vier uithoeken van de aardbol en 180 kandidaten uit 23 landen beantwoordden de oproep. De 29 geselecteerde werken worden tentoongesteld op de verdieping van de Lakenhal. Andere werken resulterend uit de wedstrijd zullen bewonderd kunnen worden in het cultuurcentrum van Péruwelz.
De aanwezigheid van het bedrijf Néolice “Le point d’Aubusson numérique” bevestigt het verlangen om de moderne technologieën een plek te geven in dit evenement.
De Triënnale “Off” stelt wanelier in Doornik.dtapijten voor van Folon, erkend Belgisch artiest, in samenwerking met de gelijknamige Stichting. Er worden muzikale momenten voorzien op de verschillende plaatsen.  Tot slot, stelt het Onderzoekscentrum van de provincie Henegouwen (CRECIT) belangrijke hedendaagse wandtapijten voor gerealiseerd in het eigen atelier in Doornik.
 
   

 
 
 
DE CONTEXT VAN DE TRIENNALE 
 In het verleden, tijdens de Renaissance werden verschillende ateliers van wandtapijten opgericht in Doornik.Zij maakten deel uit van de grote artistieke beweging tussen Arras en Brussel.De wandtapijten van Doornik uit die tijd zijn overal ter wereld terug te vinden o.a. in het museum van het Vaticaan.Vandaag nog steeds verweven met de stad :Een centrum voor wandtapijten ten dienste van jonge ontwerpers.Een museum van wandtapijten die eveneens hedendaagse werken toont.Een onderzoekcentrum van de Provincie Henegouwen (CRECIT).Een Internationale Triennale sinds 1990.In 1990 :de Franstalige landen,1993 : Het andere Europa.In  1997 : de landen van het Noorden.In 2001: Nederland.In 2005:Japan en in 2008 Italie
Veel plezier met het bezoeken van deze tentoonstelling, ik zal er zeker een dagje voor uittrekken, alle verdere info ivm deze tentoonstelling vind je terug op

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam