Creatieve berichten over naaien

Little Quilts of Love in Oost-Vlaanderen

Onderstaande e-mail kreeg ik van Brigitte Mattens, de voorzitter van Little Quilts of Love in Oost-Vlaanderen. Ik wil het graag met u delen, omdat het zo’n mooi en hartverwarmend initiatief is. En uiteraard bent u allen van harte uitgenodigd om op 24 en/of 25 juni mee te komen helpen!

“Little Quilts of Love” zijn kleine dekentjes die met liefde gemaakt en gegeven worden aan ouders van doodgeboren baby’s. Meer info vindt je http://home.scarlet.be/lqol-ovl/

In het druk bevolkte Oost-Vlaanderen zijn er helaas heel veel quiltjes nodig. Als vereniging prijzen we ons gelukkig dat er een grote schare vrijwilligers thuis quiltjes maken of op andere manieren meehelpen.


Samenwerken en ideeën uitwisselen onder quilters is altijd gezellig en de vrijwilligers vinden het plezant om elkaar te ontmoeten. Dus zetten we af en toe een actie op touw waarbij dit alles kan verenigd worden en we met zoveel mogelijk mensen samen quilten voor dit nobele doel. Hierbij verliezen we niet uit het oog dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit net omdat zo’n quiltje voor de ouders een hele grote emotionele waarde heeft en levenslang zal meegaan.

Op 24 en 25 juni 2011 gaan we opnieuw aan de slag bij Huis Van De Vijver, Kerkstraat 24 te Aalst.  Wie in een gezellige sfeer wil meehelpen voor deze serieuze zaak wordt hierbij hartelijk uitgenodigd. Voor organisatorische reden graag een seintje op [email protected] als we op jouw hulp mogen rekenen.

De actie in 2010 ging op dezelfde plaats door waar onze gastvrouw Annick en gastheer Michael van Huis Van de Vijver zelf druk meewerkten terwijl ze voor iedereen sloten koffie en frisdrank ter beschikking stelden, geflankeerd door een berg versnaperingen. Enkele partners van de vrijwilligers brachten dit alles wel op onze schoot. Als lunch kregen we verse soep met lekkere broodjes geserveerd naast de deur bij “Moeke”. We konden het niet beter treffen.


Het ganse huis en winkel werd van onder tot boven omgetoverd zodat iedereen een werkplek en naaimachine ter beschikking had. Dankzij vele sponsors lag de winkel bezaaid met kleurrijke stoffen in lieve motieven zodat iedereen zijn gading vond om mee aan de slag te gaan. Onder het motto “Niets moet, alles kan” gingen enkelen liever aan de slag met lat en rolmes wat prachtig uitkwam voor wie liever kilometers wou vreten op de machine.


Wie er binnenkwam werd meteen besmet door de gezellige drukte die er hing. Er werd vol overgave gemeten, geknipt en gestikt. Lachsalvo’s waren niet uit de lucht en werden af en toe onderbroken door een krachtterm van wie eventjes “achteruit” moest naaien.

Er kwamen mensen langs die nog nooit een naaimachine aanraakten of in een stofje knipten. Ze werden deskundig bijgestaan en konden daarna met gepaste trots hun afgewerkt quiltje bewonderen. Door het langskomen van een koppel die enkele maanden voordien helaas zelf zo’n quiltje ontving, het aanhoren van hun verhaal en hoeveel steun ze nog steeds hebben aan het quiltje van hun zoon zijn we er meer dan ooit van overtuigd dat hier nood aan is en dat we goed bezig zijn. Hun quiltje ligt in de woonkamer onder de urne.

Deze ouders stonden erop dat we hen begeleiden in het maken van een quiltje. Elk apart slaagden ze er in om enkele quiltjes te maken. Door inspiratie van ’t moment naaiden we er in een onopvallend hoekje een klein strikje aan, als stille blijk dat die quiltjes gemaakt werden door lotgenoten. Een initiatief die we zullen blijven doen.

Bezoekers waren natuurlijk ook welkom. Zo mochten we Ilse Uyttersprot, burgemeester van Aalst, verwelkomen en we konden haar overtuigen om ook enkele steken te plegen waarna we de belofte kregen dat ze bij een volgende editie tijd zal uittrekken om, als haar agenda het toelaat,  een handje te komen toesteken.  We duimen dat ze dit waar kan maken.


Brigitte Mattens

Voorzitter Little Quilts of Love Oost-Vlaanderen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Brigitte Mattens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  De quiltjes die in de afdeling Oost-Vlaanderen (B) binnenkomen worden verspreid onder de diverse Oost-Vlaamse ziekenhuizen. Foto’s zullen er inderdaad niet te vinden zijn omdat er geen genomen worden. De (hoofd)vroedvrouwen die de quiltjes in ontvangst nemen vinden dit ongepast. Onze mensen die ze er afgeven hoeven niet in de belangstelling te staan.

 • Yvonne aka sommeke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  ‘k Was er vorig jaar bij, kan me dit jaar spijtig genoeg niet vrijmaken tijdens dat weekend.
  Ik duim voor een héél succesvol weekend in Aalst en draag op een andere manier m’n steentjes (lees quiltjes) wel bij!

 • ina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Het is een prachtig en heel troostrijk initiatief. Voor iedereen die niet in de gelegenheid is om naar Aalst te rijden, wellicht in uw omgeving zijn er soortgelijke initiatieven.

  In Nederland zijn er al jaren groepen quilters die LQoL maken. Meestal in overleg met afdelingen neonatologie van de diverse regionale of academische ziekenhuizen. Soms ook in overleg met huisartsenpraktijken.

  Brigitte ik hoop dat je veel bezoekers / quilters mag ontvangen.
  Hartelijke groet,
  Ina.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam