Creatieve berichten over naaien

Mijn stoffen afwijking

Ik weet niet of dit gevoel bekend is bij u als lezer, maar ik heb een bijzondere band met stofjes.

Niet zozeer de stofjes die zich op een kastje in de kamer verzamelen, maar meer de stofjes die men in een winkel/stoffenkraam/elders koopt.

Zo was ik laatst van plan om weer eens lekker ontspannen achter de naaimachine te duiken. Ik had namelijk zin om wat dingetjes voor onze kinderen te maken, zoals een kort broekje, een jurkje, een shirtje, een zonnehoedje, noem het eigenlijk maar op.

Ik mag wel zeggen dat ik een redelijke hoeveelheid stoffen heb verzameld in de loop van de jaren, dus een passend stofje is natuurlijk best te vinden, dacht ik.

Maar waar ik ook zocht…ik kon eigenlijk niets in mijn kast vinden wat ik leuk genoeg vond.

En ik weet het: dat is best erg, zeker als je voldoende keus hebt. Maar dat is dan ook meteen mijn afwijking.

Elke stof die in mijn kast ligt heeft namelijk een verhaal. Het klinkt misschien een beetje raar, maar wat sommige mensen met liedjes op de radio hebben, heb ik met stofjes. Het is een soort historisch kabinet van herinneringen. Daar komt nog bij dat ik vaak niet in stoffen durf te knippen. Niet zozeer vanwege een vorm van faalangst, maar meer omdat ik dan voor mijn gevoel in een herinnering knip.

Het klinkt raar, dat klopt, maar het is een feit. Nu is het gelukkig nog niet zo erg dat ik nergens de schaar in kan zetten, hoewel ik bij sommige stoffen toch echt wel even moet slikken.

Anyway…uiteindelijk (na een klein uur genieten en mijmeren voor mijn stoffenverzameling) had ik maar besloten om naar de weekmarkt te gaan in ons stadje en daar eens wat stofjes te “scoren”.

Het is uiteindelijk gelukt!

En weet je wat ik dacht toen ik die nieuwe aanwinsten op mijn tafel had gelegd en stond te bekijken??

“Wat een leuke stofjes, ik heb echt zin om er iets van te maken. In ieder geval eerst maar eens een patroon opzoeken en dat veranderen naar iets wat ik leuk vind en dan lekker in elkaar knutselen. Moet je eens kijken wat een leuke dingen je kan maken!! En hoe leuk die kinderen er weer uit zullen zien!! HEERLIJK!!”

….

“Hmmm…ik ga eerst nog maar even genieten van die leuke stofjes, voordat ik deze verhaaltjes verknip tot een nieuw verhaal. Gelukkig heb ik ook nog andere stoffen in de kast liggen, dus misschien ligt daar toch nog iets tussen wat eigenlijk nog geschikter is.”

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • rian

  haha, en jij dacht dat je de enige bent….. echt niet…….ook bij mij groeit de stapel stof gestaag. Of ik krijg weer eens iets van iemand die er niets mee doet. En als ik weer een opruimbui krijg, dan ga ik bedenken wie ik nou echt blij maak met een stapel stofjes die ik om welke reden dan ook niet meer in mijn plannen passen (vooral omdat ze te klein zijn om voor de kids iets van te maken.) Gelukkig is er altijd wel een (schoon)zusje die er blij mee is.

 • Annemarlies

  Hoi Ria,

  Echt geweldig!! Ik ben niet de ENIGE!!
  Wat heerlijk om dit te horen. En inderdaad….net een snoepwinkeltje.
  En ik word er echt heel blij van, al die stofjes…
  Maar ik moet me wel altijd inhouden als ik ergens op een stoffenmarkt ben.
  Zelfs de IKEA kan soms een uitdaging zijn.
  Maar geniet van je visje…. ;-))))

 • Ria van Ingen

  Goedemorgen Annemarlies,

  Ook ik heb dezelfde tik.

  Stapels stofjes en niet in durven knippen toch maar naar de winkel of markt, lapjes sccoren en bij thuiskomst zonde vinden om er iets van te maken. Voor mijn lapjes kasten gaan zitten, uitpakken weer netjes opvouwen (op kleur) staat gezellig net een snoepwinkeltje.

  Ehhhhmm ik ga nu maar even naar de weekmarkt………..vis halen (via de lapjes kramen)

  Hartelijke groet, Ria van Ingen

 • Annemarlies

  Hallo allen,

  @Ina;
  ik ben in ieder geval blij om te lezen dat ik niet de enige in mijn soort ben. Ik hoop inderdaad wat leuke resultaten te laten zien in de toekomst.

  @Patricia;
  naast mijn stofjes heb ik ook heel veel breiwolletjes…sterker nog…ik heb er een klein winkeltje in. Ik kreeg laatst van mijn boekhouder tehoren dat ik toch wat voorraad moest minderen. Dan snap je waarschijnlijk wel dat ik hetzelfde gevoel van mijn stofjes ook bij mijn breiwolletjes heb. Het is allemaal ook zo leuk!!!!

 • Patricia

  Ik vind dat je best veel stofjes hebt, maar ik herken het zo van mijn breiwol. Daar heb ik er ook stapels van. De stapel stofjes groeit gestaag, maar die verdwijnen toch wel iets rapper dan een kilo wol. Het lijkt me geweldig om in je eigen voorraad te kunnen gaan grasduinen.

 • ina

  en dat vind jij een “afwijking”? Ik vind het erg meevallen hoor en erg herkenbaar. Ben natuurlijk wel benieuwd naar je naairesultaten.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam