Creatieve berichten over naaien

Quiltjes, quiltjes, quiltjes…

…overal waar je maar kijken kon.

Gisteren in Aalst tijdens de vrijwilligersdag bij Huis van de Vijver, voor Little Quilts of Love. Naaimachines snorden overal, de strijkbout siste en de aanwezige dames hadden het naast heel druk, ook heel gezellig. En er werd ontzettend hard gewerkt, door werkelijk iedereen die aanwezig was.

En ik had Brigitte beloofd om te komen helpen, dus konden meteen de handen uit de mouwen toen ik binnenkwam. Er was een enorme hoeveelheid stof ingezameld, waar iedereen uit kon kiezen en er lag speciale zachte stof (flanel en fleece) voor de achterkant van de quiltjes. De hele ruimte stond vol naaimachines en ook beneden in de winkel werd volop genaaid. In de kantoorruimte aan de tafel werd door één dame aan alle quiltjes een labeltje van “little quilts of love” genaaid. Iedereen kon aangeven wat hij of zij het liefste wilde doen; een top naaien, de achterkant aan de top naaien, of het geheel rondom doorstikken bijvoorbeeld.

Zelfs de burgemeester kwam weer langs om mee te helpen en ook haar kabinetsmedewerker werd door Michael en Annick aan het werk gezet.

Ik was eigenlijk van plan om alleen een top te maken, maar uiteindelijk heb ik het hele quiltje afgemaakt.En daarmee ook weer een nieuwe techniek geleerd. Eerst een nine-patch gemaakt van een aantal bij elkaar passende lapjes van 15 x 15 cm. De basis waren de 2 lapjes met de dino’s. Je naait eerst de 9 lapjes aan elkaar tot een nine-patch en vervolgens snij je deze “top” weer doormidden. De 4 blokken die zo onstaan leg je dan weer op een andere manier aan elkaar. De top die dan onstaat ziet er best ingewikkeld uit, maar het is dus super gemakkelijk. En ontzettend leuk!

Het resultaat is een heel lief quiltje en ik hoop uiteraard niet dat iemand hem nodig heeft, maar dat is helaas een illusie. Er zijn jaarlijks alleen al in Oost-Vlaanderen meer dan 500 quiltjes nodig. Ik hoop dan ook dat mijn quiltje ouders met een doodgeboren kindje een beetje troost biedt.

Het was echt geweldig om hieraan mee te helpen, en het is hartverwarmend dat er zoveel vrijwilligers zijn die hier continue aan meewerken. Door de quiltjes te naaien, maar ook door stof, garen en ander materiaal beschikbaar te stellen, de website te onderhouden, hun café open te stellen waar de deelnemers kunnen eten en niet te vergeten Michael en Annick die niet alleen hun winkel 2 dagen per jaar hiervoor openstellen en de vrijwilligers een beetje in de watten leggen, maar daarnaast veel van hun schaarse vrije tijd in dit mooie project steken.

Ik hoop dat er meer mensen geraakt worden door dit project en in de komende jaren ook mee komen helpen, op wat voor een manier ook. Ik ben in ieder geval van plan om het niet bij dit ene quiltje te laten…

Rianne.

P.S.: indien u meer foto’s wilt bekijken, kijk dan op onze Flickr-pagina

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Brigitte BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Vele kleine lapjes werden vele kleine quiltjes dankzij de grootmoedigheid en het warme hart van de vrijwilligers waarvan er enkelen vele kilometers moesten voor reizen.
  Dank x 100000000……… en tot de volgende editie.

 • Flory BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Rianne,
  ik was er gisteren bij en heb een héél mooie en deugddoende dag beleefd.Het feit dat je op een ontspannen, vriendschappelijke manier je nuttig kunt maken voor mensen die moeten getroost worden in hun verdriet om het verlies van hun baby geeft een voldaan en goed gevoel.
  Zo zie je weer dat patchworkdames één grote familie vormen.
  Groetjes
  Flory

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam