Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand juli

BERNINA naaivoetvoet # 43 – de vrije hand-koordvoet

Een geweldige voet, ik denk zelfs een van de meest verkochte voeten! Maar wat zo jammer is en wat toch regelmatig voorkomt, mensen kopen de voet, zijn heel enthousiast, maar vergeten dan thuis wat ze er allemaal mee kunnen doen. Daarom nog maar eens een ideetje!

Ik heb het niet zelf bedacht, het komt uit de Inspiration nr. 48 herfst/winter 2010, het creatieve tijdschrift van BERNINA.

Ik wilde deze schaal/vaas maken voor in mijn woonkamer, ik wist precies hoe ik het wilde hebben, maar ik kon de juiste stof niet vinden, en dan nog zoveel andere ideeën, dus ging de Inspiration in de kast.

En nu het accessoire van de maand juli, voetje 43, een tijdje lopen brainstormen wat voor projectje ik wilde laten zien, wat bladeren in tijdschriften, en nog geïnspireerd door de workshops van Jenny Bowker de free motion, wilde ik dat ook met voetje 43 uit gaan proberen. Toen kwam de Inspiration weer te voorschijn, ik wilde de vaas gaan maken, maar nu voor in de keuken. De wanden van onze keuken zijn rood, dus daar kan ik een mooie frisse kleur voor gebruiken. Groen en rood, maak ik ook twee voorbeelden, een free motion, en de andere met de borduurmachine, voetje 43 kun je ook op de borduurmachine gebruiken.

De free motion

Ik heb een cirkel geknipt met een doorsnede van 62cm, de doorsnede pas je aan, aan de vaas of schaal die je wilt gebruiken. Voor de stof heb ik gekozen voor canvas. Voor deze cirkel groene canvas met een rode draad. En dan uit de vrije hand bladeren en bloemen maken.

Voor de binnenkant heb ik ook gekozen voor groene canvas, hieraan heb ik 8 lusjes gestikt, om later het koordje door te rijgen om de cirkel bij elkaar te trekken.

Het koordje heb ik gemaakt met de bandvoet, evenals de afwerking van de cirkel met biasband, over deze techniek wordt ook op de Duitse blog (blog.bernina.com/de) geschreven. 

En dit is het resultaat

De patronen van de tweede vaas zijn gemaakt met de borduurmachine. Ik had nog een klein stukje rood canvas, dit kon ik gebruiken voor de buitenkant, de binnenkant is ook groen.

De patronen die ik hiervoor gebruikt heb zijn standaardpatronen van de BERNINA borduurmachines. Met de B 830 kan ik aangeven dat ik borduur met voet 43, voor de andere borduurmachines moet je er zelf aan denken dat je patroon niet te groot is. Omdat het voetje breder is, komt dit eerder tegen de rand, je kunt het patroon dan iets verkleinen. Het garen wat ik hiervoor gebruikte was iets dunner als het rode. Het is erg belangrijk dat het dan heel soepel loopt, ik zorg dat er altijd voldoende draad naast het voetje ligt.

En zo komt de cirkel er dan uit te zien.

En het resultaat is dan ook weer goed. De bloemen die ik hiervoor heb gebruikt komen bij de Xenos vandaan. De stelen zijn erg recht, om ze iets speelsere vorm te geven rol ik ze om een pen en trek ze daarna weer iets uit elkaar.

En nog een mooie vaas!

In een van mijn eerste blogs, ging over de prijs die ik had gewonnen had ik een schilderij gemaakt, een tuin, ook hier had ik voetje 43 voor gebruikt. Bij deze nog een detail foto.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Rianne BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Beste Betty, heeft je vriendin al in de Spambox van haar e-mail gekeken? Het kan zijn dat ze BERNINA als veilige afzender moet toevoegen. Omdat we onlangs op een nieuw nieuwsbriefsysteem zijn overgegaan kan het zijn dat het eerst wel bij haar binnenkwam. Ik stuur het ook even door naar Geertje, maar die geniet momenteel van een welverdiende vakantie. Als je de gegevens van je vriendin even naar [email protected] stuurt, dan neemt Geertje na haar vakantie contact met haar op.

  groetjes
  Rianne

 • Betty BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Sedert enkele tijd ontvang ik de nieuwsbrief en heb ik ook het accessoire van de maand aangekocht. Mijn franstalige vriendin heeft zich ook enkele maanden geleden ingeschreven (via de franstalige site) en aanvankelijk kreeg ze ook de nieuwsbrieven. De laatste maanden kreeg ze echter niets meer, ze heeft zich dan opnieuw ingeschreven en 1 keer de nieuwsbrief ontvangen, maar deze maand opnieuw niets. Ze heeft een mailtje gedaan naar Bernina, maar geen antwoord ontvangen. Weet u soms wat ze moet doen om dit in orde te brengen.
  Met dank.
  Groetjes
  Betty

 • R de Troije BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dit vind ik echt heel erg mooi ook ik heb voetje 43 maar er eigenlijk niets meegedaan
  Maar het kan toch ook zonder ring het vrij borduren of heb ik het fout begrepen.
  Met vriendelijke groet Rensia

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam