Creatieve berichten over quilten

quilten, quilten, quilten

Dit bericht is eigenlijk het antwoord op Nienke’s vraag van afgelopen week: “Ina,  welk opvulpatroon gebruik jij het liefst?” Makkelijke vraag, moeilijk antwoord.

Want eigenlijk heb ik geen favoriet – het hangt erg af van mijn quilt. Soms kies ik er voor alleen maar te “meanderen” of een variatie daarop met wat meer vormen en mogelijkheden.

Soms kies ik er voor om bijvoorbeeld een patroon uit de gebruikte stof om te zetten in een quiltpatroon, zoals hier. Het gebruikte bloemenpatroon is gemaakt op basis van de gebruikte bloemstof in deze quilt. 

Vaak gebruik ik ook veren, bloemen, blaadjes, of andere ronde vormen.

Maar ik gebruik ook patronen die me zomaar ineens te binnen schieten. 

Zoals je ziet – ik doe maar wat. Ik ga gerust ook twee of drie maal over dezelfde stiklijn om een extra accent te geven of gewoon omdat ik dat makkelijker vind dan elke keer opnieuw aan- en afhechten.

Meestal gebruik ik de BSR-voet voor het quilten en dan natuurlijk optie 2, zowel op mijn 440 QE als op de B 820. Lekker vrij, zonder gebruik van het voetpedaal.  OOk gebruik ik regelmatig de quilt- of stopvoet.  ( voetje 9 van mijn Bernina 440 )

Deze laatsten zijn vooral erg fijn wanneer je over dicht beschilderde stof naait. 

Jullie weten natuurlijk dat het lasertje van de BSR-voet super gevoelig is en tijdens het quilten de stof a.h.w. leest. Wanneer de stof nu is dichtgeverfd met acrylverf, trapsuutjies of andere afdekkende verf valt er niets meer te “lezen”. Ook kan de laser door de verf wat vuil worden. Wanneer je vervolgens vergeet de laser direct even schoon te maken bestaat de kans dat hij de volgende keer met wat onregelmatige steken naait. En dan denk je er echt niet meer aan dat je de  BSR op beschilderde stof hebt gebruikt.

Schoonmaken blijft dus het devies.

Wanneer ik wil doorstikken met ondertransport op beschilderde stof dan gebruik ik ofwel de boventransportvoet met de open glijzool voor het zicht ( Aurora )  of natuurlijk het ingebouwde boventransport met de applicatievoet. ( B.820 )

Soms is het handig om een stukje stik-en-trek op je werk te leggen tijdens het doorstikken. Je werk glijdt dan een stuk makkelijker onder de naaivoet.

Nog eentje dan om het af te leren. Schermvormige bloemen/bladeren lenen zich erg om als quiltmotief te gebruiken. Vlierbesbloesems, fluitekruid etc.

Alle ecru-foto’s in dit bericht zijn afkomstig uit een quilt die ik in 2008 maakte, vooral voor mijn eigen inspiratie en natuurlijk ook als techniekenlap. Nooit bang zijn om te doen, dat is het devies voor vrij machinaal quilten en vrij machinaal borduren.

Nienke, ik hoop dat je jouw vraag voldoende beantwoord vindt, maar wil je nóg meer van me weten, vragen staat vrij. 

En dan mijn vraag aan één van onze jongste blogsters: Klaske, wat heeft jou aan het naaien, patchwork en quilten gebracht?

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam