Creatieve berichten over naaien

Last minute: Ontrafel in Momu

Het was voor mij al een beetje een last-minute, maar snelle beslissers hebben nog tot 14 augustus om in het Modemuseum, kortweg Momu, in Antwerpen naar Ontrafel te gaan kijken. Met de museumnacht op 6 augustus kan je er trouwens gaan breien in de inkomhal.

Ik was er nog nooit eerder geweest en ik ben toch wel gecharmeerd. Het is een redelijk klein museum. Op anderhalf uur ben je er gemakkelijk door en heb je al serieus getreuzeld. Maar er valt wel heel wat te zien. Het thema is tricot in de mode. Ik brei vaak, al ben ik niet zo thuis in de ontwerperswereld. Ik ben pas recent ook me gaan verdiepen in wat geschiedenis en hoopte om inspiratie op te doen. In mijn rugzak  zat trouwens een trui die bijna af was, wat bolletjes om te testen en een nieuw boek. En het was een mooie gelegenheid om wat etalages te gaan kijken in de Nationalestraat en bij één van mijn lievelingswinkeltjes nog wat stofjes op te pikken. Echt een creatief dagje voor mezelf dus.

De tentoonstelling bevat zowel stukken uit de eigen collectie als stukken die ze in bruikleen hebben. In de eerste ruimte konden de kousen me maar matig boeien, maar zoals één van de dames opmerkte. Het is ongelooflijk dat sommige van die panties van eind 19de eeuw dateren, aan het patroon te zien zou je ze nu ook in de winkel kunnen vinden. Breiwerk heeft een aantal kenmerken waardoor het bijzonder geschikt is voor ondergoed en sportkledij. Al heb ik zo mijn twijfels bij het gemak van een wollen zwempak. Al vind ik het rood met witte ensemble uit de jaren twintig heel inspirerend, en zou ik het in een kleedjes versie wel durven overwegen.

En vind ik dit topje toch net iets te veel van het goed.

Het is een museum waar je foto’s mag nemen, weliswaar zonder flash. Bovendien is het er relatief donker, omdat textiel nogal broos is om te bewaren. Je ogen passen zich daar gemakkelijk aan aan, maar mijn fototoestelletje is misschien wel iets te basic om goed te kunnen weergeven wat ik gezien heb. Hopelijk geeft het toch een idee.

Het rode paar van Hilde Frunt en Sigi, moeder en zoon, sprak me heel erg aan. Ik hou van de verschillen in structuur, enerzijds luchtig en speels, anderzijds kabels en warm.

Meer Belgische vertegenwoordiging was er met ondermeer dit stijlvolle pakje van Veronique Branquino.

Ook bij deze avondjurken komt het luchtige en stijlvolle terug.

Al vraag je je bij de tweede af of het onderaan niet te zwaar wordt, maar ook bij andere ontwerpen of noem je het eerder constructies? durf je je dat al eens af te vragen.

Bijzonder speels zijn deze trompe l’oeil.

Ik leerde dat er vier tricot-landen zijn, en voor u verder leest moet u zelf misschien maar eens raden? Ik had ze in elk geval niet allemaal gevonden.

Modeland bij uitstek, Frankrijk met zowel de prête-à-porter als de haute couture. Hier zie je een ode aan Sonja Rykiel, koningin van het breiwerk.

Nog een modeland: Italië.Ik was vooral weg van de rode jurk, maar moeilijk te fotograferen.

Nummer drie is Verenigd Koninkrijk: massa’s schapen en excentrieke ontwerpers. Denk maar aan Vivienne Westwood. Het korte kleedje is een ontwerp van haar, het lange kleed dateert al van 1930 en heeft een onderboord met haakwerk in metaaldraad.

En het vierde land…. Japan. Voor mij persoonlijk een beetje een verrassing, maar het is duidelijk dat de trend van Japanse naai- en breiboekjes niet uit de lucht komt vallen.

Als kers op de taart had ik nog graag de catalogus aangeschaft, maar de boekhandel bleek in vakantie. Een volgende keer dus. Na deze tentoonstelling komt Walter Van Beirendonck trouwens het museum inpalmen.

In de galerij is plaats gemaakt voor Niels Peeraer. Hij studeerde dit jaar af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en kreeg de Momu-award alsook de Knack Weekendprijs. Zijn afstudeercollectie ‘Guess technology isn’t ready for pancake teleportation’ vertelt niet enkel een mooi verhaal. De Japanse elementen werden op een mooie manier verwerkt tot een eigen geheel. Dit leuke tasje in de vorm van een Japanse bento is bij Delvaux in productie.

<em>Momu, Nationalestraat 28,2000 Antwerpen, tel.: 03 470 27 70. Gesloten op maandag. Dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 18u. Tickets 7 euro (allerlei kortingen).</em>

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam