Creatieve berichten over naaien

Vakantiewerk

Ik kan het bijna niet geloven dat de vakantie er bijna op zit. Volgende week zit ik terug op de schoolbanken voor het tweede jaar naaien in avondonderwijs, want de rest van de tijd ben ik gewoon aan het werk. Ik koos voor de module rok en pantalon, maar zoals jullie hebben kunnen merken heb ik niet meteen stilgezeten als het komt op het maken van rokjes. Vandaag wil ik er jullie nog een paar laten zien, allemaal met hetzelfde basispatroon.

Na het rode rokje met witte stippen wou ik ook eens experimenteren met paspel tussen de boord. Ik heb op etsy witte paspel gekocht. In het stapeltje stoffen uit Bali vond ik mooie blauwe stof, weliswaar synthetisch. Het werd een hele ervaring. Op de eerste foto’s ben ik er niet uit, de paspel is niet alleen dikker dan wat ik in de winkel vond, maar hij viel vooral op de verkeerde plaats waardoor mijn rokje er alles behalve elegant uitzag.

Het was even zoeken, maar als ik de boord omplooide leek het wel te lukken. Dus haalde ik alles uit elkaar en begon opnieuw.

Tweede keer bleek de goede keer voor het blauwe rokje. Hij vond het dan weer een nonnetjes-effect hebben.

Vreemd genoeg heb ik ook bij de tweede poging het rokje twee keer in elkaar moeten steken, de paspel die ik in de winkel vond was wel dunner, waardoor het toch wel iets gemakkelijker ging. Ik heb geen foto van het eindresultaat, maar zoals je kan merken is het een leuk, fleurig retrostofje.

Eigenlijk is het simpel: je stikt de paspel aan de goede kant van de stof op het randje vast met een ritsvoetje. Je zorgt dat je zo dicht mogelijk bij de rand blijft. Met mijn bernette kan het paspelkoordje onder het boordje van het ritsvoetje stoppen. Daarna leg je het tweede stuk stof met de goede kant naar beneden, opnieuw mooi vastspelden en rustig stikken met het ritsvoetje, zo dicht mogelijk tegen het paspelkoordje. In principe stik je opnieuw op dezelfde steken. Het enige stuk waar je even geduld voor moet hebben is het mooi vastspelden en rustig stikken.

En om het helemaal af te maken, durfde ik het ook aan om te knippen in een “duurder” stofje dat ik zelfs een tijdje als bureaublad heb gehad. Zo mooi vond ik het. Toen ik de helpdesk belde voor een computerprobleem, vond hij het wel grappig. Een aquarium. Ik weet ook niet hoe het komt, in de winkel zou ik zo een rokje compleet negeren, maar in de stoffenwinkel trekken ze mijn aandacht.

En om het helemaal af te maken, probeerde ik uiteindelijk uit het overschotje van mijn pyjamabroek ook eens het patroon zonder band. En weet je, ik vind het fantastisch zitten. Het heeft een herfstsfeer en ik ben nu al zeker dat ik het vaak zal dragen met collants en botjes. En springen in de plassen!

Niks meer bij te leren? Toch wel, als het aan mij ligt wordt het een eerder klassiek casual model, recht met een gulp, een boordje en misschien een splitje achteraan?

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Je hebt inderdaad flink gewerkt Patricia. Maar er zijn hele leuke projecten ontstaan. En de aquariumstof vind ik super! En met rokken zit je echt goed, ik zit altijd een beetje op internet in modebladen te neuzen en op http://www.demorgen.be besteden ze in augustus ook aandacht aan de rok en de verschillende lengtes, helemaal in!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam