Creatieve berichten over naaien

Werken met het bandapparaat

Pas geleden heb ik een BERNINA bandapparaat mogen toevoegen aan mijn bescheiden collectie naaimachine-accesoires. Wat een ontzettend leuk ding is dat zeg!!

Eerst was ik nogal onder de indruk van het geheel, want het ziet er best ingewikkeld uit. Dat blijkt helemaal niet het geval te zijn, gelukkig maar.

Ik besloot te beginnen met een simpel project, altijd een goed idee als je iets nieuws gaat proberen. Het werd een slabbetje van twee lagen katoen, waar ik een biaisbandje aan ging zetten.

Eerst even doosje bekijken en de gebruiksaanwijzing lezen. Je moet de onderdelen aan elkaar schroeven, dat staat duidelijk omschreven hoe dat moet.

En vervolgens aan de naaimachine schroeven. Dat staat ook goed omschreven. Zoals u ziet heb ik de aanwijzingen erbij, dat werkt prima 🙂

Het werkt trouwens iets stabieler om de aanschuiftafel op de machine te schuiven, weet ik nu uit ervaring.

Het bandapparaat gebruik je met een speciaal naaivoetje, nummer 95. Deze heeft een soort inkeping aan de rechterkant, waar het bandapparaat dan netje tegenaan ligt.

Ik gebruikte kant-en-klaar biaisband. Je moet het eerste stukje altijd een beetje door het apparaat wurmen. De gebruiksaanwijzing adviseert om een cocktailprikkertje te gebruiken, maar die had ik zo niet bij de hand. Het kleine schroevendraaiertje werkte ook prima!

Ik naai altijd eerst een een paar centimeter ‘voor proef’, want de eerste centimeters gaan bij mij vaak niet netjes genoeg.

Vervolgens de stof er tussen en naaien maar! Ik had trouwens de positie van de naald iets naar rechts gezet, zodat ik zeker zou zijn dat het biaisband meegepakt zou worden.

(Misschien herkent u het stofje nog? Die komt natuurlijk hier vandaan!)

Oeps! Het biaisband werd prima genaaid, maar de stof is niet helemaal meegekomen.

Tweede poging: dat ziet er een stuk beter uit!

Mijn advies is dus: zorg dat je de stof een beetje in het bandapparaat drukt. Niet teveel natuurlijk, maar gewoon even blijven opletten en zorgen dat alles goed mee komt.

Zorg ook dat je niet al te veel lagen (dikke) stof hebt. De lagen stoffen moeten makkelijk door het apparaat kunnen. Het apparaat heeft geen extra ruimte, zoals je bij een normale naaivoet wel iets zou kunnen smokkelen.

Dit is de achterkant van het slabbetje ziet er ook goed uit.

En hier een detailfoto van het band. Wow, ik ben echt impressed!

Op de normale manier het band er aan zetten is mij nog nooit zo netjes gelukt.

En het scheelt ook nog eens tijd om te werken met het bandapparaat. Normaal naai je de band twee keer, bij het bandapparaat zit het in één keer goed.

En het resultaat? Een trotse dochter met een nieuwe slab die past bij haar t-shirt!


Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Klaske Bakker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Yvon,
  Bedankt voor je reacties! Ik heb het nog even nagekeken en in het bandapparaat dat ik gebruik kun je ook gewoon strookjes ongevouwen stof gebruiken (altijd wel schuin op de draad knippen of snijden, zodat het mee kan ‘rekken’ in de bochten).
  Bij dit specifieke project heb ik gekocht, voorgevouwen, biaisband gebruikt omdat ik dat nog in de kast had liggen, vandaar!
  Groeten, Klaske

 • Yvon Janssen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik ging er ook van uit dat je gewoon een reep stof in het bandapparaat kon doen,en het er dan automatisch omvouwt uitkomt,fijn dat ik dit ook nog even heb kunnen lezen,ben vandaag voor het eerst op de blog heb een blij gevoel denk dat ik er veel van op kan steken,
  Bedankt,Gerda
  Groetjes Yvon

 • Gerda Groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ook ik vind het bandapparaat perfect, Klaske jij hebt voorgevormd biasband gebruikt, Bernina heeft ook nog een bandapparaat, waar je gewoon strookjes stof in kunt voeren en die het dan automatisch omvouwt, en dan stik je het ook in een keer vast. Voordeel hiervan is als je band van dezelfde stof wilt als je werkstuk je het band niet eerst hoeft om te vouwen.

  Gerda

 • Yvon Janssen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Heb ook overwogen zo’n bandapparaat te kopen,maar mijn naaimachinedealer,rade het mij af,het zou niet naar behoren werken,
  des te leuker vind ik jou leuke beschrijving en resultaat,ik zal nu toch weer eens na gaan denken om het als nog te kopen
  Dank je wel,en nog heel veel leuke uurtjes met je bandapparaat

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam