Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand – oktober

Dit keer is het BERNINA naaivoet 51, de rollenvoet. Een voet die perfect gebruikt kan worden bij de stoffen van de wintercollectie. Je ziet namelijk veel kunstleer. Dus op naar de stoffenwinkel, en dacht kunstleer te kopen voor mijn laptoptas die ik nog steeds moest maken. Maar toen zag ik paars kunstleer, dat leek me geweldig voor een jas, ik zag het al weer helemaal voor me, voering bij gezocht die ik ook nog aan de buitenkant zou kunnen terug laten komen. En het plaatje was compleet, ik wilde het model van een spijkerjack maken.

Thuis gekomen al bladerend in mijn map met patronen, kwam ik nog een ander patroon tegen die ik een aantal jaren geleden al eens had gebruikt, een vriendin had die voor mij getekend. En die moest het worden! Maar jah….. past die uit de stof, want er moet natuurlijk ook wel een tas bij. Helaas niet genoeg, volgende dag gauw terug naar de stoffenwinkel en nog even een stukje bij gehaald.

Op de rug van de jas wil ik een applicatie met bloemen maken, dus even gegoogled bij bloemen kleurplaten, en gevonden.

Dit wordt mijn uitgangspunt, en dan wil ik gebruik maken van mijn voeringstof, en het leer, en de bladeren wil ik alleen stikken.

Voordat ik begon heb ik eerst een proeflap gemaakt met stiksel, om te proberen welke stiksels het mooist zijn, en welke naald ik het best kan gebruiken, Het mooiste werkt toch een leernaald, dikte 80.

Nu een compositie maken van de bloemen.

Dit is de eerste laag van de applicaties. De applicaties stikken met de rollenvoet is een uitdaging, omdat je dan geen zicht op je werk hebt. Dus even proberen, en de applicatievoet (voet 20) lukt ook. Het transporteert redelijk goed, dat komt omdat het stof en leer is. Op de bloemen komt nu nog een laag leer.

Het hart van de bloemen wil ik stikken en heb ik erin getekend met pen, ik stik hier dan over dus daar zie je later niets meer van.

En zo ziet het er dan uit als het klaar is.

Omdat ik de applicaties met de applicatievoet heb gedaan zijn de steken niet allemaal gelijk, maar het is acceptabel, ik weet van mezelf dat ik erg kritisch ben! De contour van het hart heb ik ook met de applicativoet gedaan, en opgevuld met het stopvoetje, hier kun je zien dat de stiksel ook niet helemaal gelijk zijn.

Ook komt er aan de voorkant op de voering nog een applicatie. De jas heeft een a-symetrische sluiting, en als de jas open valt zie je de bloem.

Deze is andersom als op de achterkant, eerst het leer, daarna de voering, en het bloemetje van de voering paste precies in het hart van de bloem. Dan de zakken nog in de jas, dan zijn alle losse dingen klaar en kan ik hem in elkaar stikken.

Ik heb alles doorgestikt met een lichtere kleur en met de stretchsteek, de rechte steek die drie keer over elkaar heengaat. En dan ook allemaal dubbele stiksels, dit om het mezelf moeilijk te maken, maar het resultaat is er ook naar. Bij het doorstikken is de rollenvoet onmisbaar, omdat je dan meerdere lagen op elkaar heb transporteert het slecht omdat dat leer erg stroef is. Met de rollenvoet loopt het wel mooi door.

Ik wilde een gesp kopen voor de ceintuur kon geen goede kleur vinden, en in die winkel kon je ceintuur en knoop laten bekleden, heb ik toen maar gedaan, is het plaatje compleet.

De gaatjes in de ceintuur heb ik gemaakt met de voet voor Engels borduurwerk. Zo heb ik alles in de kleur die ik wil.

Voor de riemlusjes heb ik een stukje leer dubbel gevouwen, met de verkeerde kanten op elkaar, en twee keer doorgestikt, en daarna kort naast de stiksel doorgesneden met een rolmes.

En dan is de jas klaar.

En zo is de jas als de rits helemaal dicht zit.

En zo heb ik er een heerlijke jas  bij voor als het te koud is voor mijn zomerjas en nog te warm voor mijn winterjas.

En daar hoort dan natuurlijk nog een tas bij!

Wordt vervolgd!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

16 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • gerda

  Chère Lili
  Malheureusement, en ce moment je n’ai pas la traduction en Français pour ce projet. S’il y aura une traduction en Français je vous contacterai. Merci beaucoup de votre réaction!
  Salutations, Gerda

 • LILI

  Bonjour, j’aprécie beaucoup ce travail du cuir ,j’espère voir aussi en francais les explications si c’est possible merci d’avance

 • Johanna van Gennip

  Beste Gerda,
  Hartstikke leuk die jas met applicaties. Het uitgangspunt en het verloop …. heel interessant.
  Vriendelijke groet,
  Johanna

 • Anita A.

  Hoi Gerda,
  Ik heb vol bewondering je verslag van het maken van de jas gelezen. En het eindresultaat mag er wezen, petje af !!!
  groeten, Anita A

 • Karen Lipton

  Hoi Gerda,

  Wat een super jas! Je stiksels zien meer dan acceptabel uit 🙂 Leuk om te weten dat de #20 voet werkt met de leer. Ik ben weer helemaal onder de indruk.

 • Janny

  Hoi Gerda,

  Het is je weer prima gelukt,was ik ook niet bang voor.
  Echt een succes.
  Geweldig!!!

  groetjes Janny

 • willy jochemsen

  Geweldig , wat een jas .Je overtreft iedereen.Wanneer is die workshop ? Laat me het even weten.

 • Ria

  Wat een prachtig jack. Een uniek idee om bij het openslaan de bloemen uit te laten komen.
  Complimenten weer.

 • gerda

  ik denk dat ik in de winkel nog maar eens een workshop moet geven, applicaties maken met verschillende materialen, het is niet moeilijk, je moet het gewoon doen! Mijn basis nu was een kleurplaat, die zijn er genoeg, en probeer dan maar uit

 • Yvon Janssen

  Een geweldige jas is het geworden,zoiets moois en unieks krijg je in geen winkel,
  zie je maar,met een bernina,lukt het mits je zo,goed en creatief als jij bent,Gerda,
  petje af.

 • Geertje

  Ik vind het ook een super geslaagd project. Door de asymmetrisch ingezette rits krijgt de jas nog een extra stoere look!

 • Patricia van de Ven

  Wat een gave jas heb je gemaakt, Gerda! De applicaties zijn ook erg mooi, het bedrukte stof gecombineerd met het imitatieleer. De bloem op de voering maakt de jas helemaal áf, echt super! Ik ben erg benieuwd naar de bijpassende tas…

 • Elly L

  Wat een prachtige jas is het geworden. Ik zou gewoon meer lef moeten hebben om ook eens zoiets te proberen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam