Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand – oktober

Dit keer is het BERNINA naaivoet 51, de rollenvoet. Een voet die perfect gebruikt kan worden bij de stoffen van de wintercollectie. Je ziet namelijk veel kunstleer. Dus op naar de stoffenwinkel, en dacht kunstleer te kopen voor mijn laptoptas die ik nog steeds moest maken. Maar toen zag ik paars kunstleer, dat leek me geweldig voor een jas, ik zag het al weer helemaal voor me, voering bij gezocht die ik ook nog aan de buitenkant zou kunnen terug laten komen. En het plaatje was compleet, ik wilde het model van een spijkerjack maken.

Thuis gekomen al bladerend in mijn map met patronen, kwam ik nog een ander patroon tegen die ik een aantal jaren geleden al eens had gebruikt, een vriendin had die voor mij getekend. En die moest het worden! Maar jah….. past die uit de stof, want er moet natuurlijk ook wel een tas bij. Helaas niet genoeg, volgende dag gauw terug naar de stoffenwinkel en nog even een stukje bij gehaald.

Op de rug van de jas wil ik een applicatie met bloemen maken, dus even gegoogled bij bloemen kleurplaten, en gevonden.

Dit wordt mijn uitgangspunt, en dan wil ik gebruik maken van mijn voeringstof, en het leer, en de bladeren wil ik alleen stikken.

Voordat ik begon heb ik eerst een proeflap gemaakt met stiksel, om te proberen welke stiksels het mooist zijn, en welke naald ik het best kan gebruiken, Het mooiste werkt toch een leernaald, dikte 80.

Nu een compositie maken van de bloemen.

Dit is de eerste laag van de applicaties. De applicaties stikken met de rollenvoet is een uitdaging, omdat je dan geen zicht op je werk hebt. Dus even proberen, en de applicatievoet (voet 20) lukt ook. Het transporteert redelijk goed, dat komt omdat het stof en leer is. Op de bloemen komt nu nog een laag leer.

Het hart van de bloemen wil ik stikken en heb ik erin getekend met pen, ik stik hier dan over dus daar zie je later niets meer van.

En zo ziet het er dan uit als het klaar is.

Omdat ik de applicaties met de applicatievoet heb gedaan zijn de steken niet allemaal gelijk, maar het is acceptabel, ik weet van mezelf dat ik erg kritisch ben! De contour van het hart heb ik ook met de applicativoet gedaan, en opgevuld met het stopvoetje, hier kun je zien dat de stiksel ook niet helemaal gelijk zijn.

Ook komt er aan de voorkant op de voering nog een applicatie. De jas heeft een a-symetrische sluiting, en als de jas open valt zie je de bloem.

Deze is andersom als op de achterkant, eerst het leer, daarna de voering, en het bloemetje van de voering paste precies in het hart van de bloem. Dan de zakken nog in de jas, dan zijn alle losse dingen klaar en kan ik hem in elkaar stikken.

Ik heb alles doorgestikt met een lichtere kleur en met de stretchsteek, de rechte steek die drie keer over elkaar heengaat. En dan ook allemaal dubbele stiksels, dit om het mezelf moeilijk te maken, maar het resultaat is er ook naar. Bij het doorstikken is de rollenvoet onmisbaar, omdat je dan meerdere lagen op elkaar heb transporteert het slecht omdat dat leer erg stroef is. Met de rollenvoet loopt het wel mooi door.

Ik wilde een gesp kopen voor de ceintuur kon geen goede kleur vinden, en in die winkel kon je ceintuur en knoop laten bekleden, heb ik toen maar gedaan, is het plaatje compleet.

De gaatjes in de ceintuur heb ik gemaakt met de voet voor Engels borduurwerk. Zo heb ik alles in de kleur die ik wil.

Voor de riemlusjes heb ik een stukje leer dubbel gevouwen, met de verkeerde kanten op elkaar, en twee keer doorgestikt, en daarna kort naast de stiksel doorgesneden met een rolmes.

En dan is de jas klaar.

En zo is de jas als de rits helemaal dicht zit.

En zo heb ik er een heerlijke jas  bij voor als het te koud is voor mijn zomerjas en nog te warm voor mijn winterjas.

En daar hoort dan natuurlijk nog een tas bij!

Wordt vervolgd!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

16 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam