Creatieve berichten over quilten

Bijzondere technieken, bijzondere steken

Voor het maken van bijzonder quiltwerk kun je natuurlijk altijd onze zo geliefde BSR-voet gebruiken, of de “gewone” stop- quiltvoet, wanneer je niet over een machine met BSR-mogelijkheid beschikt.

Daar gaat dit stukje over.

Je kan onder andere door te spelen met de onder- en/of de bovenspanning van je naaimachine de standaard steken een ander uiterlijk geven. Vind je het lastig om de spanning van je spoelhuis aan te passen of ben je bang dat je de spanning daarna niet meer goed krijgt – en dat gebeurt wel eens – schaf dan een extra spoelhuis aan die je markeert als bijzonder met bijvoorbeeld een druppeltje gekleurde nagellak.

Heb je een BERNINA 820 of 830 dan kun je de onderspanning simpel aanpassen met het multifunctional tool.

Mijn vorige blog ging over lijnen. Deze gaat daar opnieuw over.

Door te spelen met een aantal verschillende stoffen en veel naai- en knipwerk kun je een origineel lijnenspel maken. Ik heb bij dit project zowel zonder ondertransport  – dus met BSR-voet, modus 2 en de kniehevelen zonder voetpedaal – als met ondertransport  genaaid.

De steek die ik op dit witte quiltje heb gebruikt noem ik zelf de “sprongsteek”, er zal ongetwijfeld een betere naam voor zijn maar die weet ik niet.

Je naait met je gewone naaivoet of met de applicatievoet nr. 20 een heel kleine zig-zag ( cordon ), steekbreedte 3,  ongeveer  5 steken bijna op elkaar, naaldstand boven en dan til je met behulp van je kniehevel de naaivoet omhoog, je verplaatst de stof met je handen en naait opnieuw een groepje steken. De door het zelf verplaatsen van de stof ontstane tussendraad laat je hangen. Op deze manier ontstaat een verrassende structuur die je bijvoorbeeld ook heel goed kunt gebruiken in een bloemen- of natuurlijk landschap. Al dan niet gecombineerd met andere steken en vormen.

En dan tot slot nog een foto van een heel bijzonder werkstukje.

Hier heb ik poetsdoeken van de bouwmarkt ( een soort vilt ) gebruikt als ondergrond voor een werkje met veel organza, tyvek, vilt. Ik heb genaaid, gequilt, gepunched, gesmolten en vervormd met als doel een bijzonder lijnenspel te creëren.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • ina klugt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ineke, je vraagt wat het verschil is tussen het “gewone” stopvoetje en de BSR. Inderdaad een zeer regelmatige steek, kunnen naaien zonder of met voetpedaal etc etc. Begin dit jaar heb ik een paar maal een uitgebreide blog geschreven over het BSR gebruik. De exacte specificaties staan in een mooie Bernina-brochure, zie de website of breng eens een bezoek aan een Bernina-Activ partner. Naaien met de BSR voet is een naai-gevoel met meerwaarde.
    Laat je nog eens van je horen?

  • Ineke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Wat is precies het verschil tussen de ( zeer bejubelde ) BSR voet en een “gewoon” quilt-of stopvoetje? Alleen dat je een regelmatige steek krijgt en zonder pedaal kunt naaien? Ik heb een Bernina 1031 van ong. 10 jaar oud, maar hij werkt als een nieuwe en ziet er uit als een nieuwe. Heel stiekem droom ik wel van de allernieuwste. Ik neem aan dat de BSR voet hier niet op past?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam