Creatieve berichten over naaien

Jubileumdag NVKKMS met modeshow

Voordat ik deze blog verder schrijf wil ik alle medeblogsters hartelijk bedanken voor het cadeautje voor Loes. Het was een leuke verrassing, zo na de vakantie. Met Loes gaat het trouwens goed. Ze is al bijna 7 maanden oud en doet al serieuze pogingen om te kruipen….gevaarlijk dus.

***

In het weekend van 23 en 24 september hebben we in Gorinchem bezoek gehad van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht (voor het gemak de NVKKMS).

Tijdens deze dagen konden bezoekers zich van tevoren inschrijven om mee te doen met allerlei workshops op het gebied van kleding versieren. Maar er werden ook diverse lezingen, mini exposities en een modeshow gehouden.

Helaas was ik niet in de gelegenheid om naar de workshops te gaan….soms loopt alles even anders in ons gezinsleven. Maar gelukkig kon ik me wel los maken van alle gezinswerkzaamheden om naar de modeshow te gaan. En daar heb ik absoluut GEEN spijt van gekregen. Wat was dát geweldig.

Ik hou enorm van klederdrachten en historische kostuums en dit was precies wat op deze show de boventoon voerde. Er liep van alles wat mee, authentieke kleding, replica’s, nieuwe kleding, echt van alles!

Bij elk kledingstuk werd nog het één en ander verteld over de manier van kleding en verwerken, maar zeker ook over de betekenis van de kleding. Zo kon men aan iemand zien of hij/zij “in de rouw” of “uit de rouw” was, of hij/zij rijk of minder rijk was, of diegene nog zonder partner door het leven ging en eventueel huwbaar was, van welk kerkgenootschap iemand was.

Ik heb geprobeerd om foto’s te maken, maar het ging niet gemakkelijk, omdat alles zich op een theaterpodium afspeelde met het daarbijbehorende sfeervolle licht. Ook wilde ik niet teveel gebruik maken van de flitser, omdat dat vaak storend werkt. Desalniettemin heb ik ruim 300 foto’s gemaakt, dus er moeten er zeker wel een paar bij zitten die goed zijn…

Burgemeesters echtpaar

Drie koninginen op een rij:
Anna van Saksen; Queen Elisabeth; Koningin Emma

Een origineel jurkje van Christian Dior (met hoed!)

      
Twee voorbeelden van andere bijzondere kledingstukken.
De linten aan de hoed waren om te voorkomen dat de hoed kon wegwaaien.

 

Detailfoto’s van de jurk van koningin Emma (geloof me…hij was ZOOO mooi!)
De NVKKMS had ook een landelijke wedstrijd uitgeschreven voor scholieren.
Dit waren de winnaars op een rij.

Ik moet toegeven dat ik nooit wist dat Nederland zo ontzettend veel mooie klederdrachten had. En ik vond het bijzonder leuk om te ontdekken dat jonge, aanstaande ontwerpers die voor het mooiste vak van de wereld leren (namelijk in de mode) zoveel leuke en inspirerende creaties maken.

Ik hoop dat er snel weer een dergelijke modeshow komt, want dan ga ik zeker kijken!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam