Creatieve berichten over quilten

lijnenspel – het vervolg

Deze blog is min of meer het vervolg van mijn vorige bericht. Ik heb toen verteld dat ik graag lijntekeningen maak. Op papier, maar natuurlijk ook op stof. en ik vind bloemmotieven iedere keer weer zo prachtig en uitdagend. Dit stofje was mijn uitgangspunt, een al wat ouder toon-op-toon beige lapje. Het lag al een tijdje in mijn kast en moest er moest nu toch nodig eens iets mee worden gedaan.

Allereerst heb ik er een lijnenspel op gestikt.

gewoon met transport en met een rechte steek. U ziet wel, bijna vanzelf is hier toch ook al een bloemvorm ontstaan.

Een lijn heb ik vervolgens aangezet met een cordonlijn.  En dan heb ik als volgt gedaan.

Op mijn machine natuurlijk de cordonsteek gekozen, dit staat o.a. op uw 4 of 5 serie machine aangegeven op uw beeldscherm bij de steekbreedte/steeklengte.

Ik heb een heel smalle cordon gestikt en daaroverheen met een nog iets verder verdichtte steek een bredere cordon. Om die cordon mooi af te werken heb ik de standaardsteek nr. 6 ( de driedubbele versterkte steek  ) als siersteek toegepast door die dicht langs beide zijden van de cordon te naaien. Helaas is die foto mislukt maar over de overzichtsfoto die ik aan het eind invoeg kunt u goed zien wat ik bedoel.

Daarna heb ik het ondertransport uitgeschakeld en heb de BSR-voet geplaatst.  U kunt natuurlijk ook uw stop- of borduurvoet gebruiken.

Eerst heb ik een deel van het stofpatroon gebruikt als quilt/borduurpatroon.

Dat ziet u dus ook op bovenstaande foto.

Langzaam ben ik verder gegaan met het stikken van allerlei organische vormen. Veren, bloemen, opvultechnieken. etc. etc.

Laat u inspireren door onderstaande foto’s.

Ik hoop dat u ook eens een lijnenspel gaat maken. Op papier, maar vooral ook op stof; als onderdeel van uw werkstuk.

Het is een beetje een hype maar wanneer u googled op “zentangels” komt u de prachtigste ideeën tegen.

Doodelen , we deden en doen het allemaal, vroeger bij de telefoon of tijdens een suffe les. Meestal gooien we het resultaat weg.  Het alternatief van de dag:  gebruik het vanaf nu om uw quilt of kledingstuk te verfraaien.

Tot de volgende keer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ina klugt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Gerda,
  vertel je de dames er dan gelijk bij dat wij met zijn allen steeds leuke informatieve stukjes schrijven hier. We kunnen nog wel wat bezoekers gebruiken toch??
  Succes met je creatieve workshop, hoop dat de deelnemers enthousiast komen maar vooral ook enthousiast weer weggaan.
  Groetjes, fijn weekend.
  Ina.

 • gerda BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Ina,
  Ziet er super uit, ik heb vanochtend een lapje stof gekocht met bloemen etc. om dit uit te gaan proberen met de workshop die ik volgende week in de winkel geef, creatief met de bsr. Leuke aanvulling op mijn ideen.
  groet, Gerda

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam