Creatieve berichten over quilten

Lijnenspel

Jullie weten het vast al, ik ben gek op vrij machinaal quilten. Niet alleen het meanderen ( omdat dat al genoeg wordt gedaan ) maar vooral het vrijere en meer creatieve werk heeft mijn belangstelling en is iedere keer opnieuw weer een uitdaging.

Daarnaast mag ik ook graag stoffen beschilderen. Er zijn vele goede merken textielverf te koop in Nederland en België en ook op het internet is veel te vinden.  Zonder veel kennis van zaken of schroom kun zo zelf de mooiste ondergrondstoffen maken voor het vrije machinale borduren. Beetje lef is handig.

Dit is een detail van een abstractie op katoen. Diverse lagen rood, geel, oranje geven het geheel iets mystieks wat versterkt  wordt door de grijs-zwarte dotjes. Bomen, of bloemharten of een heftige bosbrand of…………..  gewoon een mooi plaatje. Zie er in wat je wilt.

Ik houd ervan om lijntekeningen te maken:

Zomaar een paar voorbeelden uit het schetsboek dat ik vrijwel altijd bij me heb. Samen met een paar potloden of pennen en wat aquarelkleurpotloden .

Stel je voor dat je ineens zin krijgt op iets te tekenen of dat je ergens loopt en je ziet een mooie structuur of……….. de inspiratie ligt vaak voor je neus.

Wanneer je het jezelf gunt kan deze vaak onbekende en dus onbeminde manier van werken veel voldoening geven. Ga de uitdaging eens aan, pak een potlood en teken er lustig op los. Het is zo leuk ook te doen.

En, voordat jullie het er over gaan hebben:  ik kan ook niet tekenen dus met die smoes kom je er niet vanaf.

Soms is het zo dat stevig geverfde stoffen ( vooral bij het gebruik van bijvoorbeeld acrylachtige of afdekkende verf ) moeilijk glijden onder je naaimachine. Er zijn een heleboel trucs te bedenken.

Afdekken met dun  patroontekenpapier bijvoorbeeld of met stik-en-trek;  je kunt een naaivoet met een speciale glijvoet gebruiken maar ook met het accessoire van deze maand, de rollenvoet nr. 51, kun je hele goed stoffen met veel weerstand, zoals plastic, kunstleer en leer, rubber of siliconen, verwerken.

Nog een kleine waarschuwing, houd er rekening mee dat je een missteek in kunststof en leer blijft zien als een perforatie. Het moet in één keer goed.  Volg de lijn die je getekend of in gedachten hebt. Maak er een spel van en weest verrast door het resultaat.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Groet en tot de volgende keer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam