Creatieve berichten over naaien

Eenvoudig

Een lege pagina voor mij. Ik moet een begin maken. Hoe zal ik beginnen?

Ik begin gewoon eenvoudig!

Op donderdagochtend is het markt bij ons in de stad. Op de markt staan een aantal stoffen en fournituren kramen. Afgelopen donderdagochtend fietste ik richting de stad. Maar deze keer niet om stof te kopen, nee ik had gewoon een aantal boodschapjes nodig. Tijdens het fietsen bedacht ik dat ik deze keer echt geen stof ging kopen. Nu weet ik uit ervaring dat het heel moeilijk is om die stoffenkramen voorbij te lopen!  Tijdens het fietsen ( 7 minuten) trapte ik mijn fiets in het tempo van ik-ga-geen-stof-kopen. Ik was in 5 minuten in de stad!

Helaas moet ik altijd langs.. de stoffenkramen. Ik kom gewoon vanaf die kant aan gefietst. En je gaat natuurlijk niet de halve stad rond fietsen om niet langs de stoffenkramen te hoeven lopen! De eerste paar kramen ging prima. Wel vreemd, al die stoffenmannen en vrouwen groeten altijd heel vriendelijk. Ze kennen mij zeker! Maar ik liep in ferme tred (ik-ga-geen-stof-kopen) verder. Dan komt het moeilijkste stukje. Halverwege de markt is een mooie fontein. Maar daar is ook de het marktplein iets smaller. Nu kun je natuurlijk helemaal om.. de fontein heen lopen maar je kunt ook langs het smalle stukje. En daar… staat de kraam met geweldige coupons.

Toen beging ik een fout!! De mevrouw van de kraam groette vriendelijk en ik…. ik vroeg of ze nog wat nieuwe coupons had! Voor ik het wist (dat gaat namelijk helemaal buiten je zelf om, daar kun je niets aan doen) had ik een geweldige coupon in mijn hand en in mijn andere hand mijn portemonnee.

En zeg nou zelf, zo’n mooie lap kun je toch niet laten liggen! Katoen met een beetje synthetisch. Niet te dik maar ook niet te dun. Beetje rekbaar maar niet te veel. Dat is gewoon een rok!

Vlug, vlug de andere boodschappen doen en naar huis! Op de fiets terug had ik tijd om te bedenken hoe ik de rok zou willen maken. Maar ook kwam het besef terug dat ik de rest van de week geen tijd heb voor een nieuwe lap! Daar is maar één oplossing voor….. nu, vandaag en snel!!

Snel is een gevaarlijke uitdrukking. Naaien, kleding maken, handwerken gaat nooit snel. Dat kost tijd, tijd om het goed en mooi te kunnen maken. Maar om de te besteden tijd zo kort mogelijk te houden, kun je wel kiezen voor een eenvoudig patroon.

Wat is een eenvoudig patroon: Voor mij is dat een patroon met weinig onderdelen. Eenvoudig staat voor mij voor: gemakkelijk, snel en een goed resultaat. Dus ga ik een patroon maken of zoeken dat bestaat uit weinig patroondelen en dus weinig details.

Geen zakken, makkelijke sluiting, geen extra stiksels, geen voering, geen toeters-en-bellen. Ik heb nog even wat Knipmode en Burda’s door gebladerd maar kon het juiste patroon niet vinden. Dat wordt dus zelf bedenken.

Ik vind de stof niet geschikt voor een rechte rok. Een beetje een zwierig rokdeel is de bedoeling. Hiervoor heb ik eerst een heuppas gemaakt die mooi aansluit tot de heuphoogte. Ik heb de heuppas zelf getekend maar het is ook mogelijk van een patroon uit een tijdschrift alleen de heuppaste gebruiken.

En nu verder?? Hoe wijd wil ik het rokdeel. Even met de centimeter rond mijn benen gemeten. Even denken… kopje koffie gedronken…help altijd! En inderdaad, daar was het idee! Een cirkelrok aan de heuppas!

Een cirkelrok is redelijk eenvoudig zelf te tekenen. Voor het patroon van deze rok is de wijdte aan de onderkant van de heuppas gemeten. De voorpas is 23 cm en de achterpas is ook 23 cm. Om de cirkelrok te tekenen is de totale onderwijdte van de pas nodig. Dat is dus 4 x 23 cm = 92 cm.

Teken nu een horizontale en verticale lijn op het patroon papier. Meet vanaf punt A tot B een lengte af van 1/6 paswijdte – 0.5 cm. Dat  is dus 92 :6 = 15.3 – 0.5 = 14.8 cm. Meet nu steeds vanaf punt A deze lengte af.

Meet hierna vanaf punt A naar punt C 1/6 paswijdte – 0.5 + roklengte. In dit geval is de roklengte: de totale gewenste lengte van de rok min de lengte van de pas.  Teken op dezelfde wijze als van punt A naar B nu een lijn vanaf punt A naar C.

Resultaat tot nu toe: 3 papieren patroondelen. Om te knippen uit de stof:  1 voorpas, 1 achterpas en 2-maal het rokdeel (voorrok en achterrok).

Tot dit moment heb ik mijn doel gehaald. Ik heb een eenvoudig patroon (weinig patroondelen) en dus is het ook eenvoudig te naaien.

En of het ook eenvoudig te naaien is, daar vertel ik de volgende keer over. Want helaas, ondanks mijn eenvoudige patroon, heb ik er weer geen eenvoudige rok van gemaakt!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Yvon Janssen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Janneke,
  Volg momenteel een cursus,moulage,omdat ik altijd van een patroon naai,leek me dit een goed begin om zelf,eens iets te proberen,nu zie ik die rok,en word ik helemaal blij,ik maak best wel moeielijke dingetjes,maar alleen van patroon,ik ga je volgen,alvast bedankt.

 • Gerda Groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Janneke,
  Welkom op de blog super dat je over jouw naaiervaringen gaat schrijven.
  heel vervelend die stoffenkramen, ik zou er ook niet voorbij kunnen, daarom ben ik bijna jaloers op je, bij jullie zijn ze nog, bij ons niet meer, maar wij hebben gelukkig nog wel een stoffenwinkel, en die zit ook op een voor mij doorgaande route.

 • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Welkom in de auteursronde van de BERNINA blog Janneke! En bedankt voor dit interessante artikel. Duidelijke beschrijving en mooi eindresultaat!

 • Klaske Bakker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Erg herkenbaar, die mysterieuze aantrekkingskracht van stoffenkramen :-))

  Leuk om je eerste stuk te lezen, ben benieuwd wat we nog meer voor moois mogen verwachten!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam