Creatieve berichten over quilten

Keltische knoop en bandjeswerk

Deze winter volg ik bij Marjon Hoftijzer 4 lessen rondom de Keltische knoop. En in elk geval wil ik een hele frisse, moderne knoop maken met mijn geverfde stofjes.

Nu weet ik wel dat je officieel een Keltische knoop met de hand moet op naaien, maar daarvoor ontbreekt me de tijd en de moed. Ik heb een prachtige naaimachine tenslotte en dus ben ik aan het experimenteren gegaan, met het maken van bandjes. Geroutineerde Marjon kwam met het idee om voetje 5 hiervoor in te zetten. Voetje 5 kan heel strak langs de rand naaien.

Van de lichtgekleurde stof, sneed ik schuine stroken van 3 cm  en naaide deze dubbel, waarbij de naad naar achter werd gevouwen en op een zwarte strook (ook schuin gesneden) van 3 cm werd geplaatst. Met voetje 5 langs de rand en de naaldstand 2 puntjes naar links, naaide ik het lichte bandje keurig op het zwarte bandje:

En de andere kant, kan natuurlijk door de naaldstand 2 punten rechts van de middenlijn te plaatsen:

Vervolgens naai je het zwarte bandje ook weer moeiteloos met voetje 5 op de onderliggende stof:

Maar dit is niet het enige bandje wat ik in mijn hoofd had. Een paar weken geleden kocht ik op advies van Gerda, bij haar in de winkel voetje 22. Dat is een voetje waarmee je garen (breikatoen bijvoorbeeld) drievoudig op kunt naaien. Leuk voor het afwerken van opengevouwen naden, maar ook voor het maken van… bandjes!

Leuk niet? De drie draden worden door een geleider meegenomen en je kunt er iedere steek overheen zetten. Met name de borduursteken zijn natuurlijk heel geschikt, hier wat varianten:

Ik werd er wel erg blij van, dit geeft weer hele nieuwe mogelijkheden. Ook dit bandje even op stof uitgeprobeerd:

OK, nu weet ik genoeg, ik ga voor de linkervariant, met de dubbele stof, maar hou de andere variant met de draden wel in gedachten voor een volgend project want die vind ik ook erg mooi geworden.
De Keltische knoop wordt vervolgd.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hansje van Kolck BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Leuk dat ik deze site heb gevonden, dankzij Ina Klugt, waarbij ik een start heb gemaakt voor machinaal quilten. Het is nog flink oefenen maar ik vind het bizonder mooi om te doen.

  • Nienke_Smit BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    @Janneke, ja klopt hoor al zou het zonder beter zijn want de biaisbandmaker haalt door het gestrekt strijken weer een deel van de rek eruit die je met het schuine snijden verkregen had. Nog even oefenen 😉

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Nienke, bedankt weer voor dit bericht met de prachtige foto’s. Ik heb overigens een teaser op de homepage gezet met een link naar de blog. Wil ik eigenlijk regelmatig doen, want we willen uiteindelijk dat zoveel mogelijk mensen de info op de blog lezen!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam