Creatieve berichten over naaien

Mogelijkheden

Met de drie patroondelen van mijn toekomstige rok voor me ontstaan in mijn hoofd al weer heel veel mogelijkheden. Mogelijkheden om met deze patroondelen nog veel meer te doen. Wat te denken van een rok met een bovenstuk (in plaats van de pasdelen) van tricot boordstof en daaraan het wijde rokdeel. Dat is nog eenvoudiger!

Bewaren dus… die patroondelen.

Wat een geluk, ik heb stof die niet kreukelt. Dat scheelt weer tijd en werk! Nu eerst de keukentafel ontruimen want mijn eigen werktafel is te klein om stof te knippen. Lap stof erop, patroondelen neer leggen en even rustig nadenken. Klopt het zo?

Ik heb het rokdeel tegen de stofvouw liggen en de voorpas ook. Klopt dus. Niets is erger dan ná het knippen te ontdekken dat het anders had gemoeten! Ik zeg niet dat dit mij nooit gebeurd. Ik knip nu eerst de voorrok uit want dat patroondeel moet ook nog een keer tegen de zelfkant geknipt worden. Wel lekker gemakkelijk, wanneer een al uit geknipt patroondeel nog een keer geknipt moet worden; de naadtoeslag zit er al aan en kan dus zo geknipt worden. Nu alleen de heuppas van het achterpand nog. Ook weer langs de zelfkant van de stof.

Om de rok in korte tijd te kunnen maken ga ik kiezen voor de lockmachine. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om de naden te maken. Omdat de pasdelen en de bovenkant van het rokdeel iets rond lopen is locken hiervoor erg geschikt.

Wanneer rond lopende naden met de naaimachine aan elkaar gezet worden ontstaat er altijd aan het ene deel te veel aan stof en aan het andere te weinig. De naad gaat dan bobbelen/trekken, geef het maar een naam! Dit is wel op te lossen maar met de lockmachine gaat het veel beter.

Om de rok te maken zet ik eerst de pasdelen aan de rokdelen. De achterrok heeft een middenachternaad. Wanneer de pasdelen aan de rokdelen zijn gelockt wordt de middenachternaad tot de rits opening aan elkaar gezet. Nu is het altijd lastig om een naad te locken die ergens halverwege moet stoppen. Ik heb daarom gekozen om de middenachternaad met de naaimachine aan elkaar te zetten en de naden met de lockmachine af te locken. Ik kies dan vaak voor een iets bredere naad. Smalle naden die open gelegd worden gaan gauw ‘krullen’. Een iets bredere naad, ongeveer 1 tot 1.5 cm, afhankelijk van de stof soort, blijft mooi plat liggen.

Hierna is de rits ingezet. Graag wil ik in een later blog nog uit gebreid vertellen over het inzetten van een rits. Nu alleen nog de zijnaden, locken, en het is al bijna een rok!

Klopt… inderdaad… er ontbreekt nog iets heel essentieels!! Wat te doen met de afwerking van de taille! Hier zou een beleg tegen gezet kunnen worden. Dit beleg zou dezelfde afmeting kunnen hebben als de pasdelen. Verstevigen, bovenaan vast stikken of locken, naar binnen omslaan, onderrand afwerken en de bovenkant doorstikken. Kan…. Er is nog meer mogelijk zelfs….

Maar ik heb gekozen om de rok te voeren. Ik weet het, dit is inderdaad meer werk; dus tijd. Ik vind zelf een gevoerde rok fijn dragen. Maar om het niet te moeilijk, dus eenvoudig, te maken kies ik weer voor een eenvoudige oplossing!

De patroondelen leg ik opnieuw op stof maar nu op voeringstof. Ik ga gewoon de pasdelen van voering als beleg gebruiken. Ik heb de delen niet eens verstevigd (oohh wat fout!!!  of niet?). Ook van de voering lock ik de pasdelen aan de rokdelen. De middenachternaad maak ik weer net zoals de middenachternaad van de rok.

Ook lock ik de zijnaden. Hierna speld ik de voeringrok op de taillelijn aan de rok. Goede kanten tegen elkaar. Ik stik de taillelijn rondom vast. Vouw de voeringrok naar binnen en stik de pasdelen aan de taillerand door.

En al zeg ik het zelf, deze rok was heel snel en eenvoudig klaar. Blijft nog één klein dingetje over! De zoom!!

De zoom van de rok is wijd en rond. Altijd lastig om goed te krijgen. En de rest ging zo snel en gemakkelijk, gaat die zoom dit alles nu verpesten??

Nee hoor, sinds kort ben ik in het bezit van een coverlockmachine. De ultieme uitkomst! Zo mooi!! Hier wordt ik helemaal gelukkig van.

Maar voor degene die geen coverlockmachine heeft (gauw op je ‘te wensen lijstje’ zetten hoor!) er zijn ook andere mogelijkheden. Lock de zoom rondom af en vouw deze smal naar binnen. Stik hierna de zoom vast. Kies bij ronde zomen wel voor een smalle zoom. Brede ronde zomen worden niet mooi. Die gaan bobbelen.

Nu de zoom in de voering nog! Ook weer zo’n stof die je tot wanhoop kan brengen! Glad en glibberig. Gelukkig heeft de lockmachine hier een geweldige oplossing voor. Rolzomen!!!! Dé oplossing voor gladde glibberige zomen van voering (of andere dunnen) stof.

En het eind resultaat: een eenvoudig patroon (weinig patroondelen) en gemakkelijk te naaien (veel locken, weinig handelingen).

Natuurlijk zijn er nog veel meer oplossingen mogelijk. Zowel met het patroon als naaitechnische oplossingen. Maar deze keer was mijn doel om in korte tijd en met weinig inspanning een rok te maken.

En dat is gelukt!

Hoewel??? Ik ben nog even door gegaan. Waarmee? Dat vertel ik graag later.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Janneke, ik heb op de BERNINA homepage nog een teaser gezet, volgens mij vinden de lezers van de website jouw tips ook reuze-interessant.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam