Creatieve berichten over naaien

Makkelijk een rits inzetten

De afgelopen periode heb ik het zo verschrikkelijk druk gehad!
In mijn ijver begin ik weer eens aan een project, maar kom er dan na korte tijd vaak achter dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb.

Maar, sinds een paar maanden geef ik op maandagavond naailes aan mijn schoonzusje en dat geeft mij soms de gelegenheid om zelf ook wat te naaien. Ik zet mijn BERNINA 330 dan lekker op dezelfde tafel en onder het genot van een kopje thee en een muziekje bespreken we tussen mijn aanwijzingen de dingen waar we ons mee bezig houden; werk, kinderen, echtgenoot, etc.

Zo gebeurde het dat mijn schoonzusje een rits moest inzetten in een jurkje en dat vond ze toch best lastig. Voor alle duidelijkheid, ze is dit jaar begonnen met naailes. Het toeval wilde dat ik nog een onafgewerkt borduurstukje had liggen waar ik nog een kussenhoesje van wilde maken en daar moet natuurlijk een rits in. Dat kwam goed uit! Ik kon mijn kussenhoesje afmaken en zij kon meteen zien hoe ik een rits inzette.

Om te beginnen naai ik de naad waar de rits moet komen met een grote steek dicht.

Dan strijk ik de naad open en leg ik de rits er ondersteboven op, aan de verkeerde kant van de stof.

Ik stik de rits met het ritsvoetje aan beide kanten van de naad vast (dus niet doorstikken) en torn de naad open waar de rits zit.
(Tip: zet op de plek tot waar de naad wordt opengemaakt overdwars een speld, dan kan het mesje nooit doorschieten)

Daarna stik ik de rits aan de goede kant van de stof door.

De rits openritsen (heel belangrijk!), de goede kanten van de stof op elkaar leggen en de andere drie naden dichtstikken.
De hoeken afdunnen en het hoesje keren.

En nu hebben we een sierlijk kussenhoesje.
In principe kan deze manier van een rits inzetten ook gebruikt worden voor een jurkje. Het is dan wel belangrijk om de rits aan de bovenkan gelijk te laten eindigen, dus daar even wat extra aandacht aan geven.

Voor diegene die een filmpje wil bekijken, gebruik dan deze link.
Hier is eenheel duidelijk filmpje te vinden met een soortgelijke beschrijving voor het inzetten van een rits.

Overige informatie:
Het borduurpatroon wat ik heb gebruikt is een CutWork patroon.
De uitgesneden stukjes stof heb ik op een ander plekje op het kussentje gestikt en versierd met “Hot fix” strass.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Annemarlies BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Janneke; het is inderdaad voor het eindresultaat beter om de rits dicht te laten zitten, vroeger moest ik op school de rits dicht rijgen. Dit is veel handiger en netter, zeker met deze tip.
    Hoi Rensia; Ook goede feestdagen teruggewenst. Ik wist overigens ook niet dat je op deze manier een rits in kon zetten, maar dit is echt een superprettige manier. Ik vind Youtube toch wel erg prettig met dit soort ideeën.

  • janneke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ja, dit is een fijne manier om een rits in te zetten. Toch laat ik de tijdelijke naad wel dicht bij het stikken aan de goede kant. Zo is er minder kans dat de rits opening toch iets open gaat staan.
    De rits kun je dan even met een ballpoint naar beneden drukken om langs de runner te stikken. Hiervoor wel het ritslipje ophoog leggen, anders zit de ‘rem’ er op.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam