Creatieve berichten over naaien

Zakjes in een rokje

Het patroon voor het rokje uit de naailes komt uit Skirts à la carte. Ik wou iets onder begeleiding maken waar ik me op mijn eentje niet aan zou wagen. De zakjes zaten zeker in die categorie. Eigenlijk zijn het klassieke zakjes, de soort die je in elke jeansbroek vindt. Je steekt je hand van boven in en er is een voering. In al mijn ongeduld begon ik thuis ook aan een groene versie van het rokje. Het achterpand heeft onder de boord een extra pand, voor de pasvorm.


Zo ziet de versie van in de naailes er uit. De vele draadjes zijn de driegdraadjes. Thuis laat ik die achterwege en hou ik het op een speldje hier en daar.

Zo moet de zak er uiteindelijk uitzien. Bovenaan komt nog een boord en links zit dan de gulp. Niks speciaals, een zakje dat je vaak ziet. Ik heb de voorbije dagen dan ook heel wat broeken van nader bij bestudeerd. Behalve de stukken die je op de onderstaande foto ziet, zijn er volgens het patroon nog twee stukken in katoen als voering.

Het zorgde even voor wat puzzelwerk. Ook de lesgeefster zag het even niet. Maar het kleine stukje velours waartegen je je hand plaatst moet gewoon op het stukje katoen gestikt worden. Ik had voor beide stukken een naadwaarde van 2 cm voorzien, maar ik stikte dichter tegen de rand zodat deze naad later niet zichtbaar is en gewoon verdwijnt onder de boord of aan de binnenkant van de zak.

Dan begon het moeilijke gedeelte, hoe geraakte die andere binnenzak correct op de plaats? Hier kon de lesgeefster me wel het antwoord geven: het katoentje en de velours werden tegen elkaar gestikt, telkens met de juiste kant tegen elkaar. De hoekjes werden uitgedund en dan kon het katoentje overgeplooid worden om de binnenkant van de zak te vormen (wat je op de foto ziet).

Ik stikte op de rechte kant nog een fijn boordje en omdat ik niet overal mooi op het katoentje had gestikt heb ik gewoon een tweede keer gestikt. Aan de voorkant ziet het er nu best professioneel uit (al zeg ik het zelf). De katoentjes worden aan elkaar gestikt en kijk eens aan, ik heb twee zakjes. Ik kreeg nog een opmerking over mijn fleurige stofje, maar ik vind het best leuk. Het is een restje ikeastof van een pyjamabroek die ik deze zomer stikte en het is toch niet de bedoeling dat iemand de binnenkant van mijn zakken gaat zien? Trouwens in een broek die ik onlangs kocht (de laatste?) waren de zakken ook in een vrolijk bolletjesstofje en kwam datzelfde stofje ook terug in de binnenkant van de band met een siersteek.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • José BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ben ik helemaal met jullie eens. Hierdoor kan een eenvoudig kledingstuk juist heel exclusief worden. Je kunt er je eigen signatuur aan geven. Leuk gedaan!

  • klaske_bakker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ik vind het stofje van je binnenzak juist heel leuk! (heb hem zelf ook in de stoffenkast liggen). En ik ben helemaal een voorstander van vrolijke, gekke stofjes in voeringen en zakken. Soms koop ik wel eens een kledingstuk omdat de binnenkant zo mooi is… 🙂

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam