Creatieve berichten over naaien

Zon in de winter

Het was zo’n dag waarop het maar niet licht wil worden. Buiten regent het en waait de wind om het huis. Vanmorgen heb ik naailes gegeven. En in het leslokaal vol met vrolijke vrouwen valt het niet op. Maar nu is het weer somber in huis. Ik loop rusteloos heen en weer. Het liefst zou ik op de bank hangen met een tijdschrift en een pot thee. Dat kan ook wel, vanavond moet ik weer les geven dus mag ik vanmiddag gerust op de bank door brengen.

Maar ook heb ik wel zin om iets te doen!! Als ik door mijn agenda blader zie ik dat een vriendin eind van deze week jarig is. En laat dat nou juist de vriendin zijn die al tijden verwoede pogingen doet om mijn agenda omslag te bemachtigen. Maar hij past niet om haar agenda!

Ik knip de lamp boven mijn werktafel aan, doe een greep in de voorraad stoffen en begin!

Wat zie ik nou??? Piept daar de zon toch even door de donkere wolken heen?

Ik begin met een dun lapje stof. Hierop teken ik de afmeting van een agenda af. Dit dunne lapje stof wordt de binnenkant van de omslag. Ik gebruik hiervoor de dunne ecru stof van Ikea. Maar ieder andere dunne katoenen stof is hiervoor geschikt. Op dit moment is de afmeting nog niet zo belangrijk zodat het boek gewoon open gelegd kan worden. Wanneer het een dik boek is, dan even de stof om het boek heen vouwen om een globale afmeting te krijgen. Aan de bovenkant neem ik 3 cm stof extra en aan de zijkanten minimaal 6 tot 8 cm.

Nu knip ik een stukje Vlieseline dat net zo groot is als mijn ecru lapje stof. Ik gebruik altijd echte Vlieseline. Met echte Vlieseline bedoel ik opstrijkbare plakvlies van het merk Vlieseline. Er zijn verschillende soorten opstrijkbare plakvlies. Meestal merkloos. Toch vind ik dat niet zo goed verwerken als Vlieseline. Heel vaak gaat het eerder los laten. Ook vind ik de kwaliteit er van vaak te dun. Als ik iets maak dan wil ik ook dat het er goed uit ziet en dat het goed blijft. Daarom kies ik voor Vlieseline. Voor deze omslag gebruik ik een iets dikkere soort Vlieseline, H 250. Nu heb ik meerdere soorten op voorraad maar het is ook mogelijk twee lagen dunne Vlieseline op elkaar te strijken. Dan wordt het ook iets steviger.

Voor een boek omslag is het natuurlijk ook mogelijk een dunne laag Fiberfill als tussenlaag te gebruiken. Het uiterlijk van de omslag wordt dan wel iets anders. En is er helemaal niet in voorraad… gebruik dan een tussenlaag van stevig katoen!

Hierna neem ik een lapje stof die ik mooi vind. Dit wordt de buitenkant. Nu is mijn vriendin een vrolijk mens, haar huis zeer kleurrijk. Dat is gemakkelijk, alle kleuren zijn bij haar welkom. Alle mensen trouwens ook!

Op dit kleurrijke lapje strijk ik Vlieseline en daarna knip ik de stof langs de Vlieseline uit.

Wanneer Fiberfill of stof gebruikt gaat worden, kan ook weer het ecru lapje hier op gelegd worden en geknipt worden. Ik vind het altijd handig wanneer ik een deel van stof op andere stof kan leggen en dan uit knippen. Hoef ik niet te meten en onthouden!

Nu leg ik de delen op elkaar. Het gekleurde deel met de goede kant op tafel. Hierop zit de Vlieseline geplakt, en daarop het ecru lapje stof. Als het goed is zijn alle delen even groot. Zo niet… even aanpassen, kan gebeuren!

Het ecru lapje ligt met de tekenlijnen naar boven. Ik zet nu de lagen even tijdelijk aan elkaar vast. Met een grote steek (steekgrootte 4 of 5) naai ik over de lijnen. Dit heeft als voordeel dat de stoffen niet meer schuiven maar ik weet nu ook aan de gekleurde kant de afmeting van het boek. Ik kan nu bij het bepalen van de versierselen gelijk zien of het op de juiste plaats komt.

En nu….. nu kan het grote versieren beginnen!

Dat is nu zo leuk van een omslag. Helemaal je eigen fantasie en creativiteit gebruiken. In dit geval gebruik ik kleine stukjes stof en wat bandjes en kantjes. Maar er is zoveel meer mogelijk!

Bij het vastzetten van de bandjes zet ik mijn spelden dwars op de stof. Nee….. niet met de naaimachine over heen naaien. Dat vind de machine echt niet fijn! Maar doordat de spelden dwars staan kan ik wel stikken tot vlakbij de speld. Dan trek ik gauw de speld er uit en naai ik verder.

De stukjes stof die ik op de omslag wil hebben plak ik even met een klein beetje tijdelijke plakspray vast. Ik vind zo’n bus tijdelijke plakspray heel handig. Vooral bij applicaties en zoals nu bij de omslag. Natuurlijk is het ook mogelijk de stof op Vliesofix te strijken en daarna op de omslag vast strijken. En is dit alles niet in voorraad… de stukjes stof op Vlieseline strijken waardoor ze steviger worden. Dan vast zetten met spelden, ook weer dwars gestoken! Of vast rijgen.

De stukjes stof zet ik vast met een hele kleine zigzagsteek. Nu is de buitenrand van de stukjes stof gelijk afgewerkt. Het is zonde wanneer de lapjes op de omslag vast gezet worden en de steekgrootte is niet mooi. Om de steekgrootte uit te proberen is het niet voldoende om een enkel lapje stof te gebruiken. In dit geval zijn het twee dunne stoffen dus probeer ik de steekgrootte ook uit op twee dunne stukjes stof.

Wanneer de omslag helemaal naar mijn zin is werk ik de randen met een locksteek af. Dit kan natuurlijk ook met een zigzagsteek. Bedenk wel dat deze rand aan de binnenkant voor een deel zichtbaar is. Dus probeer even de juiste steekgrootte uit op een proeflapje. En bij dit uit proberen van het afwerken ook bij het proeflapje langs de rand zigzaggen. En niet midden op de stof. Dit geeft vaak toch nog een ander beeld.

Bijna klaar, de theepot is nog bijna vol. Dat is omdat ik zo heerlijk zit te werken en vergeet te thee drinken!

Ik leg de agenda op de stof en vouw aan de voorkant het beleg naar binnen. Ik steek even een speld precies op de vouwlijn zodat ik aan de binnenkant kan zien waar ik vouwen moet.

Hierna het beleg omvouwen zodat de goede kanten op elkaar vallen. De belegbreedte stikken over de getekende lijn.

Ook aan de bovenkant van dit belegdeel wordt op eenzelfde wijze de belegbreedte gestikt maar meet voor de zekerheid wel even de breedte van het boek!  Er moet iets (0.5 cm) ruimte zijn omdat straks bij het omvouwen de naden ook wat ruimte weg nemen.

Meet om de aan de andere kant van de omslag de belegbreedtes af te kunnen stikken goed de maat op. Vouw het andere stuk om de dichte agenda en meet opnieuw de maat. Dit kan iets afwijken van de oorspronkelijke maatlijn.

De hoekjes schuin af knippen. Begin dit knippen altijd aan de dichte kant van het beleg. Bij de vouwlijn. Zo kan de schaar beter gestuurd worden en is er minder kans dat er in het stiksel geknipt wordt.

Vouw de beleggen naar de goede kant en verwijder de tijdelijke stiklijn!

Nu is het buiten echt donker. De straatlantarens gaan aan. De pot met thee is leeg en……

op mijn werktafel ligt een zonnetje te schijnen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam