Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand: januari

Accessoire van de maand januari rolvoet links.

Allereerst wil ik iedereen een voorspoedig, gezond en heel creatief jaar toewensen!

Maar dan nu het accessoire van de maand, weer even een projectje bedenken, ik vind het erg leuk om bij ieder accessoire van de maand weer iets te bedenken, maar het liefst wel praktisch!

Met deze voet ga ik dan maar eens beginnen aan de tas voor mijn “nieuwe”laptop. Nieuw….. ik had hem voor de zomervakantie al gekocht, en had een prachtige tas, maar de nieuwe laptop paste er niet in!

Dus dat was weer een reden om een tas te maken, maar dat was er nog steeds niet van gekomen.

Het moet wel een stevige tas zijn! Ik heb gekozen voor tafelzeil, met een voering van een gordijnstaal, een tussenvoering van strijkbare fiberfill (HH 650), en dan afbiezen met stevig katoenband.

Patroon heb ik zelf getekend, en de sluitingen die ik nodig had, heb ik van een oude tas gehaald.

Het wordt een tas met een klep, die sluit, en zonder rits. Op de tas moet toch wel een klein persoonlijk borduurtje.

Original GG Design.

De tussenvoering op de voeringstof gestreken, en alle delen apart afgelockt, dit om de naden iets platter te maken zodat de bies er makkelijk om gestikt kan worden.

Maar ben benieuwd hoe dat gaat met deze rollenvoet, de naden zijn heel erg dik!!

Maar een beetje gekeken hoe het bij de oude laptoptas zat, heb ik waar de sluitingen komen ook extra band genaaid, om te voorkomen dat bij gebruik het tafelzeil gaat scheuren.

De katoenenband heb ik vooraf dubbel gestreken. Nu moet het gebeuren als eerste dubbel stikken om de klep van de tas, deze bestaat uit 1ste laag het tafelzeil, dan de voering, die bestaat uit drie lagen 2 lagen voering ( de gordijnstof, met daartussen de vlies HH650) en dan daaromheen de dubbelgevouwen katoenband.

En het werkt!!!!…………. geweldig, ik laat de rol langs de katoenenband lopen, verzet mijn naaldpositie naar links zodat hij dichter bij het rolletje staat en kort langs de katoenenband stikt.

Zelfs de rondingen van de klep lopen soepel, terwijl het katoenenband recht van draad is. Maar doordat de naald alleen op het band loopt, transporteert het feilloos.

Pas wel op je vingers, doordat het voetje heel anders zit kom je gauw dicht bij de naald, om onder andere het band goed te vouwen.

De eerste hindernis is genomen, en deze is winst, op deze manier het band aanstikken wordt een peuleschilletje, had ik toch eerder moeten doen, ik heb eerder voor mijn dochters wel eens tassen van tafelzeil gemaakt, en dan ook met dit band, maar dat was niet eenvoudig.

Maar er komen nog dikkere lagen.

Aan alle lagen van de klep worden nog twee extra lagen van het band toegevoegd omdat de sluiting eraan vast moet, eerst tussen het band mee gestikt, teruggevouwen en weer vastgestikt, dus vier lagen katoenband extra, zie zoals het voetje staat, ook dit gaat perfect!

Maar het moeilijkst komt nog, de bovenkant van de tas, en dan bij de zijnaad, de zijnaden had ik aan de buitenkant gestikt en afgebiesd, maar dan de bovenkant, word de zijnaad naar achter gevouwen en daar moet dan de bies overheen, rustig blijven en rustig stikken, en het stelt eigenlijk niets voor op deze manier gaat de naald er soepeltjes doorheen, heb voor de zekerheid wel een jeansnaald gebruikt, en de voet rolt er makkelijk overheen. Ik krijg nu echt zo’n wauw gevoel!!

In de voering had had ik nog een extra deel gestikt en doorgestikt voor zakken voor de muis en evt. de snoeren, en aan de andere kant een lusje waar de autosleutels aan vast kunnen zodat je die niet hoeft te graaien in je tas.

Voor de schouderriem had ik ceintuurband gebruikt, daarom heen het tafelzeil gevouwen, en voor de variatie en de stevigheid nog het katoenband gestikt.

En ik kan mijn laptop weer veilig meenemen in een stevige tas!

Waar deze voet ook heel geschikt voor is, om pipingband langs een kussen te stikken, zeker als de piping heel dik is,kun je toch kort langs het band stikken en het transporteert goed!

Ik heb al heel mooi pipingband van clover, je kunt de stof hier op strijken, maar ik heb alleen nog steeds niet de juiste stof gevonden, want ik wil kussens voor op mijn bank maken. En eigenlijk kan de stof voor de piping wel effen zijn, kan ik daar siersteken op stikken. Dit wordt dus vervolgd!!

Maar wel even gekeken hoe dat met dit voetje en het pipingband gaat, nou dat wordt een peuleschilletje!

Door je naaldpositie te verzetten kun je de naald strak langs de piping laten stikken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ggroenevelt

  Hoi Roos,
  De voetjes proberen we uit op losse lapjes, die we bundelen, waar bij schrijven wat we gedaan hebben, zodat we een mooi naslagwerk krijgen.

 • Roos

  Hallo Gerda,
  Ik heb een vraag over de voetjes workshop.
  probeer je de voetjes uit op losse lapjes of word het een klein werkstukje?
  Groetjes Roos

 • gerda groenevelt

  Hoi Roos, je kunt gewoon borduren op tafelzeil, je hoeft daar geen andere dingen voor te doen, ik heb het op neschen geplakt, hoef ik het niet in de ring te spannen. de dikte maakt niet zoveel uit, de kwaliteit wel, het ene scheurt natuurlijk sneller dan het andere, als het zeil niet zo sterk is, zo je microtexnaalden kunnen gebruiken, die laten geen gaatjes achter.
  succes! Gerda

 • Roos

  Gerda, ik heb nog een vraagje.
  Kun je op tafelzeil dan gewoon borduren? Is daar iets speciaals voor nodig?
  Maakt de dikte van het zeil nog iets uit.
  groetjes Roos

 • Roos

  Hallo Gerda,
  Dank je wel voor het snelle antwoord.
  Fijn dat je zoveel leuke projecten met ons wilt delen, ik leer er veel van.

 • gerda groenevelt

  Hoi Roos,
  De maat van de laptop genomen, daar ruim omheen een rechthoek getekend, de onderste hoeken afgerond, zodat de bies er makkelijk omheen kan, dan heb je al de voor en achterkant. dan van dit deel de beide zijkanten en onderkant opmeten voor het tussenstuk en dan bepalen hoe breed je het tussen stuk wilt, de zijkanten heb ik iets smaller dan de bodem ik heb het van 8 naar 10cm uitlaten lopen. Dan de klep, is dezelfde breedte als de rechthoek. de lengte is afhankelijk van waar je hem aan de achterkant vast zet en hoever je hem over de voorkant wilt. Ik heb hem 8cm van de bovenkant op de achterkant gestikt. En voor de zakken binnenin, die bepaal je naar wat je er allemaal in wilt doen.

 • Roos

  Jij ook de beste wensen.
  Een super mooie tas, je blijft me verbazen met jou ideeen, geweldig!!
  Hoe heb je het patroon getekend?
  groetjes Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam