Creatieve berichten over naaien

Collectie Arnhem

Na twee jaar hard werken op de academie, zou je denken dat we inmiddels wel konden verwachten wat onze opleiding voor ons in petto heeft. In tegendeel. Het derde jaar kent weer een heel nieuw aspect van de opleiding mode vormgeving: Collectie Arnhem. Dit project is nu dertien jaar geleden tot leven geroepen door oud-ArtEZ student Alexander van Slobbe. Hij zag het maken van een collectie als een ideale opdracht voor de derdejaars, waarbij ze kennis maken met alle ins en outs van de business die zich mode noemt. En wij kunnen dit na zes maanden Collectie Arnhem zeker beamen. We begonnen dit jaar met conceptontwikkeling. In klassikale gesprekken vormden we een creatief team van 24 ontwerpers en twee creative directors, namelijk Peter Jeroense en Elja Lintsen. Zij runnen sinds vier jaar het ‘bedrijf’ Collectie Arnhem. Deze gesprekken waren niet altijd even makkelijk, want hoe krijg je 24 verschillende, creatieve, eigenzinnige doch eigenwijze geesten op één lijn? Juist, dat is haast onmogelijk. Daarom hebben we er veel weken voor uitgetrokken, en vele concessies moeten doen in onze opvattingen over ‘mode’. Medio herfst kwamen we echter op een punt dat al onze neuzen één kant op stonden, en begonnen we aan de zogenaamde ”uitvoerperiode”. Vier weken lang met de klas ”opgesloten” zitten in de werkplaats van de modeafdeling, werkende aan proefmodellen gebaseerd op de eerste schetsen. Langzaamaan begon Collectie Arnhem 2012 vorm te krijgen. Er zijn echter veel meer zaken dan de collectie alleen. Alles om de collectie heen regelen wij ook zelfstandig. Hierbij moet je denken aan sponsors regelen (wist je dat we de collectie volledig zelfstandig moeten financieren? En wist je dat Bernina ons hierbij steunt door het uitlenen van tien fantastische machines om de collectie zo goed mogelijk in elkaar te zetten?), stof inkopen, de styling verzorgen én een showroom opbouwen (vanaf 26 januari aan de Lauriergracht 152 te Amsterdam, komt dat zien!).
En dat alles vóór a.s. woensdag 25 januari, D-Day. Of eigenlijk: S-Day, de dag van de Show. Je raadt het al: er is stress alom en iedereen werkt elke dag van 9.00 uur tot 21.00 uur de (halve) klok rond om alles maar op tijd af te krijgen…

Met warme groet!
Aniek Zinken & Liselore Frowijn

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam