Creatieve berichten over borduren

De wol is verwerkt en zie…..

Het is een hele gave trui geworden!

Er ging wel veel denkwerk aan vooraf, omdat ik niet wist hoe ik de kraag moest maken, het moest iets aparts worden met ritsen.

Het moest een recht boord worden, aangesloten aan de hals, en omdat er toch ritsen inkomen kan die altijd over mijn hoofd, maar welke lengte moeten de ritsen dan hebben………. En hoe hoog moet het boord worden. Hoe moet ik die aan de hals tekenen, en dan ook nog berekenen waar de ritsen komen.

Ik wil wel weer wat, en maak het mezelf wel lastig, maar…………….. dat is ook de uitdaging.

Ik heb een rechte halsboord getekend, van 11 cm hoog, en om hem mooi glad aan de halslijn  te zetten, is de omtrek van het boord 3cm smaller dan de halslijn. Ik maak een voor en achterkant, dit is het makkelijkst want ik wil ook een rits in de schoudernaden door laten lopen. De kraag komt dubbel, en heb hem dus op 22cm geknipt plus naden.

De kraag aangestikt, de naden plat gestreken, en met siersteken doorgestikt.

En dan een rits middenvoor en midden achter, en dan tussen de schoudernaad en middenvoor ook nog een. Dat worden dus 6 ritsen.

Eerst bepalen waar de ritsen komen, dan inknippen en dan de rits erin zetten.

En dan allemaal doorstikken met siersteken.

Het was wel een vreemde volgorde van het maken van de trui, want de kraag deed ik als eerste, dit was heel bewust, omdat ik rekening moest houden waar de ritsen zaten, daarom heen kwamen de punchblokjes en de applicaties, en daar dan weer overheen de borduurtjes.

Eerst een verdeling voor de applicaties.

Dan de punchblokjes.

Ik had eerst een vierkantje geborduurt, wist ik waar ik de draadjes moest leggen, daaroverheen met de borduurmodule een vierkantje gepuncht, daarna de draadjes naar binnen gevouwen, zo zijn de randen mooi recht, en de rest vast gepuncht. En zo heb ik 8 vierkantjes gedaan, de  eerste twee had ik alleen voorgeborduurt, toen wist ik waar ik de draadjes ongeveer moest leggen om ze vast te punchen, anders bleef ik wisselen met de voet.

Ook wilde ik nog vakjes borduren met voetje 43, en dan de draad mee laten lopen, ik had een hele mooie bijpassende kleur wol gevonden, ook gestikt, maar de draad was te los, dus het zag er erg slordig uit, en heb het weer losgehaald, maar de vierkantjes moesten erop… geen nood, er was ook nog voetje 21! Ik heb toen de vierkantjes met kleermakerskrijt getekend en gezig-zagd, over de draad heen zo bleef de draad mooi bij elkaar.

Met kleermakerskrijt de buitenste lijn getekend, daarna een voetje afstand van de buitenste nog een lijn gestikt.

En dan nog de borduurtjes.En dan kunnen de mouwen erin, de zijnaden dicht en de zomen gestikt, en de knoopsgaten in de kraag, en de knopen aangezet, ik had hele mooie gekleurde knopen gevonden in de kleuren die ik gebruikt heb.

En dan………………… KLAAR!!!

Vaak wil ik even snel een trui maken, dat was er deze keer niet bij, het was een hele klus, maar hij is wel weer uniek, en ik ben tevreden met het resultaat.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Roos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Gerda weer een super leuk idee, dit idee ga ik zeker gebruiken voor mijn jasje dat ik nog wil maken voor in de auto. Die kleine blokjes zijn geborduurd met borduurmodule neem ik aan.
    En je mag daar niet alleen tevreden maar ook trots op zijn.
    groetjes Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam