Creatieve berichten over naaien

Geen patroon

Geen patroon, toch een jurkje van geweldige ecologische stof. Nu klopt dit niet helemaal. Wel het jurkje en ook de ecologische stof maar geen patroon is een beetje ruim genomen.
Het begon allemaal een tijdje geleden. Ik had een stapeltje hele mooie stof van SewNatural. Nu weet ik dat deze stoffen erg fijn verwerken. Het is gewoon een feit, goede stof naait fijn.

En ik zag het jurkje in gedachten al helemaal voor me. De soepele stof vraagt, nee schreeuwt gewoon om te mogen dansen. Dus lekker wijd aan de onderkant. Het rokje moest dus wijd uit lopen. Dan kan daaraan een strook gerimpeld worden.
Maar het bovenstukje! Hoe groot? Hoe wijd?

Ik heb een T-shirt in de juiste maat genomen. Deze heb ik dubbel gevouwen en langs de randen het patroon over genomen. Als het T-shirt goed past, dan past dit ook als bovenstuk. In dit patroon zat het T-shirt niet helemaal aansluitend. Maar voor een jurkje mag er ook iets overwijdte zijn. De gewenste lengte op middenvoor en middenachter aan getekend.

Hierna heb ik de halslijn verder uit gewerkt. Een T-shirt sluit langs de hals aan maar een jurkje mag wijder. Voor wat lager en achter niet te veel uit diepen. Ook de schouder hoeft niet zo breed, dus een smallere band getekend. Daarna toch nog iets wijder gemaakt in de zijnaad. En het armsgat iets groter (dus iets naar beneden getekend).

Het voor- en achterpasje over getekend en uit geknipt. Het is handiger om het over te tekenen zodat het origineel nog bewaard blijft. Zo kun je altijd nog even controleren.

Het onderste stukje is nu een rechthoek. Dit gaat het rokdeel worden. Onderaan een lijn getekend voor de strook. De gerimpelde strook behoeft natuurlijk geen patroon.

Hierna de rechthoek van het onderstuk opgemeten. Mijn bedoeling was om vijf banen te maken. Dus de breedte van de rechthoek door vijf delen. De baan aan de stofvouw hoeft natuurlijk maar 1/5 deel te zijn. De andere stroken ieder 2/5 deel.

Nu alle banen aan de onderzijde wijder maken. De middenvoorbaan alleen aan één zijkant. De andere banen aan weerszijden wijder maken. Hoeveel wijder is erg afhankelijk van de maat van het jurkje. Hoe groter de maat, hoe meer cm-ers aan de zijkant kunnen worden toe gevoegd. Maar dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van stof en wat gewenst is. De lijnen van de banen naar boven allemaal vloeiend maken.

Doordat het rokdeel wijder gemaakt wordt, mag aan de zoomlijn de lijn iets rond lopen. Niet te veel en als dit de eerste keer is dat getekend wordt, bedenk dan dat je er later wel af kunt knippen maar niet bij naaien. Dus maak de ronding op de zoom dan niet te hoog! Wanneer het te weinig is dan zie je als het kledingstuk klaar is wel dat er ‘puntjes’ ontstaan. Maak dan gewoon alsnog de zoom vloeiend. Zelf patroon tekenen is leren door ervaren!

Wanneer alle banen nu naast elkaar gelegd worden zullen de papierendelen niet meer aan elkaar passen. In de stof uit gevoerd geeft dit een mooi klokkend effect.

De onderstrook is ruim aan gezet. Neem voor het rimpelen zeker 2-maal de wijdte van de zoom.

Toen alle patroondelen klaar waren kon het knippen in elkaar zetten beginnen. Het bovenstukje is gevoerd met dezelfde stof als de gerimpelde strook. De fijne soepele stof kon op de zoom gemakkelijk afgewerkt worden met een rolzoom. Dit werkt vlug en is niet dik. Vooral bij wijde stroken is dat een prettige manier van afwerken.

En toen…. Toen ging ik twijfelen! Kan het hoofd door de opening? Wanneer het voor je eigen kind is kun je even passen voordat je de schouders definitief aan elkaar zet. Maar in dit geval ging dat niet. Dus heb ik voor de oplossing met koordjes gekozen.

Achteraf vind ik dit zeker een leuke manier om patroontjes voor kinderen te maken. Het jurkje zit perfect en is precies geworden als de bedoeling was. En die fijne stof van SewNatural ga ik zeker vaker gebruiken.
Kortom…. zo kleding maken vraagt om herhaling!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam