Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand maart – toepassing bij een experiment!

Het accessoire van de maand maart is de mega hoop! Een lange smalle borduurring geschikt voor de meeste BERNINA borduurmachines.

Een borduurring met een borduurformaat van 40 x 15 cm. Geschikt voor 430, 440, 630, 640, 435, 450, 200, 730 en de 830.

Doordat deze ring  3 aansluitpunten heeft, kunt u de stof inspannen en in een keer een patroon borduren met een lengte van 40 centimeter en 15 centimeter breed.  De ring wordt bij zo’n groot patroon 3 keer verplaatst, terwijl de stof in de ring blijft.

Omdat u de ring op twee plaatsen kunt aandraaien, is het ook makkelijker om de stof te verplaatsen, voor als u soms een nog langer patroon wilt maken, bv. de onderkant van een jasje, blouse of vest, of een tafellaken.

Als u gaat borduren, kunt u op het raster de volgorde zien, 1 het gebied in het groen, 2 het gebied in blauw, en 3 het gebied in rood.

Maak je een tekst bijvoorbeeld met letters uit de machine, dan geeft de machine zelf aan wanneer het verplaats moet worden. Wilt u bv. de Nederlandse vlag borduren, in 40 bij 15, dan zal het eerst al het rood borduren, dus dan moet de ring 3 keer worden verplaatst, dan het wit, ook 3 keer verplaatsen, en dan het blauw, ook weer 3 keer verplaatsen. Heeft u een patroon met heel veel kleuren, dan moet u de ring ook vaak verplaatsen.

Het patroon wat ik voor dit project heb gemaakt, een blad bestaat uit 2 kleuren, maar is nog veel langer geworden dan die 40 cm.

Dit keer maak ik een jasje van joggingstof, ik had deze lap nog liggen omdat ik er op wilde verven met textielverf in combinatie met borduren. Doordat ik iedere keer met zoveel dingen bezig was nam ik niet de tijd om met die verf aan de slag te gaan. Dan nu maar…  Het patroon van het jasje had ik al, ik had hem al een keer gemaakt, scheelt weer tijd, want een patroon overtrekken vind ik altijd het meeste werk, en het minst leuk. Dus wordt het een jasje met verschillende technieken, met verf,  punchen, en dit wordt dan gecombineert, met randen die ik borduur.

Op de handwerkbeurs had ik ook nog bayardine vezels mee genomen bij “de jongens” , blauw paars, die bij dit jasje past, om te punchen verder ook nog verschillende soorten garens die eigenlijk waren om te breien, maar naar mijn idee kan ik het ook wel gebruiken op de lock of naaimachine. Ik heb al een paar proefjes gedaan, en het gaat perfect, ik zal er nog wel eens een blog over schrijven.

En dan nog even bedenken hoe en wat ik wil verven en borduren. Ik heb een stempel die ik wil gaan gebruiken, het is eigenlijk een vorm van een schelp, maar ik maak er een bloem van, het hart kan ik dan punchen.

Als borduurpatroon, heb ik een bladmotief gemaakt, met verschillende steken, deze is goed te combineren voor mijn doel. Mijn bedoeling was om langs de onderkant en voorpanden het bladmotief te borduren, dus rondom, en dan nog op een voorpand en op het rugpand. Maar terwijl ik bezig was heb ik me weer bedacht. Het wordt niet langs het voorpand.

Als eerste heb ik de deelnaden en de zijnaden aan elkaar gestikt, zodat ik alle panden aan elkaar heb en dan kan zien wat en waar ik ga verven en punchen. Eerst het achterpand gestempeld.

Om de tekst wil ik een stiksel stikken, met een dikke zijde draad, die eigenlijk voor breiwerk was, maar met een topstitchnaald, en een wat lagere spanning lukt het ook op de machine.

En dan de mouwen, hier wil ik een rand op borduren, maar ze moeten wel allebei gelijk zijn! Ik geef mijn middenlijn aan, en het punt bovenaan waar ik wil beginnen.

Ik heb de lijn door getrokken naar de onderkant van de mouw, deze lijn is mijn richtlijn voor als ik mijn stof uit de ring haal en mijn tweede ring moet aansluiten.

Zo licht mijn krijtlintje recht op de paarse lijnen van het raster, en mijn laatste borduurpatroon valt binnen het kader, zo kan ik mijn punt opzoeken om mijn volgende patroon te laten aansluiten. Ik gebruik hetzelfde patroon, maar borduur alleen de eerste 2. Dat ik onder in mijn ring geen stof heb en geen versteviging is niet zo erg, omdat dit maar een stikpatroon is en niet zoveel steken heeft, zo gaat het niet trekken.

Naast de bladeren komen nog weer stempels, waarin ik ook het hart weer punch, en om het geheel weer compleet te maken, moeten daarop ook nog weer bloemetjes worden geborduurt.

Zo zijn de mouwen klaar, dan het voorpand, en dan kunnen de mouwen worden ingezet. Dan het beleg met de kraag en de zoom. Als de zoom erin zit, kan ik langs de onderkant borduren. Hiervoor begin ik middenachter, dan kijk ik hoever ik kom naar middenvoor, daar kan ik dan nog evt. een los blad toevoegen.

Ik gebruik de onderkant van de zoom als lijn om het steeds recht in de ring te krijgen. Als versteviging gebruik ik Neschen, een scheurvlies met een plaklaag. Ik span het in de ring met de beschermlaag.

Dan haal ik de beschermlaag eraf van het deel binnen de ring.

Hier plak ik nu mijn jasje op, en kan ik het makkelijk verplaatsen als het niet helemaal recht zit.

Ik heb het jasje voor de zoom 5 keer opnieuw ingespannen, 3 keer het hele patroon, ik kwam toen aan de voorkant nog een blad te kort, dus aan beide kanten nog een blad.

En dan wil ik aan het voorpand een kant het blad door laten lopen naar boven, ik wil de voorpanden niet symetrisch!

Het laatste blaadje wat moest aansluiten, sluit perfect aan. Het bladmotief voor de rand naar boven loopt anders, en sluit op deze manier aan. Dan nog een stempeltje en wat punchen en een borduurtje erover, dan de knoopsgaten en het jasje is klaar.

Ook het patroon op de mouwen is een mooi geheel geworden, en ook hier sluit het bladmotief goed aan.

Het achterpand.

Het voorpand.

En nog een lapje gekocht op het stoffenspektakel om er een bloesje bij te maken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam