Creatieve berichten over naaien

Aftellen naar 14/4? Spannend…

Deze middag was een spannend moment in Gent. In het MIAT (kort voor Museum Industriële Archeologie en Textiel) werd de persconferentie gegeven voor Van Katoen, nog een dikke twee weken en het MIAT dreigt overrompeld te worden door creatief talent en hippe dames. Zelfs al heb ik nu al een paar keer het verhaal gehoord, het blijft indrukwekkend om het verhaal te horen, bijna een sprookje. In Leuven is de laatste maakdag achter de rug, in Gent is er komende zondag nog één. Voor Gentblogt ging ik een kijkje nemen ent ik kan al meteen zeggen dat mijn foto’s maar een flauw afkooksel zijn van wat ik in de professionele pers zag verschijnen. Maar beschouw het een beetje als een achter de schermen… Zelfs al was ik de afgelopen weken met van alles en nog wat bezig, veel van mijn creatieve tijd is toch wel naar Van Katoen gegaan. Al was het maar het naaien van etiketjes in t-shirts, vele kleintjes maken één groot, zoals dit verhaal wel aantoont.

Ann Van Nieuwenhuyze, directrice van het MIAT vertelde hoe blij ze is dat haar museum gastheer, of is het nu gastvrouw, kan zijn voor dit evenement. Wat is er mooier dan Van Katoen in een oude katoenspinnerij? Ze vertelde hoe ze vorige zomer van de naaimarathon hoorde en hoe deze toen nog in het Geuzenhuis zou georganiseerd worden. Hoe ze haar stoute schoenen aantrok en toch maar de organisatoren contacteerde, ze bleek net op tijd, want er werd gevreesd dat Van Katoen iets te groot werd voor het Geuzenhuis. Voor het MIAT past het evenement in de verjonging waar het museum de voorbije twee jaar in investeert. Ze willen af van hun wat ondergestoft imago en meer jonge mensen en ook gezinnen met kinderen aantrekken. Ze hebben hun workshops en randanimatie hier al op aangepast.

Van Katoen Van Katoen

Dan is het de beurt aan Sharon Duverger, voor de meeste bekend als Mamasha. Ongeveer vier jaar geleden startte ze een blog over haar handwerkhobby. Wat buitenstaanders misschien zal verbazen, is dat ze een hele hoop gelijkgezinden vond. Veel vrouwen bloggen over hun hobby en wisselen via de sociale media tips en tricks uit. Van het één kwam het ander, ze zouden eens afspreken en voor je het wist werd een naaiclub opgericht. De Ijverige wijven was zeker niet alleen op dat moment, overal in Vlaanderen waren wel soortgelijke initiatieven. Vandaar ook het voorstel om met die creativiteit een goed doel te steunen. De dames van Het Leuvens stiksel wilden de uitdaging wel aan en zo werd Van Katoen geboren, rond de koffietafel met 8 dames (en 13 kinderen, ze vermelden die zelf in het persbericht, maar je zal wel merken dat ze ook ingeschakeld werden).

Wanneer Sharon de diverse initiatieven begint op te sommen, raakt ze zelf een beetje onder de indruk van de snelheid waarmee alles gelopen heeft. Van de patronen werden er ondertussen meer dan 2500 verkocht, het Van Katoen kraam zal zo een 1000 stuks bevatten, gemaakt op 10 maakdagen door 55 vrijwilligsters. Bij Fragile wou men wel 100 meter tricot doneren en dat groeide uit tot een wedstrijd voor een zwangerschapsjurk die ook echt in productie zal gaan. Uit de 70 inzendingen kan u via facebook stemmen op de drie laureaten. Meneer Mertens kwam met het idee van de Bernina naaimachines met Van Katoen skin aandraven. Op deze machines zal tijdens de marathon gestikt worden en nadien worden die voor het goede doel verkocht. De bekendmaking van de workshops zorgde voor een websitecrash, 309 personen zullen hieraan deelnemen. Het idee van een naaimarathon groeide onder het enthousiasme en ondersteund door sociale media uit tot een event waar reikhalzend wordt naar uitgekeken.

Van Katoen Van Katoen

De directrice Bernina Nederland/België Rianne Nota mocht als hoofdsponsor ook haar duit in het zakje doen. Ze vertelde zonder schroom dat Bernina eerder afwachtend had gereageerd op de vraag om sponsoring. Ze wilden eventueel wel enkele machines ter beschikking stellen maar uit principe sponsort Bernina nooit regionale events. Meneer Mertens wees haar er op dat het wel eens een landelijk event kon worden en na een gesprek met de dames was ze overtuigd. Ze prees de inzet en het enthousiasme van de dames. Als commerciële organisatie besteden ze hun marketingbudget nu eenmaal liever in publiciteit en advertenties, maar ze moest toegeven dat ze goed besteed waren. Het is indrukwekkend welke omvang Van Katoen reeds via de sociale media heeft genomen. Ze vindt dan ook dat het toont dat het bedrijf openstaat voor jonge ideeën. En geef nu, is er een mooiere reclame dat mensen die met Bernina producten iets creëren voor een goed doel? Het is trouwens de eerste keer dat dergelijke Bernina naaimachines met een speciale skin worden gemaakt. En voor wie het zich afvraagt, er zijn er nog.

Als laatste kreeg Eddy Van Uytsel het woord. Hij was net terug van twee weken Kenia waar hard is gewerkt aan zonnepanelen voor scholen en putboringen. De eerste week met wat tegenslagen, maar dat is Afrika, relativeert hij. Hij vertelde hoe hij gecontacteerd wordt met de vraag of ze een naaimarathon mochten organiseren. Hij viel een beetje uit de lucht dat ze het aan hem vroegen, maar toen hij hoorde dat Annick for Kenya als goede doel werd gekozen zei hij volmondig ja. Tot zijn verbazing zag hij het groeien, de steun die de dames in Gent kregen, maar ook tot ver daarbuiten, met blogs uit heel Vlaanderen en Nederland die hun schouders onder het project staken.

Van Katoen Van Katoen

En dan blijft nog de vraag, hoeveel volk er zal komen opdagen op Van Katoen in het MIAT. De hele dag zijn er stands, met het Van Katoen Kraam, Bernina naaimachines door Mertens Service Center, Bambiblauw, In Den Beer, Koekepeertje, Vermiljoenshop, De Banier, Stoffenidee, MobilOOm, bij Noordt. Zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn er diverse workshops (Knuffels maken, knutselen met vilt, t-shirt ontwerpen, A-lijn rok naaien, ritstasje naaien, het perfecte broekpatroon tekenen, hoe aantrekkelijke foto’s maken met je reflexcamera, stempels maken,…). En ook voor het hapje en het drankje wordt gezorgd met taart van Julie’s House, de coffeebar on Wheels en Roomer. En dan is er nog de randanimatie, met doorlopend de Annick for Kenya tentoonstelling, een begeleide creatieve kinderhoek, haak- en breihoek, de bekendmaking winnaar Fragile ontwerpwedstrijd, het Gents koor De Valse Teefjes, kindergrime, kleur- en stijladvies, kortfilmpjes door o.a. Kask-studenten, een leeshoek met o.a. Pieter Gaudesaboos, signeersessies,…

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam