Creatieve berichten over quilten

Museum de Kantfabriek

Enige tijd geleden was ik op bezoek in museum de kantfabriek. Om het museum zelf te bekijken en om de wisselexpositie “van alle kanten” van StiQS te bekijken.
Het kantmuseum ligt in Horst, niet zo ver bij Venlo vandaan en is gevestigd in een oude kantfabriek, vandaar ook de naam. Dit museum bestaat nog niet zo lang, maar het gebouw van de kantfabriek en de machines stammen uit de tijd van een rijk textielverleden. Het is de sfeer van de jarig dertig uit de vorige eeuw.
Het museum is  ’s middags open en gezien de reistijd misten we net het eerste stukje van de rondleiding. Net als zoveel kleine musea draait dit museum ook op vele vrijwilligers die de rondleiding verzorgen, machines volledig restaureren, onderzoek doen naar herkomst en werking van machines, op zoek gaan naar patronen en garens, enz. Gewoon teveel om op te noemen.
Ik was er samen met enkele kantkloscursisten. De snelheid van de machine en de manier waarop kant gemaakt wordt, is niet te vergelijken met handgeklost kant. Machinaal kant is meer een breisel en tot mijn verrassing wordt er in een keer twee identieke stukken kant gemaakt die met twee gekleurde draden aan elkaar verbonden zijn. De gekleurde draden kunnen vrij eenvoudig uit het kant getrokken worden, En wat verder natuurlijk opviel was het enorme “geratel” dat zo’n kantmachine maakt. Tegenwoordig zou iedereen fikse gehoorbescherming moeten dragen. Wat voor een enorme herrie zal dat wel niet geweest zijn als al die machines in bedrijf waren!
De expositie van StiQS had het thema Kant. StiQS is ontstaan in 2006 en is een art-quiltgroep Dit was alweer de derde (reizende) tentoonstelling van ze. Er wordt gestreefd naar een eigen individuele textieltaal, want textiel is en blijft tot nu toe het uitgangspunt. Ieder lid heeft ook in deze expositie zijn eigen ideeën over kant vormgegeven. Dat was op een bijzonder mooie manier gedaan.
De huidige expositie is “Textiel-Theater-Textiel – Van schets naar Kostuum”.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam