Creatieve berichten over borduren

Whoo-Hoo!De kreet van Ricky Tims.

Op vrijdag 9 maart togen Liesbeth Ouwerkerk en ik naar Edegem (België) om een presentatie bij te wonen van Ricky Tims. En ik kan u wel verzekeren, een dagje doorbrengen met Ricky Tims is beslist geen straf. Deze geboren Texaan, die in Wenen muziek studeerde had vanaf het eerste moment mijn hart gestolen. De man is oprecht vriendelijk, komisch en benaderbaar. Hij begon de lezing met een stukje familie geschiedenis. Nou zul je zeggen, we komen voor zijn quilten maar het is altijd toch weer bijzonder om te horen hoe het komt dat mensen doen, wat ze doen.

Familie portret

Ik zal u de ellende van de familiegeschiedenis besparen, maar het begon allemaal met de naaimachine die Ricky erfde van zijn oma (rechtsboven met de moeder van Ricky op de armen). In een winkel kocht hij een quiltboek en zijn eerste quilt maakte hij van de stofjes van zijn oma op haar naaimachine. Enthousiast geworden begon het langzamerhand zijn eigen stijlen te ontwikkelen. Met opzet zeg ik hier stijlen, omdat hij quilts op verschillende manier maakt. Op de tafels lagen allerlei stijlen van quilts die stuk voor stuk het bewonderen waard waren.

Caleidoscoop

Enkele tips die wij kregen wanneer je zelf een quilt gaat maken:

  1. vooruit denken (wat ga je waar doen in je ontwerp).
  2. bepaal van te voren de stijl die je uit wilt stralen en welke materialen je wilt gebruiken of toch je beschikking hebt.
  3. wat gebruik je als backing, want dat is bepalend voor de kleur ondergaren.
  4. maak altijd een proef zodat je kunt uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt en was het ook een aantal keren om te zien of alles kleur- en wasecht is.
  5. verdeel je werk (quilt) in overzichtelijke stukken.

 Tijdens de ochtend sessie leerde hij ons, hoe je op een hele simpele manier een quilt veer kunt tekenen.

Veren uitgewerkt d.m.v. bobbin quilting.

Als versteviging voor zijn quilts gebruikt hij Stable Stuff® Poly. Deze versteviging is op polyester basis en kan weggescheurd worden, maar wanneer u het laat zitten zal het na de eerste wasbeurt soepel worden. 

Ook heeft hij nog een super tip om motieven over te brengen. Teken als eerste de motieven op de versteviging en zet deze tekening of de achterkant van de stof vast. Stik dan alles door het wateroplosbaar garen. Het volledige motief komt dan tevoorschijn en kan zowel op lichte als donkere stof(fen) gebruikt worden. De motieven zullen onder het werken dan niet verdwijnen zoals bijvoorbeeld krijt (wat soms moeilijk te verwijderen is) of verdwijnstiften.

Momenteel woont hij in La Veta (Colorado), waar hij uitkijkt over een natuurreservaat en ook een stuk natuurgebied bezit. Daar haalt hij veel inspiratie vandaan.

Uitzicht vanuit de keuken.

Zijn bedrijf staat in het dorp waar personeel dagelijks tientallen meters stof verven die perfect te gebruiken zijn in zowel traditionele als moderne quilt. Het voordeel van zijn stoffen is, dat zij aan beide kanten te gebruiken zijn.

In de middagsessie kwam vooral de Quilting Caveman Style aan bod. Hier komt geen liniaal, zoom afmeten of patroon aan te pas. Er wordt eigenlijk alleen met gebogen, vloeiende lijnen gewerkt.

Bij het snijden van de stof moet u natuurlijk erg goed oppassen voor het rolmes. Er is geen bescherming van het liniaal. Houd uw vingers daarom als een V achter het rolmes en loop onder het snijden het mes achterna.

Snijden van geborgen lijnen.

Caveman quilting

Maar ook de Convergence quilt kwam uitgebreid aan bod. Hierbij worden minimaal 2 stoffen gebruikt en in (ongelijke) repen gesneden. Deze repen worden dan om en om gelegd en aan elkaar genaaid.

Stap 1: Vier lapjes worden voor deze convergence quilt gebruikt.

Stap 2: De 4-kanten lapjes zijn in ongelijke repen gesneden, naast elkaar gelegd en gestikt. Het geheel een kwart slag gedraaid en dezelfde stap herhalen.

Stap 3: De gehele quilt.

Onder andere deze  methoden staan uitgebreid beschreven in zijn boek, een boek wat echt niet in uw boekenkast mag ontbreken. En ook al ben ik geen quiltster, gisteravond nog heb ik voldoende lapjes bij elkaar gezocht voor mijn project. Want niets werkt zo aanstekelijk  als het enthousiasme wat van deze man afstraalt. BERNINA bedankt!

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam