Creatieve berichten over naaien

De eerste woensdag van de maand

Het is de vaste afspraak voor de Ijverige wijven, de Gentse naaiclub. Deze keer had ik geen excuus van fiets bij de hersteller of ziekjes. Alleen wist ik niet meteen wat mee te nemen. Omdat ik met de fiets naar het dienstencentrum ga, de laatste bus passeert er al om 20u30 ofzo en dat is echt wel te vroeg voor mij, hou ik het meestal op mijn breiwerkje. Maar alle voorbereidingen voor Van Katoen en het eerste mooie weer hebben me toch zin doen krijgen in een nieuw rokje of een bloesje of… Ik koos overijverig een aantal stofjes uit, zoals de zwarte stof met witte bollen waar ik een leuke retrorok van wil maken, het strakke blauwe stofje uit Bali waar ik wel een “streng” rokje in zie, de bloemetjesstof voor het Japanse kleedje,… Enfin, met twee Japanse patroonboekjes en een stapel stof zou ik me wel een avondje zoet kunnen houden dacht ik. En voor de zekerheid had ik toch ook mijn breiwerk bij.

Misschien was het de paasvakantie maar echt veel volk was er niet. Ik ga nog niet zo lang naar de Ijverige wijven en heb ook geen vaste vriendinnen waar ik mee afspreek. Zoals steeds is dit echter geen probleem. Ik koos een tafel met veel plaats, want ik wou patronen overtekenen en raakte al gauw in gesprek met de andere vrouwen. Verbouwingen, werk, naaien,… een mens vindt rap een onderwerp.

Mijn eerste keuze viel op het blauwe stofje. Ik wil al lang het patroon van het blauw rokje met witte bloemetjes eens uitvoeren zoals het voorzien was. Hoe grappig dat me nu pas opvalt dat ik opnieuw voor blauw gekozen heb voor dit rokje. Het model is een recht rokje, een beetje een kokerrok, met een brede band waar zakjes in verwerkt zijn. De vorige keer heb ik het patroon serieus moeten aanpassen door een probleem in de print, maar voor dit donkerblauwe stofje met een streep in dezelfde kleur in verwerkt leek het me wel iets hebben. Een beetje Pan Am als je het mij vraagt. Althans dat heb ik in gedachten. Ik merkte dat ik geen voering bij had maar  zonder machine zou ik toch genoegen moeten nemen met het knippen van de stof. Ik profiteerde wel van de Bernina overlock die de Ijverige wijven in bruikleen hebben van het Mertens Service Center om mijn naden alvast af te werken. Dat bespaart me het eentonige zigzaggen.

Ook voor tweede projectje koos ik voor een Bali-stofje. Ik besef pas hoeveel stofjes hij wel voor me mee gebracht heeft. Zwart met een bloemetje in verwerkt, de stof is licht genoeg voor een bloesje. Al merkte mijn lief op dat het mogelijk wel synthetische stof is, wat hij zelf niet zo leuk vindt voor hemden, maar wat mij minder stoort. Ik koos voor een licht bloesje met vrolijke vlindermouwtjes. Zoals de meeste Japanse patronen, lekker simpel. Alleen vraagt het wel wat handigheid om het patroon overgetekend te krijgen. Gelukkig kan je de verschillende delen vaak wel voor meerdere kledingstukken gebruiken.

Ik vroeg nog wat uitleg voor het mouwtje bij mijn buurvrouw voor het mouwtje. Zij was bezig aan een trui voor haar zoontje, een trui met een kap en een rits. Heel mooi alvast, net zoals de andere projecten. Ik luisterde nog naar tips over de perfecte blinde rits met voering. En voor ik het wist was de avond al weer voorbij. Nu nog snel tijd vinden om alles in een te steken…

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam