Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand juni: De cordonnet spoelhuls

Deze maand al weer een geweldig accessoire! de cordonnet spoelhuls. Ik wist dat het bestond, maar had er nog nooit een project mee gemaakt, een leuke uitdaging! Ik wilde nog een paar blousjes maken, dan ook een effen lap kopen om de stiksels tot zijn recht te laten komen. Deze spoelhuls is voor de Bernina’s met een CB-grijper (machines met een steekbreedte van 5,5mm).

Deze spoelhuls past niet op de 830 die ik heb. Vorige week was ik in Breda om de voetenworkshop te geven, en mocht toen de 550 meenemen om dit projekt te maken. En natuurlijk moet ik dan ook wel even spelen met zo’n prachtige machine.

Ik heb een paar bolletjes dmc koord gekocht in de kleur die bij mijn stofjes past.

Patronen geknipt en de deelnaden en schoudernaden gelockt, en doorgestikt met  koordvoet 22 het Avd M van afgelopen maand.

En dan eerst maar een proeflapje maken. Het is wel wennen, je stikt op de verkeerde kant van de stof. Ik heb er voor gekozen om als bovendraad borduurgaren te gebruiken.

Het gaat geweldig! Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan, de bovenspanning heb ik van 4 naar 6 gezet. De steeklengte van het motiefje wat ik wil gebruiken is standaard 2,1 deze heb ik op 3,5 gezet.

Ik wil natuurlijk verschillende manieren uitproberen, siersteken, maar ook uit de vrije hand. Dat is perfect voor wat ik wil. Ik wil namelijk bloemen uit de vrije hand stikken, en de stelen van de bloemen worden dan gemaakt met siersteken, en bij de stelen komen ook wat krullen. Een grote afbeelding op het achterpand, die dan doorloopt op het voorpand.

Voor de stevigheid gebruik ik scheurvlies, neschen, dit kan ik zo op het achterpand plakken, op de verkeerde kant van de stof, en dan kan ik daar ook de tekening op maken.

Eerst de stelen en de krullen, de rechte lijnen gaan makkelijk, maar de rondingen die doe ik als volgt: voordat ik bij de ronding ben, geef ik aan op de naaimachine dat ik wil stoppen aan het einde van het motief, met mijn kniehevel til ik dan het voetje op en kan ik met mijn handen de stof draaien, en ik naai weer een motief en draai dan weer verder. Bij het laatste motief druk ik ook het knoopje in, zodat de steek op de plaats afhecht. Toen ik alle lijnen klaar had, heb ik de dikke draden, de spoeldraad met een naald naar de achterkant gestoken, en afgeknipt.

En dan de bloem, dit heb ik gedaan met voetje 9, het stopvoetje.

Het is toch wel geweldig om te doen, en een leuk resultaat, en dan de bloem ook op het voorpand.

Ik heb bedacht dat ik langs middenvoor nog een paar randen siersteken wil, 3 randen, omdat ik 3 kleuren koord heb. Deze wil ik dan ook op de kraag terug laten komen.

Ik had eerst de kraag gemaakt, en daarna de siersteken erop gestikt, en nog even wat kraaltjes en pailletjes toegevoegd.

Ook de zoom van de mouw heb ik doorgestikt met koord.

De knopen die ik hiervoor gekocht heb, hebben weer 6 gaatjes, en ik wil deze ook met het koord aanzetten dit gaat helaas niet met de machine, want als ik het koord op de spoel heb, moet de knoop onder de stof liggen, en dan zie ik de gaatjes niet. Dan maar met de hand, want ook hier wil ik wel het koord terug laten komen, en ook twee kleuren.

En dan is dit bloesje al weer klaar. Ik heb er nog een liggen, waar ik alleen op het achterpand wat stiksel wil toevoegen. Het is hezelfde patroon als dit bloesje, alleen het voorpand is anders, een vriendin van mij heeft dit voor mij getekend.

De siersteken van dit bloesje heb ik op dezelfde manier gedaan, maar dan op de 830, bij de 820 en de 830 kun je heel eenvoudig de spanning van de spoel aanpassen, ik heb hem vier stapjes naar links gedraaid. Ook hier heb ik de steeklengte vergroot, en de bovenspanning iets strakker gezet.

De voorkant heeft geen stiksels met koord nodig,deze is al druk genoeg, wel heb ik de naden met een afstekende kleur en siersteken door gestikt. Er zitten hartjes in de stof, en ik had ook nog rode knopen in de vorm van hartjes die er ook nog maar opgestikt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Patricia BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Leuk weer, Gerda! Beide blouses zijn leuk, maar vooral de blouse met de ‘free motion’ bloem die over je schouder doorloopt is super. Zelf vind ik dit ‘bobbinwork’ ook heel leuk om te doen. En zowel met het cordonnet spoelhuls als met de BERNINA 820/830 kun je erg mooie resultaten bereiken. Soms is het inerdaad wel nodig om bij een siersteek de steeklengte wat te vergroten voor een mooier resultaat.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam