Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand juli – rimpelvoet nr. 16

Het accessoire van de maand juli is voet 16 de rimpelvoet. Een prachtige voet, om snel stroken te rimpelen, zonder draden aan te trekken. Ook kun je met deze voet een strook rimpelen, en direkt aan een gladde strook stikken.

Ik heb de voet in de winkel natuurlijk al regelmatig gebruikt, maar had er nog nooit een project mee gemaakt. Tussen mijn voorraad stalen zaten nog een aantal lappen met een prachtig kleurverloop, hier wilde ik nog een keer een tas van maken. En dat heb ik nu gedaan.

Als basis patroon heb ik het patroon gebruikt van de Bernina kaart from tassels to textures, ik heb deze tas al vaker gemaakt en ook in een blog beschreven. Ik heb nu de voor en achterkant in banen verdeeld, omdat ik met verschillende kleuren wil werken en de stroken wil rimpelen.

Voor deze stroken heb ik de bovenspanning verhoogd naar 7 en de steeklengte op 4. Het werkt eigenlijk als volgt, hoe hoger de spanning, en hoe groter de steeklengte, wordt de hoeveelheid rimpels meer.

Wat belangrijk is, maak eerst altijd een proeflapje, van dezelfde stof, om te kijken hoe hoog uw spanning en hoe groot de steeklengte moet. Heeft u  een stof met een structuur, let dan ook op de draadrichting, doordat er verschil in de lengte en breedte draden zit, kunt u ook verschil met rimpelen krijgen.

De stof die onder het voetje ligt wordt gerimpeld.

Ook even een proefje gemaakt om een gerimpelde strook aan een gladde strook te stikken. Met bovenspanning op 7 en steeklengte op 4. Ik had twee stroken van 55cm geknipt, en ik kwam met de gerimpelde stof tot de helft.

Voor mijn project rimpel ik de stroken apart en lock ze daarna aan elkaar.

Zo komt de voor en achterkant er dan uit te zien, de bovenkant is iets smaller dan de onderkant, daarom vouw ik er  aan de bovenkant een paar kleine plootjes in. Voor de versteviging doe ik voering in de tas, deze is wel glad, volgens het patroon. Op de bodem van de tas, bij de voering stik ik weer  twee stukjes elastiek zodat ik later een stukje karton of placemat er tussen kan schuiven en dus een stevige bodem heb.

En dan kan de tas verder in elkaar gestikt worden. Als decoratie wil ik op de tas nog een bloem stikken, deze moet ook gerimpeld, ik knip nogmaals een strook van alle kleuren, deze stik ik aan elkaar en daarna heb ik de onderkant gerolzoomd met Madeira Decora garen. En de andere kant wordt dan gerimpeld. Ik heb dezelfde spanning aangehouden als de andere stroken, maar vond het aantal rimpels niet genoeg, en ik ben er toen nog een keer langs gegaan, en heb de spanning verhoogd naar 8,5 en de steeklengte 4,5.

Deze bloem zet ik vast op een cirkel met een doorsnede van 15cm, ik neem hiervoor twee  lagen stof met daartussen twee lagen scheurvlies voor de stevigheid. Deze werk ik ook af met een rolzoom met Decora garen. Daarna zet ik de strook op de cirkel vast, begin aan de buitenkant, en leg de strook rond, zo kan ik het steeds met de machine vast stikken, omdat het elkaar overlapt.

En zo kun je op een eenvoudige manier een mooie decoratie maken. Op deze manier kun je dan natuurlijk ook corsages maken, bijpassend in de kleur van je kleding.

Nu kan ik het op de tas vastzetten, dit doe ik alleen in het midden en aan de bovenkant, dit gaat ook heel goed omdat je de stroken weg kunt vouwen.

En dan in het midden een bloemetje van clover met een kraal.

De handgrepen heb ik ook van stof gemaakt, en wat ik ook al eerder had gedaan, ik heb een tunnel gestikt, en daar heb ik een stuk tuinslang door geregen. Nu heb ik van de uiteinde van de slang een stukje afgesneden en nadat ik het door de tunnel had geregen kan ik deze vast stikken op de tas.

Doordat de tuinslang soepel is kun je er makkelijk met de machine doorstikken.

En dan is de tas weer klaar.

Bijna te mooi om te gebruiken, ik denk dat ik hem maar als voorbeeld een tijdje in de winkel zet, en als ik in het najaar weer workshops geef in het Creative Center in Breda, neem ik hem ook mee.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • gerda groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Yvon,
  Het is inderdaad een rondje, of eigenlijk twee rondjes, waar je de stof tussen doet, dan de naad omvouwt, en dan langs de kant rijgen, dan de stof uit de cirkels halen en aantrekken. Bij deze heb ik er voor gekozen om in het midden een grote kraal vast te zetten.

  Succes

 • Yvon Janssen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Gerda,wat is je tas weer mooi,ga er zeker wat mee doen,nu wilde ik ook met een wandkleedje beginnen,daar hadden
  ze ongeveer zo’n “clover bloemetje van jouw”is dat gewoon een rond stukje stof wat je daarna bij elkaar neemt,en vastnaaid,misschien kan je me het vertellen,bij voorbaat dank je wel
  groetjes,Yvon

 • Rensia de Troije BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Gerda.
  Ik las net je advies en heb het meteen uitgeprobeert, het is super nooit aan de naaldspaninning gedacht ook omdat er niets van geschreven staat .Nu ga ik aan mijn tafellaken beginnen en dat alles in een keer, rimpelen en locken in een handeling en de roes zit dan ook meteen aan het kleed.
  Bednkt voor je advies.
  Groeten Rensia

 • gerda groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Rensia
  Als je het met je locker wilt doen, zet je, je differentieel op 2, steeklengte 3,5 tot 4 en de naaldspanning kan wel naar 7 0f 8, dit geld voor beide naalden.
  succes

 • Rensia de Troije BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Deze tas is echt heel mooi geworden.
  Dit mooie voetje heb ik ook.
  Maar ik heb ook het rimpelvoetje voor mijn locker 1300MDC Maar krijg daar echt geen mooi resultaat bij , alles heb ik al geprobeert terwijl ik toch de stof er goed onderleg en de afstelling als bescheven.
  Heb ik toch iets fout gedaan en misschien heeft U een tip voor mij.
  wil een tafellaken maken waar ik een mooie rimpelstrook aan wil zetten.
  Met vriedelijke groeten Rensia

 • gerda groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Janneke,
  Ik was er anders ook nooit aan begonnen, al die lange draden, is de spoel leeg kun je opnieuw beginnen, en nu kun je gewoon verder gaan. Het is perfect, bied weer meer mogelijkheden!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam