Creatieve berichten over naaien

Zomerproject nr. 12

Tineke van der Velden heeft onze een uitgebreide toelichting bij haar supergezellige en mooi uitgevoerde projecten gestuurd:

“Toen ik de oranje/groene stof van het BERNINA zomerblog project in handen kreeg, moest ik gelijk aan zon en zomer denken. Een blik in de spiegel vertelde me dat een zwierige zomerjurk in deze kleuren geen goed idee was. De oude picknicktafel achter in de tuin leek echter om een zomerse make-over te smeken.

De tafellopertjes (met een effen katoenen achterkant voor wat meer stevigheid) waren snel geknipt en omgebiesd.

In de naden van de kussentjes heb ik groene piping  meegestikt. Breiwolvoet nr 12 is hiervoor ideaal. Om de kussentjes een wat minder stijve uitstraling te geven,  heb met stevig garen en knopen wat relief in de vulling getrokken.

Omdat ik de smaak inmiddels  goed te pakken had en er nog steeds geen einde kwam aan de 2 meter zomerstof maakte ik ook nog een broodmandje en een theemuts.

Het broodmandje is een leuk, snel project. Het bestaat uit 2 vierkanten stof,  met daartussen fiberfill. Door bij de hoeken uit het het fiberfill een vierkantje weg te knippen en een stiksel te maken op de vouwlijnen van het mandje, krijgt het broodmandje een mooie strakke vorm. M.b.v. stukjes lint wordt  het mandje in model gestrikt.

Omdat ik de smaak inmiddels  goed te pakken had en er nog steeds geen einde kwam aan de 2 meter zomerstof maakte ik ook nog een broodmandje en een theemuts.

Het broodmandje is een leuk, snel project. Het bestaat uit 2 vierkanten stof,  met daartussen fiberfill. Door bij de hoeken uit het het fiberfill een vierkantje weg te knippen en een stiksel te maken op de vouwlijnen van het mandje, krijgt het broodmandje een mooie strakke vorm. M.b.v. stukjes lint wordt  het mandje in model gestrikt.

De theemuts was heel wat meer werk en gepruts. Een deel heb ik met de hand gedaan, omdat ik het anders niet naar mijn zin kreeg.

Tenslotte heb ik van de allerlaatste restjes stof en band een vrolijk tasje genaaid. In zessen opgevouwen past het precies in het hoesje, dat als een binnenzakje tussen de tas en de voering is gestikt. Zo neemt het weinig plek in en is het makkelijk als reservetasje mee te nemen in mijn handtas.”

Beste Tineke, zoveel projecten uit één stof, dat vraagt om bewondering! Eén voor één hele originele zomerprojecten waar we met plezier naar zullen kijken, het liefst waren we even aan de picknicktafel aangeschoven en hadden alles in realiteit bekeken! Hartelijk dank voor het meedoen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mijkje

  Wauw! Wat een leuk setje zo. Ik heb de zon meegenomen uit Frankrijk als ik de voorspellingen mag geloven, dus kom maar op met die zomer 🙂

 • Roos

  Dank je wel Tineke voor de duidelijke uitleg.
  Ik ga het uitproberen.

  Roos

 • Tineke

  Beste Roos,
  Ik heb niet echt een patroon van het tasje. Ik heb de restjes stof aan elkaar gestikt tot 2 lappen, met de maat van het gewenste tasje. Doordat ik nog maar heel weinig stof overhad is mijn tasje maar 36×30 cm geworden. Deze twee lappen heb ik aan 3 kanten op elkaar gestikt tot een zak. Aan de onderkant heb ik de hoeken schuin afgestikt (9 cm) om een bodem te maken. Van een restje katoen heb ik zo’n zelfde zak gestikt.
  De handvatten zijn 50×8 cm geknipt, dus na het dubbelstikken zijn ze 50×3 cm. Als je het tasje in zessen opvouwt, kun je uitproberen hoe groot het zakje moet zijn. Bij mij is dat 18×14 cm. (dus 20×16 cm knippen)
  De ene helft van de bovenkant van het zakje heb ik met een zoompje afgewerkt, de andere helft van de bovenkant heb ik aan de bovenkant van de tas gespeld, evenals de handvatten. Tenslotte heb ik de tas en de voering met de goede kanten op elkaar aan de bovenkant op elkaar gespeld en gestikt, waardoor de handvatten en het zakje tussen de voering en de tas vast komen te zitten. Natuurlijk wel een stukje openlaten voor het keren. Het zakje waar de tas in kan bungelt dus eigenlijk aan de binnenkant van de tas. Succes!

 • Roos

  Wat een super leuke set als je het zo ziet liggen op de tafel.
  Heel bijzonder vind ik het tasje dat je zo op kunt vouwen, is daar een patroon van?

  Roos

 • therese

  Wouw, wat een heb je dit leuk gemaakt, als de zomer nou eens goed zijn intrede deed kon je elke dag genieten van je fleurige picnicktafel.

 • Marie Bartels

  Heel zomers, goed verzonnen zo’n mooie set. Krijg er helemaal inspiratie van!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam